Cupra w długie trasy

Dyskusje na temat Cupry Ateca I generacji (2018-)
Don Pablo
Samochód: Cupra Ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Cupra w długie trasy

Post autor: Don Pablo »

Czesc wszystkim :D
Byliśmy cała rodziną 2+2 na początku października w Polsce nad morzem na weekend,w jedną stronę wyszło ponad 500km. Choć byłem sceptycznie nastawiony co do jazdy tym autem w długie trasy ale pozytywnie mnie zaskoczyło i byliśmy baaardzo zadowoleni.
Tym razem w marcu mamy wycieczkę zaplanowaną na tydzień do Barcelony,w jedną stronę ponad 1,5 tys km i zastanawiamy sie czy jechać autem. Dlatego potrzebuje porady czy ktoś może latał tym autem w dłuższe trasy?? Warto czy jednak lepiej lecieć samolotem i nie ,,meczyc" auta takimi trasami długimi.

Sponsor

Kalinski

Cupra w długie trasy

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Cupra w długie trasy

Sponsor

AUTO-PAK

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Re: Cupra w długie trasy

Post autor: flash »

Don Pablo pisze:
18 lis 2025, 10:16
Czesc wszystkim :D
Byliśmy cała rodziną 2+2 na początku października w Polsce nad morzem na weekend,w jedną stronę wyszło ponad 500km. Choć byłem sceptycznie nastawiony co do jazdy tym autem w długie trasy ale pozytywnie mnie zaskoczyło i byliśmy baaardzo zadowoleni.
Tym razem w marcu mamy wycieczkę zaplanowaną na tydzień do Barcelony,w jedną stronę ponad 1,5 tys km i zastanawiamy sie czy jechać autem. Dlatego potrzebuje porady czy ktoś może latał tym autem w dłuższe trasy?? Warto czy jednak lepiej lecieć samolotem i nie ,,meczyc" auta takimi trasami długimi.
Ja mam SEATA atekę, a nie cuprę, ale robię czasami trasy po 7-10 godzin i wysiadam na koniec jak gdyby nigdy nic, także jeśli chodzi o komfort, przynajmniej kierowcy, to jest OK. :) Co do wyboru środka transportu, czy auto czy samolot, to w sumie już zależy od własnych preferencji i tego, na czym nam zależy. Jak chcemy przywieźć więcej pamiątek z danego miejsca i nie przeraża nas trasa i czas, to auto, jak tylko zwiedzić i wrócić, to brałbym samolot.
Za ten post autor flash otrzymał podziękowanie:
Skylla (18 lis 2025, 12:01)
Ocena: 4.76%

Awatar użytkownika
Eleonor
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG 2020 Rodium Grey
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: Eleonor »

flash pisze:
18 lis 2025, 11:41

..... ale robię czasami trasy po 7-10 godzin i wysiadam na koniec jak gdyby nigdy nic.....
Może napisz ile masz lat ( chyba że to tajemnica) :) Jak ja byłem młody to ... o ho ho .. co się robiło...
Ateca FR 1.5 TSI DSG - Rodium Grey 2020

Don Pablo

Mi chodzi głównie o to jak sie maja te silniki do takich dłuższych trasy. Wcześniej miałem a6c7 2.0 tdi i oprócz mocy to zaje.....autko a teraz mam benzynę,dlatego jestem ciekaw czy trasy powyżej tysiąca km nie sa przeszkodą dla nich.

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

Don Pablo pisze:
18 lis 2025, 16:54
Mi chodzi głównie o to jak sie maja te silniki do takich dłuższych trasy. Wcześniej miałem a6c7 2.0 tdi i oprócz mocy to zaje.....autko a teraz mam benzynę,dlatego jestem ciekaw czy trasy powyżej tysiąca km nie sa przeszkodą dla nich.
To może napisz jakie masz obawy, bo tak to ciężko się domyślić o co dokładnie pytasz i co dokładnie chcesz wiedzieć. :) Silnik jak silnik, jak dbasz tak masz. :)

Don Pablo

Od zawsze ludzie do dłuższych trasy używali aut z silnikiem wysokopreznym z racji małego spalania itd itd a ja chciałbym poznać jakieś opnie na tematy czy tymi cuprami z silnikiem 300ps nie ma problemow podczas eksploatacji w dalsze trasy. Autko jest świeżo bo ok 2 miesiące po serwisie więc jest dbane pod tym względem.

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Jak auto świeże, to pamiętaj żeby w pierwszych 3-5 tysiącach olej wymienić, szczególnie przed taką dłuższą trasą. A poza tym, to używaj, bo do tego jest.

Ja w pierwszych miesiącach posiadania robiłem trasę z północy PL na południe FR, dwa dni pod rząd po ponad 1000km w jedną stronę. Nie za bardzo wiem na co miałbym narzekać prawdę mówiąc. Spalanie 8,5L przy prędkościach autostradowych 130-150km/h.

Don Pablo

Moja ma już 5 lat ale dopiero 50tys przekroczone. Podczas zakupu byl po serwisie i mimo tego po paru miesiącach również kompletny serwi zrobilem także nastepny bedzie za 15tys km bo co tyle zamierzam wymieniać oleje i filtry.

Dzieki za info i raczej zdecyduję sie na podróż autem,długa droga ale więcej + jak -. Przynajmniej więcej rzeczy zabierzemy jak to z dziećmi i więcej sie pozwiedza.

Jak byśmy teraz w Kołobrzegu,jechało sie wygodnie,szybko bo średnio to 170km/h,ile wyszło spalanie to nawet nie patrzałem. Największy minus dla mnie to mały bak paliwa,do pełna zalewam i pokazuje na 560km ale jak sie wdepnie to znika szybciutko i trzeba znowu tankować niestety.

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Tak, bak paliwa to duży minus, w wersjach 190 i 300 KM ma 55 litrów, w niższych 50 litrów, więc nawet w takiej 1.5 dość szybko schodzi paliwo na trasie w porównaniu z dieslem innej marki, którym jeździłem wcześniej (65 litrów) ~900-1000 km i Golfem 7 1.0 TSI (też 50 litrów) ~800 km, tu nadal nie mogę się do tego przyzwyczaić.

Don Pablo

Nie no z tym to przegieli,mając ponad 1,5tys km bede musial przynajmniej 4 razy tankować,chore to w ch.....jest. Ale wrażenia podczas jazdy jakos to rekompensują.

ODPOWIEDZ