Aktualizacja forum

Prośby do administratorów i moderatorów oraz inne sprawy forum
Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Aktualizacja forum

Post autor: YoursTruly »

Ostatnia moja prośba o porządek z banerami reklamowymi pozostaje nez odpowiedzi, ale może ten (ważniejszy) temat nie zginie.

Czy forum jest czasem aktualizowane? Spam pojawiający się od czasu do czasu pokazuje, że ten stary silnik jest wciąż dziurawy, ale pewnie security patche się pojawiają, więc powinny być wgrywane regularnie.
A może warto przejść na coś bardziej nowoczesnego niż phpbb (niekoniecznie dużego czy skomplikowanego)?

Sponsor

Kalinski

Aktualizacja forum

Sponsor

Kalinski

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 877 razy
Otrzymał podziękowań: 1397 razy

Re: Aktualizacja forum

Post autor: Misiek »

YoursTruly pisze:
09 paź 2024, 12:57
Ostatnia moja prośba o porządek z banerami reklamowymi pozostaje nez odpowiedzi, ale może ten (ważniejszy) temat nie zginie.

Czy forum jest czasem aktualizowane? Spam pojawiający się od czasu do czasu pokazuje, że ten stary silnik jest wciąż dziurawy, ale pewnie security patche się pojawiają, więc powinny być wgrywane regularnie.
A może warto przejść na coś bardziej nowoczesnego niż phpbb (niekoniecznie dużego czy skomplikowanego)?
W ogóle to co się zaczęło dziać na forum od kilku tygodni z reklamami, to jakiś horror. Ja rozumiem konieczność utrzymania, sfinansowania, forum, ale uporczywe nękanie powtarzaniem tej samej reklamy nawet i po trzy razy jedna pod drugą woła już o pomstę do nieba. Jeszcze przed niedawnymi zmianami kliknięcie "opinii" "Nie interesuje mnie ta reklama" rzeczywiście powodowało nie pojawianie się jej, ale teraz ani ta odpowiedź, ani "Reklama pojawia się zbyt często" nic nie daje, więc chyba kliknięcie czegokolwiek jest całkowicie ignorowane przez system reklamowy. A poza tym zmieniła się treść komunikatu z "Postaramy się nie pokazywać już tej reklamy" na "Dziękujemy. Opinie użytkowników pomagają ulepszać reklamy w Google.". Mało tego : czasami, niestety coraz częściej, a w zasadzie chyba ostatnio codziennie, podczas każdej wizyty, już samo zmienienie karty, czy okna powoduje wyświetlenie jakiejś reklamy, na ogół tej samej, zasłaniającej treść. Coraz częściej ostatnio także już sama próba zamknięcia reklamy poprzez X powoduje wyświetlenie nowej reklamy zasłaniającej treść. Najgorszy jednak jest przypadek, że nawet kliknięcie wraz z CTRL tego znaczka na początku nazwy wątku (lub inaczej, żeby otworzyło się w nowej karcie) powodującego przejście do najnowszego posta w danym wątku, także powoduje wyświetlenie reklamy zasłaniającej, ale niestety jednocześnie kasuje właśnie to otwieranie w nowej karcie, a ponowne kliknięcie po nerwowym zamknięciu reklamy powoduje przejście na początek strony wątku, a nie do najnowszego wpisu. Dzisiaj (9-10) także zauważyłem, że już nawet kliknięcie na "lajka", czy "Odpowiedz z cytatem" także powoduje wyświetlenie reklamy zasłaniającej, więc zaczyna się robić jakaś paranoja. Niedługo może doczekamy, że nawet kliknięcie gdziekolwiek, nawet i na puste miejsce, także spowoduje wyświetlenie reklamy zasłaniającej, tak jak jest na niektórych innych, specyficznych stronach. Także niestety ostatnio z forum robi się coraz bardziej reklamowa udręka, a nie przyjemność i komfortowe korzystanie. Najgorsze chyba jest jednak to, że podobnie jak z reklamami na YT, w prawie 100 % są one całkowicie niezwiązane z tematyką forum i przeważa Modivo, które chyba jest ostatnio bardzo mocno promowane. Na szczęście tak dzieje się tylko w pracy, na starszym komputerze, na którym nie ma możliwości odpowiedniego skonfigurowania przeglądarki, i w domu poza jedną reklamą (Kaliński - układy wydechowe) nie pojawia mi się nic, więc żeby niepotrzebnie nie tracić nerwów będę chyba niestety musiał zacząć korzystać z forum głownie w domu.

A dzisiaj (14-10) kolejna niespodzianka : kliknięcie na nazwę wątku, czy na numer strony wątku, nawet "Aktywne tematy" także powoduje wyświetlenie reklamy zasłaniającej. Pięknie, oby tak dalej.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2024, 11:57 przez Misiek, łącznie zmieniany 2 razy.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowań: 164 razy

Post autor: Endrju »

Niestety ja nie mam takich uprawnień,więc nic nie jestem w stanie zrobić. To działka Admina czyli Małgorzaty bo root chyba nic już nie działa u nas.
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy

Post autor: patryk7133 »

Ja na szczęście nie mam żadnych reklam ani w domu na laptopie, ani na iPhone nie wiem, czy to zasługa antywirusa, czy ustawień przeglądarki, ale nie mam ani jednej reklamy na tym forum, jak i na innych stronach internetowych jak zmienię przeglądarkę na google to czasami jakaś reklama się pojawi na innych stronach, a na chrome nie mam.

Misiek

patryk7133 pisze:
10 paź 2024, 19:01
Ja na szczęście nie mam żadnych reklam ani w domu na laptopie, ani na iPhone nie wiem, czy to zasługa antywirusa, czy ustawień przeglądarki, ale nie mam ani jednej reklamy na tym forum, jak i na innych stronach internetowych jak zmienię przeglądarkę na google to czasami jakaś reklama się pojawi na innych stronach, a na chrome nie mam.
Tak, zdecydowanie to kwestia przeglądarki i jej ustawień domyślnych lub przemyślanie, celowo skonfigurowanych.

Misiek

Endrju pisze:
10 paź 2024, 17:14
Niestety ja nie mam takich uprawnień,więc nic nie jestem w stanie zrobić. To działka Admina czyli Małgorzaty bo root chyba nic już nie działa u nas.
Tak, Root, nasz były admin, z braku czasu zagląda tylko do "mojego" wątku, czyli do dowcipasów i faktycznie nic już nie może. Jak zdenerwuję się jeszcze bardziej, to spróbuję coś skrobnąć do nowej adminki, może coś przekonfiguruje i będzie trochę mniej lub przynajmniej mniej nękająco.

kapelusznik
Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 TSI
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: kapelusznik »

Ja tam myślę że reklamy są intencjonalne zeby zmonetyzować forum na ile to możliwe :-P

madrid2012
Samochód: Ateca FL
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: madrid2012 »

Mam wrażenie, że forum powoli umiera.

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: Skylla »

Akurat w ostatnich miesiącach jest całkiem żywe i aktualne.

Misiek

Skylla pisze:
29 paź 2024, 10:52
Akurat w ostatnich miesiącach jest całkiem żywe i aktualne.
Szczególnie "żywy" i aktywny jest wątek o problemach z autopoziomowaniem świateł.

ODPOWIEDZ