Cupra Ateca FL 2020

Dyskusje na temat Cupry Ateca I generacji (2018-)
szczupakq
Samochód: Niebawem Cupra Ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Cupra Ateca FL 2020

Post autor: szczupakq »

Od dzisiaj lubię poniedziałki!! Dzisiaj telefon od opiekuna że auto już wyprodukowane i w przeciągu 2 tygodni mam mieć je u siebie :D :D :D :D Jak tylko odbiorę to wrzucę zdjęcia. Mam też pytanko czy ktoś się orientuje jakie są stawki za oklejenie całej ateki folią ? Dzisiaj dostałem ofertę na kwotę o zgrozo 18tys netto. Za te pieniądze to spokojnie pomaluje cały samochód na nowo. Ciekawy jestem czy są takie stawki czy potraktowali mnie jak owcę do ostrzyżenia.....

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

dzwoniec
Samochód: Cupra Ateca FL 2020
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: dzwoniec »

szczupakq pisze:
07 wrz 2020, 22:42
Od dzisiaj lubię poniedziałki!! Dzisiaj telefon od opiekuna że auto już wyprodukowane i w przeciągu 2 tygodni mam mieć je u siebie :D :D :D :D Jak tylko odbiorę to wrzucę zdjęcia. Mam też pytanko czy ktoś się orientuje jakie są stawki za oklejenie całej ateki folią ? Dzisiaj dostałem ofertę na kwotę o zgrozo 18tys netto. Za te pieniądze to spokojnie pomaluje cały samochód na nowo. Ciekawy jestem czy są takie stawki czy potraktowali mnie jak owcę do ostrzyżenia.....
Generalnie oklejenie całego auto zaczyna się od 10k netto. Zależy jaka folia (grubość, kolor/przezroczystość) i model auta - całość wycina się na ploterze, więc jeśli nie ma modeli pod nową Cuprę (a tak zapewne jest) to cena jest nieco wyższa, bo wymaga więcej manualnej obróbki.

BTW - jaki konfig zamawiałeś i kiedy? :)

szczupakq

dzwoniec pisze:
07 wrz 2020, 23:20
szczupakq pisze:
Generalnie oklejenie całego auto zaczyna się od 10k netto. Zależy jaka folia (grubość, kolor/przezroczystość) i model auta - całość wycina się na ploterze, więc jeśli nie ma modeli pod nową Cuprę (a tak zapewne jest) to cena jest nieco wyższa, bo wymaga więcej manualnej obróbki.

Moje zamówienie z 13 lipca :

System kontroli odstępu Front Assist z funkcją awaryjnego hamowania i funkcją ochrony pieszych l
System rozpoznawania zmęczenia l
Ogranicznik prędkości l
System kontroli ciśnienia powietrza w oponach l
"Pakiet wpomagania jazdy M
/ Aktywny tempomat (ACC)
/ Asystent świateł drogowych Light Assist
/ Asystent pasa ruchu Lane Assist
/ System rozpoznawania znaków drogowych" l
CUPRA Drive Profile: 6 profili jazdy: COMFORT, SPORT, CUPRA i INDIVIDUAL umożliwiające zmianę reakcji silnika, wspomagania kierownicy oraz przełożeń skrzyni DSG oraz dwa profile jazdy w utrudnionych warunkach drogowych SNOW i OFF-ROAD l
Asystent podjazdu (Hill Hold Control) l
Asystent zjazdu ze wzniesienia dla aut z napędem 4Drive l
WDL "Pakiet wspomagania jazdy XL
/ Aktywny tempomat (ACC)
/ Asystent aktywnego utrzymania pasa ruchu Lane Assist Plus
/ System rozpoznawania znaków drogowych
/ System monitorowania martwego pola Side Assist z funkcją wspomagania wyjazdu z miejsca parkingowego Exit Assist
/ System ochrony pasażerów Pre-Crash Assist
/ Asystent jazdy w korku Traffic Jam Assist
/ Inteligentny asystent bezpieczeństwa Emergency Assist" 1624
Asystent parkowania z czujnikami parkowania z przodu i z tyłu l
Kamera cofania l
System kamer 360 z widokiem z góry l
ABS, ESC, ASR, EDL, BAS, HBA l
XDS - Elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego l
7 poduszek powietrznych (2 przednie, 2 boczne, 2 kurtyny powietrzne, poduszka kolanowa kierowcy) l
Dezaktywacja poduszki powietrznej pasażera l
WAS Alarm z funkcją SAFE 1082
System przypominający o konieczności zapinania pasów przy przednich i tylnych fotelach l
Zaczepy ISOFIX i Top Tether przy siedzeniach tylnej kanapy (dla 2-óch fotelików dziecięcych) l
Progresywne wspomaganie układu kierowniczego l
Automatyczna klimatyzacja dwustrefowa Climatronic l
Wirtualny kokpit: cyfrowa tablica przyrządów z kolorowym ekranem TFT 10,25”* l
Elektromechaniczny hamulec postojowy l
"Pakiet praktyczny
/ Czujnik deszczu
/ Czujnik zmierzchu (automatyczne światła)
/ Automatyczna funkcja opóźnionego wyłączania świateł „Coming and Leaving Home”
/ Automatycznie ściemniające się bezramkowe lusterko wsteczne
/ Automatycznie obniżające się lusterko pasażera podczas cofania" l
Elektrycznie sterowane szyby boczne z przodu i z tyłu l
Elektrycznie regulowane, podgrzewane i składane lusterka boczne l
Centralny zamek ze zdalnym sterowaniem, dwa składane kluczyki, otwieraniedrzwi bagażnika z pilota (3 przyciski) l
System bezkluczykowego dostępu i uruchamiania samochodu KESSY* l
PHE Elektrycznie i bezdotykowo otwierane drzwi bagażnika dla samochodów z alarmem* 2119
"Pakiet zimowy
/ Podgrzewane przednie fotele
/ Podgrzewana kierownica wielofunkcyjna" l
PW2 Podgrzewana, atermiczna przednia szyba z technologią ClimaCoat 1554
Bluetooth l
"Navi System
/ Nawigacja satelitarna z mapami z możliwością aktualizacji
/ 9,2-calowy kolorowy ekran dotykowy
/ Funkcja dynamicznej nawigacji 3D i przeglądania zdjęć i video
/ Radio z MP3 / WMA
/ Full Link
/ 2 podświetlane gniazda USB typu C z przodu i 2 x USB z tyłu do ładowania urządzeń
/ Rozbudowana funkcja rozpoznawania mowy i sterowania głosem" l
Schowek z funkcją bezprzewodowego ładowania telefonu i wzmacniaczem sygnału* l
Pełne przednie światła LED l
Światła do jazdy dziennej LED l
Przednie światła przeciwmgielne LED l
Tylne światła LED z dynamicznymi kierunkowskazami l
Oświetlenie powitalne LED w lusterkach bocznych l
"Pakiet diodowego oświetlenia wnętrza
/ Oświetlenie wnętrza LED z możliwością wyboru koloru
/ Oświetlenie bagażnika w technologii LED
/ Lampki LED do czytania z przodu
/ Oświetlenie przestrzeni na nogi z przodu w technologii LED
/ Lampki LED przy osłonach przeciwsłonecznych
/ Diodowe oświetlenie schowka przed dźwignią zmiany biegów
/ Podświetlenie schowka w desce rozdzielczej w technologii LED" l
Dwie podwójne końcówki układu wydechowego w kolorze chromu l
Elementy ochronne nadkoli, progi, klamki i spojler CUPRA lakierowane w kolorze nadwozia l
Przyciemniane szyby l
PYA 19-calowe felgi aluminiowe CUPRA EXCLUSIVE 36/3 MACHINED COPPER w kolorze czarnym z elementami w kolorze miedzi 4563
PG6 18-calowe dojazdowe koło zapasowe* 427
Adaptacyjne zawieszenie (DCC) l
Czarne zaciski hamulców z logo CUPRA l
Kubełkowe fotele przednie, tapicerka Dinamica® l
Fotel kierowcy i pasażera z regulacją wysokości l
Fotel kierowcy i pasażera z regulacją podparcia odcinka lędźwiowego l
PLY Funkcja łatwego składania tylnych siedzeń 85
Czarna podsufitka l
Dywaniki welurowe z przodu i z tyłu l
Podświetlane nakładki progowe w przednich drzwiach l
Aluminiowe nakładki na pedały l
Sportowa, podgrzewana kierownica wielofunkcyjna obszyta skórą l
Łopatki do zmiany biegów przy kierownicy dla samochodów ze skrzynią DSG l
Podłokietnik z przodu z regulacją wzdłużną i regulacją wysokości oraz zintegrowanym schowkiem z otworami wentylacyjnymi dla drugiego rzędu siedzeń l
Podłokietnik w drugim rzędzie siedzeń l
Kieszeń w oparciu przednich foteli l
Osłony przeciwsłoneczne kierowcy i pasażera z zamykanymi i podświetlanymi lusterkami, ze schowkiem na karty po stronie kierowcy l
Składana i dzielona tylna kanapa l
Lakier: F6F6 - Rodium Grey 2862
5 lat gwarancji CUPRA l

Całość po rabacie 205300 PLN
Co do foli to oczywiście o przeźroczystą mi chodziło ale raczej skończy się na foli na reflektorach oraz ceramice na cały lakier.
Zastanawiam się czy są już dostępne folie ochronne na ekran nawigacji i virtual kokpit. Widział może ktoś już gdzieś takie cuda?

dzwoniec
Samochód: Cupra Ateca FL 2020
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: dzwoniec »

szczupakq pisze:
07 wrz 2020, 23:55
dzwoniec pisze:
07 wrz 2020, 23:20
szczupakq pisze:

Moje zamówienie z 13 lipca :

[...]

Całość po rabacie 205300 PLN
Co do foli to oczywiście o przeźroczystą mi chodziło ale raczej skończy się na foli na reflektorach oraz ceramice na cały lakier.
Zastanawiam się czy są już dostępne folie ochronne na ekran nawigacji i virtual kokpit. Widział może ktoś już gdzieś takie cuda?
Na ekran navi zwykła folia PPF bez problemu wleci. Wirtualne pewnie też się da, ale nie wiem czy jest sens - raczej nie grozi im dotykanie.

Ja będę kładł folie na front pojazdu (tj. maska, zderzak, błotniki, reflektory, lusterka, słupki a, nadszybie + małe elementy) + wnęki klamek, ranty drzwi, progi. Na resztę ceramikę + do środka folie na piano black i ekran + specyfik na skóry.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2505 razy

Post autor: Misiek »

szczupakq pisze:

"Pakiet wpomagania jazdy M
/ Aktywny tempomat (ACC)
/ Asystent pasa ruchu Lane Assist
/ System rozpoznawania znaków drogowych" l

"Pakiet wspomagania jazdy XL
/ Aktywny tempomat (ACC)
/ Asystent aktywnego utrzymania pasa ruchu Lane Assist Plus
/ System rozpoznawania znaków drogowych
/ System monitorowania martwego pola Side Assist z funkcją wspomagania wyjazdu z miejsca parkingowego Exit Assist
/ System ochrony pasażerów Pre-Crash Assist
/ Asystent jazdy w korku Traffic Jam Assist
/ Inteligentny asystent bezpieczeństwa Emergency Assist" 1624

Kamera cofania l
System kamer 360 z widokiem z góry l
Nie wiem czy dobrze Ci policzyli cenę, czy nie policzyli "podwójnie", ale zwróć uwagę, że powyższe pokrywa się : "Pakiet wspomagania jazdy XL" zawiera wszystko co jest w "M", a w systemie kamer 360 jest także kamera cofania z liniami wspomagającymi.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Misiek

szczupakq pisze:
...
Mam też pytanko czy ktoś się orientuje jakie są stawki za oklejenie całej ateki folią ? Dzisiaj dostałem ofertę na kwotę o zgrozo 18tys netto. Za te pieniądze to spokojnie pomaluje cały samochód na nowo. Ciekawy jestem czy są takie stawki czy potraktowali mnie jak owcę do ostrzyżenia.....
Nie wiem z jakiego miasta jesteś i dlaczego aż tyle Ci policzyli (to nie jest luksusowa fura za kilkaset tys lub ponad milion), ale u nas już się dowiadywałem, ponieważ żaden kolor oferowany przez Seata docelowo mi nie pasuje, a Samoa Orange nie jest już oferowany, chyba że po nowym roku, jak już będę zamawiał. Ceny zaczynają się od 5 - 5,5 tys - do 6,5 - 7 (oczywiście brutto) u bardziej ceniącego się lub z większym doświadczeniem "oklejacza". Oferta dotyczy normalnej folii, a nie jakiejś specjalnej, na przykład lustrzanej złotej lub srebrnej.że nie wspomnę o "kameleonie" lub "zamszowej". Natomiast malowanie, to u nas i renomowanego lakiernika z kilkudziesięcioletnim stażem od około 10 tys., ponieważ jest podobno masa zabawy z rozbieraniem i osłanianiem, zabezpieczaniem wielu drobnych elementów. Czas, to kilka dni, do tygodnia (oklejanie). Może się więc opłacić wziąć urlop, zapłacić za te kilka dni w niedrogim hotelu po 100 za noc i przyjechać do nas na oklejenie. Tyle, że z ewentualną gwarancją może być problem jeżeli mieszkasz na przykład na drugim końcu Polski.

szczupakq

Jestem z dolnego Śląska miasto Lubin

Awatar użytkownika
S3ker
Samochód: ATECA MY19 1.5 TSI DSG XC BLACK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: S3ker »

szczupakq pisze:

Na aliexpress bez problemu idzie dostać, na ekran nawigacji na zamówienie na forum zamawiali, sam miałem ale ja wywaliłem bo przy klepaniu czegoś na navi robił się dwu klik i strasznie to irytowało :P
Seat Ateca Black Magic 1.5 TSI DSG7 150KM Xcellence

Misiek

szczupakq pisze:
https://pl.aliexpress.com/item/40003006 ... 5392%23690

lub

https://pl.aliexpress.com/i/4000282788787.html

Misiek

S3ker pisze:
08 wrz 2020, 22:21
... sam miałem ale ja wywaliłem bo przy klepaniu czegoś na navi robił się dwu klik i strasznie to irytowało :P
Może akurat to wina tego modelu, bo i na tym forum i gdzie indziej ludzie sobie generalnie bardzo chwalą, że nie brudzi się (od paluchów i nie przyciąga kurzu), że nie rysuje nawet po wielu latach użytkowania. Ja czytałem, że podobno najlepsze są firmy RUIYA.

ODPOWIEDZ