Odjeżdżanie fotela

Dyskusje na temat Cupry Ateca I generacji (2018-)
ubnt
Samochód: Cupra Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Odjeżdżanie fotela

Post autor: ubnt »

zozo15 pisze:
08 gru 2024, 11:56
A jakoś mi to umknęło. Czyli górę dół też robiłeś? A odcinka lędźwiowego regulację też robić?
ubnt pisze:
08 gru 2024, 10:46
Tak. I podparcie lędźwiowe też góra-dół, max-min. Wszystko co możliwe.
Skup się chłopie ;)

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

zozo15
Podziękował: 0

Post autor: zozo15 »

ubnt pisze:
07 gru 2024, 12:25
zozo15 pisze:
06 gru 2024, 21:30
No u mnie przestało działać odsuwanie przy wysiadaniu.
Logika działania tego siedzenia jest dla mnie nielogiczna :) bo skoro odsuwa przy wysiadaniu, to przy wsiadaniu już nie powinno (bo jest już przecież odsunięte). Generalnie to chyba powinno działać tak, że po wyłączeniu zapłonu i otwarciu drzwi kierowcy, fotel się odsuwa żeby ułatwić wysiadanie. Natomiast podczas uruchamiania silnika (gdy drzwi kierowcy są zamknięte) powinien przywrócić zapamiętaną pozycję danego profilu kierowcy.
Jeśli tak jest, to w takim razie prawidłowe jest, odsuwanie przy wysiadaniu a nieprawidłowe odsuwanie przy wsiadaniu - co u mnie zazwyczaj się dzieje. Rozumiem, że może tak być, gdy inny użytkownik otwiera samochód innym, przypisanym do siebie kluczykiem - może wtedy wstępnie do niego ustawia się fotel. Ale skoro ja usunąłem wszystkich użytkowników i został tylko jeden - główny, to fotel chyba powinien odsuwać się tylko przy wysiadaniu... :?:

W ogóle u mnie wczoraj znowu przestała działać pamięć całkowicie. Przyciski pamięci (1,2,3) oraz SET nie działają, nie wspomnę o ułatwianiu wsiadania/wysiadania.

Edit:
Zresetowałem fotel. Jak zwykle pamięć zaczęła działać (na szczęście nie skasowała się). Sprawdziłem też wsiadanie i wysiadanie. I jest tak jak chyba powinno być:
Drzwi kierowcy zamknięte, gaszę samochód, otwieram drzwi, fotel odjeżdża. Wysiadam i rygluję drzwi. Fotel już nie zmienia swojej pozycji.
Odryglowuję drzwi, wsiadam, uruchamiam silnik, fotel przywraca ustawienia z pamięci, czyli przesuwa się do przodu.
Sprawdzałem kilka razy i jest OK. Sprawdzałem również nie uruchamiając silnika tylko włączając zapłon - też działa jak napisałem wyżej.

Myślę, że to dziwne działanie u mnie może mieć coś do czynienia z użytkownikami. Mimo, że teraz ich usunąłem to on pewnie gdzieś z chmury jakieś dane sobie zaciąga i może dlatego fotel wariuje i wcześniej odsuwał się gdy wsiadałem.

zozo15 spróbuj reset fotela: na wyłączonym zapłonie, będąc na zewnątrz samochodu przejedź każdą regulacją w każde jej skrajne położenie (oparcie podczas odchylania zatrzymuje się mniej więcej w połowie. Wtedy puść przycisk i naciśnij jeszcze raz, to pójdzie dalej do końca). Jak skończysz naciśnij raz krótko jedynkę (nie jest to konieczne) i fotel powinien ustawić się do Twojej zapamiętanej pozycji. Sprawdź czy działa łatwe wysiadanie.

Zrobiłem reset fotela tak jak opisałem. Odjeżdżanie fotela przy wysiadaniu działało do puki nie odpaliłem auta i nie pojechałem do pracy. Przy wysiadaniu pod pracą fotel już się nie odsunął.

ubnt

Post autor: ubnt »

Zgłoś to na serwis. Ja mój też zgłoszę.

maniek89

Post autor: maniek89 »

"reset" fotela też nic mi nie dał - jak nie odjeżdza, tak nie odjeżdza
dopóki nie ruszę (nawet na odpalonym) to fotel sobie odjedzie. gdy ruszę to wtedy przy wychodzeniu już nie odjedzie...

sebi20
Samochód: Cupra Ateca 2.0 TSI
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: sebi20 »

Cześć,

Mam dokładnie tak samo z fotelem w niedawno odebranym aucie. Czy ktoś męczył temat na serwisie?

Onski
Samochód: SEAT ATECA 1.5 150 DSG

Post autor: Onski »

Cześć miałem podobny przypadek, wszystko zaczęło się robić jak dodałem Głownego Użytkownika do samochodu czyli mnie, zresetowałem wszystko i na nowo zrobiłem Głównego Użytkownika i fotem już normalnie chodzi :D Ale to w Seacie :)

sebi20

Onski pisze:
12 gru 2024, 20:28
Cześć miałem podobny przypadek, wszystko zaczęło się robić jak dodałem Głownego Użytkownika do samochodu czyli mnie, zresetowałem wszystko i na nowo zrobiłem Głównego Użytkownika i fotem już normalnie chodzi :D Ale to w Seacie :)
Napisz coś więcej, wszystko, czyli co zresetowałeś? I w jaki sposób? Teraz fotel odsuwa się zawsze przy wysiadaniu?

Onski

sebi20 pisze:
15 gru 2024, 22:21
Onski pisze:
Napisz coś więcej, wszystko, czyli co zresetowałeś? I w jaki sposób? Teraz fotel odsuwa się zawsze przy wysiadaniu?
Dokładnie, mam dopiero co nowy samochód odebrany miesiąc temu i jak w końcu dodałem głównego użytkownika aplikacją itp. fotel nie odjeżdżał ani nic, nie wiedziałem co się stało więc postanowiłem zresetować do ustawień fabrycznych auto i na nowo zrobić aplikację i teraz normalnie działa.

sebi20

Onski pisze:
16 gru 2024, 22:35
sebi20 pisze:
Onski pisze:
Dokładnie, mam dopiero co nowy samochód odebrany miesiąc temu i jak w końcu dodałem głównego użytkownika aplikacją itp. fotel nie odjeżdżał ani nic, nie wiedziałem co się stało więc postanowiłem zresetować do ustawień fabrycznych auto i na nowo zrobić aplikację i teraz normalnie działa.
Tak, bo jak się dodaje uzytkownika, to to ustawienie się automatycznie wyłacza, może to było przyczyną.

Potwierdź jeszcze proszę, ze zarówno przy wsiadaniu jak i WYSIADANIU po jeździe fotel się odsuwa?

Onski

sebi20 pisze:
17 gru 2024, 8:43
Onski pisze:
16 gru 2024, 22:35
sebi20 pisze:

Tak, bo jak się dodaje uzytkownika, to to ustawienie się automatycznie wyłacza, może to było przyczyną.

Potwierdź jeszcze proszę, ze zarówno przy wsiadaniu jak i WYSIADANIU po jeździe fotel się odsuwa?
Tak, u mnie działa wszystko.

ODPOWIEDZ