Cupra Terramar
Regulamin forum
Tutaj można dyskutować na dowolny temat.
Prosimy jednak zachować kulturę i nie obrażać innych użytkowników.
Tutaj można dyskutować na dowolny temat.
Prosimy jednak zachować kulturę i nie obrażać innych użytkowników.
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
Re: Cupra Terramar
Różnica duża jest między Atecą a Atecą FL, natomiast matrixy to jak kolega wyżej pisał inna liga. Dla mnie są rewelacyjne a dodam że jeździłem O4 z matrixami poprzedniej generacji i C-HR-em i różnica jest bardzo duża do moich.
- Janisz
- Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 150KM DSG 4drive
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
No nie sądziłem, że to aż taka przepaść. Podoba mi się auto ale załamany jestem ile kasy wychodzi teraz takie auto. Jak kupowałem Ateke to za 160tys to można było Q5 kupić 
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
Moim zdaniem Terramar jest droższy. Na Tiguana praktycznie od samego początku były promocje, na Terramara na razie nic nie ma.
Bazowe 1.5 150 KM w Tiguanie jest o około 8 tys tańsze. Standardowe wyposażenie w Terramar też jakby zubożyli względem poprzednich Cupr, na liście podstawowego wyposażenia Terramar jest coś takiego: "Automatyczna klimatyzacja jednostreforwa Climatronic z panelem sterowania z tyłu", choć nie wiem, czy to nie pomyłka, ale w wyższych wersjach jest w konfiguratorze trzystrefowa klima. W Tiguanie 3 strefową klimę dostajemy w standardzie. W nowych modelach większość dodatków jest zaszyta w pakietach, co podbija cenę. I np. Matrix LED w Terramar są w pakiecie za 7300, w Tiguanie w pakiecie za 13400 (dla porównania w poprzednim Formetorze były za 4000)
Trzeba by wyklikać konkretne wersje, silniki i wyposażenie w obydwóch samochodach i wtedy porównać, ale wydaje się, że tutaj w pierwszej kolejności wygląd będzie decydował o tym, w którą stronę bardziej będzie zerkał zainteresowany.
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
No chyba jednak nie będzie droższy. Ja jak konfigurowalne Tiguana to wychodził mi 189 tys. bez elektrycznego fotela i nie mogłem domówić w Secial Edition, więc musiałbym brać następna wersję a ta wychodziła mi 204tys. z rabatami a Terramar wyjdzie podobnie minus rabaty to pewnie cena będzie podobna a może nawet niższa.
-
Capa
- Samochód: Seat Ateca 1.5 XP Dsg
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
Jeździłem ostatnio Terramarem i poza tym, że w środku znacznie ciaśniej niż w Atece, a w drugim rzędzie siedzeń to już w ogóle, to naprawdę przypadł mi do gustu i mocno go rozważam. Może jeszcze ten brak kieszeni z tyłu foteli jest słaby, ale co zrobić...
Kojarzy ktoś jakieś żyjące forum Cupry, gdzie można by poczytać coś od użytkowników?
Kojarzy ktoś jakieś żyjące forum Cupry, gdzie można by poczytać coś od użytkowników?
- YoursTruly
- Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 21 razy
Jak to możliwe? Przecież Terramar to taki napompowany Formentor, przynajmniej z zewnątrz