Odjeżdżanie fotela

Dyskusje na temat Cupry Ateca I generacji (2018-)
maniek89
Samochód: Cupra Ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Odjeżdżanie fotela

Post autor: maniek89 »

Witam, mam pytanie dotyczące foteli.
Pacjent cupra ateca 2024 1.5
Gdy auto jest zamknięte i je otworze, otworze drzwi to fotel automatycznie odjeżdża do tyłu.
Usiądę, włączę zapłon to fotel automatycznie dojeżdża do kierownicy. Gdy wyłączę zapłon (bez ruszenia) to fotel automatycznie odjeżdża.
Ale gdy pojadę gdzieś i chcę wysiąść - fotel nie odjeżdża...
Więc moje pytanie czy jest jakaś specjalna kombinacja wychodzenia z auta by fotel się odsunął automatycznie po zakończonej jeździe? Czy nie działa to normalnie?
W ustawieniach jest włączone komfortowe wsiadanie

Sponsor

Kalinski

Odjeżdżanie fotela

Sponsor

Kalinski

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowań: 167 razy

Re: Odjeżdżanie fotela

Post autor: Endrju »

Wygląda jakby nie było komfortowego wysiadania, chociaż bez jazdy się odsuwa. W Atecach nie ma nawet komfortowego wysiadania, przynajmniej ja nie miałem ale można to zakodować. Przeszukaj ustawienia czy nie ma gdzieś do kliknięcia komfortowego wysiadania. Jeśli nie to do ASO bo to nie działa jak należy.
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Bonifacy
Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: Bonifacy »

W mojej Atece dzisiaj po raz pierwszy zdarzyło się, że po zajęciu miejsca fotel sam podjechał maksymalnie do przodu. Nie wiem, czy przyczyną tego nie było rozładowanie akumulatora- samochód tydzień był nieużywany, parkowany pod chmurką. Nie działało bezkluczykowe otwieranie drzwi, trzeba było nacisnąć przycisk na pilocie.

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Post autor: kmw »

W Cuprach Atecach jest coś takiego jak "komfortowe wsiadanie", choć nie ma tego na liście wyposażenia, to można to włączyć/wyłączyć w systemie inforozrywki w menu ustawień samochodu --> siedzenia.
Fotel odsuwa się po wyłączeniu zapłonu i otwarciu drzwi kierowcy. Przysuwa się po włączeniu zapłonu, nawet bez uruchomienia silnika.
U mnie to działało na początku tak, że odsuwał się zawsze i zawsze przysuwał, ale czasami niedostatecznie i trzeba było go przyciskiem zaprogramowanego ustawienia "dosunąć". Po czasie zauważyłem, że być może przez to się tak działo, że na początku często wsiadałem do auta żeby coś sprawdzić, np. jakieś ustawienia itd. jak to na początku i nie odpalając silnika, a czasem i zapłonu wychodziłem i zamykałem auto. Możliwe, że wtedy fotel odsuwał się za każdym razem, np. 2x, ale dosuwał się już tylko raz. Pamiętam, że czasem widziałem, że fotel się cofał po otwarciu drzwi zanim jeszcze wszedłem. Nie rozgryzłem tej "logiki". Występowało to kilkanaście razy, ale nie analizowałem tego jakoś szczególnie, zwłaszcza, że teraz od dawna nie zauważyłem, tego zjawiska, a z "komfortowego wsiadanie" korzystam, bo jest wygodne, zwłaszcza przy tych ala "kubełkowych" fotelach.
Jeśli korzystasz z profili, to zobacz, czy Ci się nie wylogował użytkownik albo nie przełączył na innego. Używaj tego samego kluczyka, bo on jest powiązany z profilem i jego ustawieniami. Zaprogramuj ustawienia fotela w pamięci jeśli tego nie zrobiłeś. Te czynności mogą pomóc przy używaniu tej funkcji, a pamiętam, że jest to wkurzające jak fotel "żyje własnym życiem".

maniek89

Post autor: maniek89 »

profil zawsze jest ten sam, fotel zaprogramowany, komfortowe wsiadanie również jest włączone. fotel zawsze się odsuwa przy otwarciu drzwi auta oraz po wyłączeniu zapłonu ale bez jazdy. nigdy nie odjechał po zakończonej jeździe (czyli zgaszenie zapłonu i otwarciu drzwi). Żona mówiła że raz jej odjechał po jeździe - ale nie wie co zrobiła i nigdy to się nie powtórzyło. Być może sama coś zamieszała się w "zeznaniach" :) .
Dzwoniłem do salonu sprzedaży i doradca mówił że powinno to działać i nie wie co może być przyczyną - może jakaś aktualizacja wyłączyła na stałe opcję odjazdu fotela po jeździe - bym musiał się wybrać na serwis ale to dopiero za 29k km chyba że specjalnie tam pojadę - wkońcu auto na gwarancji.

zozo15

Post autor: zozo15 »

U mnie ta funkcja działała przez 3 tygodnie. A teraz odsuwa sie tylko przy wsiadaniu. Przy wysiadaniu już nie. Byłem w Aso jak mi oddawali auto to mówili że już działa. Ale wróciłem do domu i fotel się nie odsunął jak wysiadałem. Więc dzwonie do serwisu i kazali mi zakodować odsuwanie fotela czyli przesunąć fotel do końca do przodu później do końca do tyłu. Nic to nie dało. Może trzeba to zrobić nie siedząc na fotelu (ja akurat siedziałem). Znalazłem jeszcze coś takiego w instrukcji.

Pierwsze uruchomienie pamięci położenia
siedzenia
System pamięci położenia wymaga restartu, na
przykład w razie wymiany siedzenia kierowcy.
Restartowanie kasuje wszystkie danez z pa-
mięci oraz skojarzenia siedzeniaz z pamięcią
ustawień. Klawisze pamięci mogą wówczas
zostać ponownie zaprogramowane.
● Otworzyć drzwi kierowcy, ale nie wsiadać do
środka.
● Ustawianie siedzeniaz z zewnątrz pojazdu.
● Przechylić oparcie całkowicie do przodu.
● Puścić przycisk sterujący kątem nachylenia,
a następnie przycisnąć go ponownie, aż roz-
legnie się sygnał dźwiękowy.

Próbował ktoś to robić i czy coś pomogło?

ubnt
Podziękował: 1 raz

Post autor: ubnt »

Cześć,
u mnie nigdy siedzenie nie odjeżdżało po skończonej jeździe - jakby nie było funkcji komfortowego wysiadania ale za to zawsze odjeżdża gdy wsiadam do samochodu (odryglowuję drzwi i otwieram je).
Możliwe, że są sytuacje wyjątkowe gdy pamięć siedzenia może nie zadziałać. Poniżesz znalazłem w instrukcji obsługi:
Jeżeli drzwi kierowcy zostaną otwarte po
upływie ok. 10 minut od odryglowania po-
jazdu, siedzenie kierowcy i lusterka boczne
nie zmienią położenia w sposób automa-
tyczny.
Trochę to dziwne, bo przecież gdy się odrygluje drzwi i ich nie otworzy, to po chyba 45 sekundach samochód znowu się zarygluje.

U mnie natomiast już kilka razy wystąpił taki problem, że pamięć całkowicie przestała działać. Po przełączeniu profilu kierowcy fotel się nie przestawiał, naciśnięcie przycisków pamięci nie przywoływało zapisanych ustawień, naciśnięcie przycisku SET i potem numeru pamięci nie zapamiętywało ustawień, fotel nie odjeżdżał po otwarciu drzwi. Sama regulacja natomiast działała w każdą stronę bez problemu.
Nie pomogły próby resetowania pamięci jak opisano w instrukcji (zozo15 podawał post wyżej). Pomogło dopiero przejechanie fotelem w każdą możliwą stronę, wszystkimi regulacjami do położeń skrajnych (drzwi otwarte, ja na zewnątrz). Potem pamięć zaczynała znowu działać i nie kasowała się.

Czy ktoś z Was miał też taki przypadek?
Ostatnio zmieniony 01 gru 2024, 18:38 przez ubnt, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowań: 167 razy

Post autor: Endrju »

Można otworzyć drzwi np. pasażera , zamknąć i wtedy auto się już samo nie zarygluje bo drzwi zostały otwarte.
Za ten post autor Endrju otrzymał podziękowanie:
ubnt (01 gru 2024, 18:32)
Ocena: 5%
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

ubnt
Podziękował: 1 raz

Post autor: ubnt »

Endrju pisze:
01 gru 2024, 17:31
Można otworzyć drzwi np. pasażera , zamknąć i wtedy auto się już samo nie zarygluje bo drzwi zostały otwarte.
No tak.

zozo15

Post autor: zozo15 »

ubnt pisze:
01 gru 2024, 16:02
Cześć,
u mnie nigdy siedzenie nie odjeżdżało po skończonej jeździe - jakby nie było funkcji komfortowego wysiadania ale za to zawsze odjeżdża gdy wsiadam do samochodu (odryglowuję drzwi i otwieram je).
Możliwe, że są sytuacje wyjątkowe gdy pamięć siedzenia może nie zadziałać. Poniżesz znalazłem w instrukcji obsługi:
Jeżeli drzwi kierowcy zostaną otwarte po
upływie ok. 10 minut od odryglowania po-
jazdu, siedzenie kierowcy i lusterka boczne
nie zmienią położenia w sposób automa-
tyczny.
Trochę to dziwne, bo przecież gdy się odrygluje drzwi i ich nie otworzy, to po chyba 45 sekundach samochód znowu się zarygluje.

U mnie natomiast już kilka razy wystąpił taki problem, że pamięć całkowicie przestała działać. Po przełączeniu profilu kierowcy fotel się nie przestawiał, naciśnięcie przycisków pamięci nie przywoływało zapisanych ustawień, naciśnięcie przycisku SET i potem numeru pamięci nie zapamiętywało ustawień, fotel nie odjeżdżał po otwarciu drzwi. Sama regulacja natomiast działała w każdą stronę bez problemu.
Nie pomogły próby resetowania pamięci jak opisano w instrukcji (zozo15 podawał post wyżej). Pomogło dopiero przejechanie fotelem w każdą możliwą stronę, wszystkimi regulacjami do położeń skrajnych (drzwi otwarte, ja na zewnątrz). Potem pamięć zaczynała znowu działać i nie kasowała się.

Czy ktoś z Was miał też taki przypadek?

To pamięć ci zadziała po tej kombinacji a jak z odsuwaniem fotela?U mnie pamięć i odsuwanie przy wsiadaniu działa. Jedynie tak jak pisałem po 3 tygodniach przestało działać odsuwanie fotela przy wysiadaniu.

ODPOWIEDZ