Częste wypalanie fitra DPF
-
thomas26
- Samochód: SEAT ATECA
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Częste wypalanie fitra DPF
Witam Wszystkich forumowiczów!
Mam Seata ATECĘ 2019 r 1.6 TDI. Co mniej więcej 200 km włącza mi się wypalanie DPF. Autentyczny przebieg 80 tys. km. Popiól w DPF 23 g. Jazda samochodem mieszana, trochę miasto , trasy po 25 -50 km. Mimo jazdy na dłuższej trasie ponad 200 km też włączył mi się proces wypalania DPF. Mam dodatkowy czujnik , który informuje o rozpoczęciu i zakończeniu procesu wypalania (polski producent, bardzo przydatna funkcja, żeby nie przerywac procesu:-)). Wystarczy ,że przejadę 15 min. z obrotami powyżej 2 ty.s. obrotów, gdy następuje sygnalizacja rozpoczęcia wypalania i po tym czasie wypalanie się kończy. Na pewno w tym czasie jest wypalanie , bo zostały w tym czasie sprawdzone parametry. Samochód ma zmienioną mapę i podniesioną moc do 131 KM oraz moment obrotowy. Czy to może być przyczyną? Proszę o opinię co otym sądzicie? Czy macie podobne doświadczenia?
Mam Seata ATECĘ 2019 r 1.6 TDI. Co mniej więcej 200 km włącza mi się wypalanie DPF. Autentyczny przebieg 80 tys. km. Popiól w DPF 23 g. Jazda samochodem mieszana, trochę miasto , trasy po 25 -50 km. Mimo jazdy na dłuższej trasie ponad 200 km też włączył mi się proces wypalania DPF. Mam dodatkowy czujnik , który informuje o rozpoczęciu i zakończeniu procesu wypalania (polski producent, bardzo przydatna funkcja, żeby nie przerywac procesu:-)). Wystarczy ,że przejadę 15 min. z obrotami powyżej 2 ty.s. obrotów, gdy następuje sygnalizacja rozpoczęcia wypalania i po tym czasie wypalanie się kończy. Na pewno w tym czasie jest wypalanie , bo zostały w tym czasie sprawdzone parametry. Samochód ma zmienioną mapę i podniesioną moc do 131 KM oraz moment obrotowy. Czy to może być przyczyną? Proszę o opinię co otym sądzicie? Czy macie podobne doświadczenia?
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 99 razy
- Otrzymał podziękowań: 450 razy
Re: Częste wypalanie fitra DPF
Miałem ATK-ę z tym silnikiem kilka ładnych lat i to częste wypalanie DPF było dla mnie najbardziej upierdliwe, bo poza tym silniczek całkiem, całkiem...W poprzedniej wersji tego silnika (też miałem) normy wymuszały wypalanie rzadziej, czyli co 400-800 km. Norma obecna wymaga częstszego wypalania, czyli co około 250-550 km. I tak było u mnie, lato w trasie około 500 km, zimą w mieście około 250-280 km. Komputer zlicza zapełnienie filtra w oparciu o kalkulację zużytego paliwa, temperaturę silnika itp. Rzeczywiste zapełnienie sadzą jest tylko formą zabezpieczenia na wypadek awarii układu wtryskowego. Wielokrotnie sprawdzałem cały proces wypalania i parametry mu towarzyszące i jeśli nawet na trasie przez kilkaset kilometrów jazdy non stop filtr się nie zapełniał, bo wysoka temperatura spalin powodowała samooczyszczenie, procedura wypalania i tak się uruchamiała. Taki urok tego systemu...ten silnik raczej na trasy niż do miasta i na krótkie odcinki. U Ciebie zmiana mapy też mogła wpłynąć na częstszy proces wypalania... Niektórzy tunerzy oferują usługę optymalizacji wypalania DPF, zwiększając okresy między kolejnymi wypaleniami i w/g mnie to dobry sposób, bo wycinanie i wyprogramowanie DPF obecnie raczej nie wchodzi w grę. Lubiłem Diesel'ki od zawsze i miałem ich kilka, ale obecnie tylko dla osób non stop jeżdżących w trasie. Jeszcze jedna podpowiedź...proces wypalania jest ograniczony czasowo, więc może zakończyć się na różnym etapie i można to sprawdzać jak pewnie wiesz. Pełne wypalenie to około 4-6% sadzy w filtrze (nigdy nie zejdzie do 0%), ale może zostać więcej i wtedy mniejszy dystans do kolejnego wypalania. Aby proces był najbardziej efektywny, silnik powinien pracować pod obciążeniem, ale nie oznacza to wcale wysokich obrotów, ani trasy, w pełni wypali się w mieście, byle tylko nie przerywać procesu w miarę możliwości i nie jeździć z odpuszczonym gazem, bo temperatura spalin gwałtownie spada, więc zamiast hamowania silnikiem wrzucamy wtedy na luz, na postoju po kilku minutach też proces ulega przerwaniu. Po prostu, normalna, łagodna jazda...
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...
-
thomas26
Dziękuję za informacje. Czyli ekologia i Euro6 zmusiły do mniejszych interwałów pomiędzy wypalaniami DPF. Pytanie czy warto cofać zmiany na w mapie sterownika silnika, czy coś to wiele zmieni.
- sailor 88
Dziwnie masz stuningowany ten silnik, bo zwykle stroi się go na okolice 140-145 KM i 310 Nm w zależności od tego ile jest w serii (ja miałem 127KM i 270Nm) i wtedy auto na prawdę fajnie jeździ. Twoje wartości są typowe dla Power Box'a wpinanego w wiązkę bez ingerencji w sterownik (typowe działanie na gwarancji). Ja tego ustrojstwa nie popieram, bo nie zmienia wszystkich parametrów tak jak zmiana softu w ECU i parametry spalania nie są do końca właściwe. No i nie wiem czy masz auto od nowości, czy jeździłeś autem przed zmianą oprogramowania, co było na hamowni przed i po (wykresy mocy i momentu) i co zmieniło się organoleptycznie??? Wtedy tylko można to ocenić.
-
thomas26
Samochód kupiłem bez zmian fabrycznych. Po zakupie byłem na tuningu. Przed miałem takie parametry (odczyty z aparatury) moc: 120,5 HP przy 3399 RPM, moment obrotowy: 264,3 Nm przy 3065 RPM, po zmianach: 137,8 HP przy 3369 RPM, moment obrotowy: 310,6 Nm przy 2053 RPM
- sailor 88
W takim razie zostawiłbym tak jak jest, bo na pewno jeździ się przyjemniej, a w kwestii wypalania DPF raczej nic się nie zmieni...
- Kris_G
- Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Sailor88, wiem że wątek dotyczy DPF ale czy byłbyś w stanie opisać jak odbywa się wypalanie filtra GPF w silnikach benzynowych?
Czy warunki wypalania są podobne jak ma to miejsce w silnikach diesla?
Zauważyłem wczoraj że moje 1.5 TSI jeżdżąc po mieście gdy się zatrzymałem miałem obroty ok. 950obr/min i spalanie chwilowe 0,9l/100km (gdzie normalnie to jakieś 750obr i 0,7l/100km). Dodatkowe obciążenie raczej nie wynikało z klimy bo wczoraj było zimno i tak sobie myślę że to filtr mógł się wypalać ale nie znam się na tym, stąd moje pytanie.
Czy warunki wypalania są podobne jak ma to miejsce w silnikach diesla?
Zauważyłem wczoraj że moje 1.5 TSI jeżdżąc po mieście gdy się zatrzymałem miałem obroty ok. 950obr/min i spalanie chwilowe 0,9l/100km (gdzie normalnie to jakieś 750obr i 0,7l/100km). Dodatkowe obciążenie raczej nie wynikało z klimy bo wczoraj było zimno i tak sobie myślę że to filtr mógł się wypalać ale nie znam się na tym, stąd moje pytanie.
-
krowka1978
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Co znaczy zimno? Sprężarka jest zazwyczaj wyłączana poniżej +4stC. Są jeszcze inne czynniki zwiększające obroty silnika. To jest normalne.Kris_G pisze: ↑31 paź 2025, 9:26Zauważyłem wczoraj że moje 1.5 TSI jeżdżąc po mieście gdy się zatrzymałem miałem obroty ok. 950obr/min i spalanie chwilowe 0,9l/100km (gdzie normalnie to jakieś 750obr i 0,7l/100km). Dodatkowe obciążenie raczej nie wynikało z klimy bo wczoraj było zimno i tak sobie myślę że to filtr mógł się wypalać ale nie znam się na tym, stąd moje pytanie.
"spalanie chwilowe 0,9l/100km" - nie ma możliwości, że pokazuje takie spalanie w czasie zatrzymania.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2502 razy
Jeśli chodzi o wartość, to jak najbardziej jest możliwa, u mnie najczęściej od minimum 0,6 do maksimum nawet ponad 3 zaraz po uruchomieniu. Po krótkim nagrzaniu silnika podczas normalnej "jazdy" oscyluje od wspomnianych 0,6 do 1,1, w zależności od warunków, nawet podczas pracy klimatyzacji. A jeśli chodzi o jednostkę, to prawdopodobnie Kris albo nie dopatrzył, przyzwyczajony do l/100 km podczas jazdy, albo się pomylił, bo faktycznie podczas postoju l/100 km zmieniają się na l/h. Ot, zwykłe "przejęzyczenie".krowka1978 pisze: ↑31 paź 2025, 11:09...
"spalanie chwilowe 0,9l/100km" - nie ma możliwości, że pokazuje takie spalanie w czasie zatrzymania.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie