Jaka skrzynia DSG w Cupra Ateca 1,5. 2024rok.
-
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 38 razy
Re: Jaka skrzynia DSG w Cupra Ateca 1,5. 2024rok.
U mnie w Seacie z DQ200 tak jest, brak żeglowania w D i Sport, brak zwłoki przy ruszaniu, chętnie redukuje i jedzie na 5500obr/min - to moim zdaniem trochę przesada, ale niech będzie. Jedynie wkurza pełzanie na 2 i trzeba wtedy ręcznie ingerować. Mogłaby też szybciej w pełni zasprzęglać na jedynce.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
-
- Samochód: Cupra Ateca
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Jaka skrzynia DSG w Cupra Ateca 1,5. 2024rok.
Formentora z DQ381 maiłem prawie 3 lata. Zrobiłem nim 40tyś km i na tej podstawie opisuję moje wrażenia z jazdy po około 2tyś km Cupra Ateca z DQ200.kmw pisze: ↑08 lis 2024, 11:29
Jeździłem też kilkoma Formentorami, ale najwięcej, bo 10 dni właśnie takim 1.5 z 2022 roku z DQ381 i ta skrzynia pracowała chyba podobnie, ale wiadomo, to było trochę inne auto, trochę inaczej też musiałem jeździć, raczej bez szaleństw (Portugalia), zmieniała biegi raczej płynnie, ruszało się tez OK, nic nie przeszkadzało. Właściwie skrzynia w tym aucie była jedną z niewielu mocnych stron, przez resztę w zasadzie odrzuciłem Formentora jako moje przyszłe auto i wybrałem starszą Atecę. W Formentorze super działa "dźwignia" zmiany biegów, jak dla mnie rewelacja, fajne jest też sterowanie żeglowaniem. W tym co jeździłem było tak, że jak się raptownie zdjęło nogę z pedału gazu, to hamował silnikiem, jak delikatnie, to włączało się żeglowanie. Podobało mi się to, bo szybko nauczyłem się z tego korzystać przy dojeżdżaniu np. do skrzyżowania w zależności od tego jak daleko ono jeszcze było i jaki był ruch na drodze, a w DQ381 tryb żeglowania chyba nie skraca żywotności sprzęgieł.
Tryb żeglowania w Formentorze oprócz szybkiego puszczenia nogi z gazu można też chwilowo dezaktywować przez kliknięcie lewą łopatką zmiany biegów (pierwsze kliknięcie nie zrzuca biegu tylko dezaktywuje żeglowanie i samochód zaczyna hamować silnikiem).
Mnie akurat tryb żeglowania baaaardzo nie pasował i denerwował prawie jak start/stop
Na szczęście w Ateca jest tylko gdy w trybie Individual silnik przełączymy na Eco.