Skrzynia sama przełącza się w tryb sport

Dyskusje na temat Cupry Ateca I generacji (2018-)
Grzegorz_W
Samochód: Cupra Ateca 2021 2.0 300 km
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Grzegorz_W »

Cupra Ateca FL 2.0 TSI 300 km. Skrzynia DSG DQ 381.

Witam,

Mam mały problem ze skrzynią a raczej z trybami jazdy. Po odpaleniu samochodu samochód powinien wrócić do trybu jazdy komfort i na pokrętle i wyświetlaczu rzeczywiście taki jest wyświetlany. Po ruszeniu ( nie za każdym razem) na pokrętle i wyświatlaczu mam tryb komfort, ale na liczniku zmienia się samo na "s" i silnik pracuje w tym trybie, czyli dużo wyżej zmienia biegi. Po przejściu (pokrętłem) w tryb sport i powrót na komfort samochód wraca do komfortu, czyli na liczniku przy oznaczeniu biegów jest D1, D2, D3...itd. Zmiana biegów jest też wtedy w rrybie komfort, czyli zmienia nisko biegi. Nie dzieje się tak za każdym razem, ale zauważyłem że coraz częściej...
Proszę o pomoc co to może być.

P.S Jeżeli zostawię sktzynię w trybie indyvidual, to po odpaleniu jest na pokrętle wyświetlany ten tryb, ale również po rozpoczęciu jazdy sam zmienia się na S1, S2, S3...itd.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Re: Skrzynia sama przełącza się w tryb sport

Post autor: YoursTruly »

Skrzynia przechodzi w tryb S też jak jest na D/S i się pociągnie ją do siebie. Próbowałeś tego?
Za ten post autor YoursTruly otrzymał podziękowanie:
Grzegorz_W (28 kwie 2025, 15:22)
Ocena: 4.76%

Grzegorz_W
Samochód: Cupra Ateca 2021 2.0 300 km
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Grzegorz_W »

To moja pierwsza skrzynia automatyczna i rzeczywiście nie wiedziałem że jak się pociągnie do siebie, zmienia się na S. Dzięki wielki kolego YoursTruly.

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

Grzegorz_W pisze:
28 kwie 2025, 15:21
To moja pierwsza skrzynia automatyczna i rzeczywiście nie wiedziałem że jak się pociągnie do siebie, zmienia się na S. Dzięki wielki kolego YoursTruly.
Nie do siebie, a w tył samochodu - na co wskazuje też strzałka na panelu, to tak uściślając. W lewy tył, czyli do siebie, też w teorii zadziała, bo w lewo wajcha nie pójdzie, "ześlizgnie" się w tył - ale dla chcącego nic trudnego :mrgreen:
Takie są skutki braku oczytania instrukcji, czy spoglądania na oznaczenia panelu dźwigni wybieraka biegu.
Za ten post autor krowka1978 otrzymał podziękowanie:
Grzegorz_W (28 kwie 2025, 22:36)
Ocena: 4.76%
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

ODPOWIEDZ