Cupra Terramar

Dyskusje na dowolne tematy, nie związane z Seatem Ateca
Regulamin forum
Tutaj można dyskutować na dowolny temat.

Prosimy jednak zachować kulturę i nie obrażać innych użytkowników.
Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Re: Cupra Terramar

Post autor: Skylla »

Nawet pierwsza Ateca to jednak nie Maluch ani 125p ;-).

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

Janisz pisze:
18 lis 2024, 1:18
Endrju pisze:
14 lis 2024, 0:09
DCC pewnie takie same jak u mnie w Forku, moje zdanie jest takie że jeździ się dużo bardziej komfortowo niż Ateca, a matrixy są genialne, nawet wycinają znaki żeby nie raziły odbijając światła.
Nie miałem okazji jeździć Ateka po FL więc nie wiem czy tam światła też są lepsze niż u mnie. Jest duża różnica na plus w tych matrixach względem świateł z Ateki I generacji?
Różnica duża jest między Atecą a Atecą FL, natomiast matrixy to jak kolega wyżej pisał inna liga. Dla mnie są rewelacyjne a dodam że jeździłem O4 z matrixami poprzedniej generacji i C-HR-em i różnica jest bardzo duża do moich.
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Awatar użytkownika
Janisz
Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 150KM DSG 4drive
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: Janisz »

No nie sądziłem, że to aż taka przepaść. Podoba mi się auto ale załamany jestem ile kasy wychodzi teraz takie auto. Jak kupowałem Ateke to za 160tys to można było Q5 kupić :lol:
Ateca Xcellence | 1.4 TSI 150KM | DSG | 4Drive | Mato Brown | Felgi 18 cali - PERFORMANCE 36/1| Alcantara Brown | Comfort Assistant | Podgrz. przednia szyba | Kamery 360 | Navi | Full Link | Alarm |
Obrazek

Skylla

Ktoś porównywał jak wychodzi teraz cenowo Terramar w stosunku do Tiguana? Chyba bardzo podobna cena?

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Skylla pisze:
19 lis 2024, 11:27
Ktoś porównywał jak wychodzi teraz cenowo Terramar w stosunku do Tiguana? Chyba bardzo podobna cena?
Moim zdaniem Terramar jest droższy. Na Tiguana praktycznie od samego początku były promocje, na Terramara na razie nic nie ma.
Bazowe 1.5 150 KM w Tiguanie jest o około 8 tys tańsze. Standardowe wyposażenie w Terramar też jakby zubożyli względem poprzednich Cupr, na liście podstawowego wyposażenia Terramar jest coś takiego: "Automatyczna klimatyzacja jednostreforwa Climatronic z panelem sterowania z tyłu", choć nie wiem, czy to nie pomyłka, ale w wyższych wersjach jest w konfiguratorze trzystrefowa klima. W Tiguanie 3 strefową klimę dostajemy w standardzie. W nowych modelach większość dodatków jest zaszyta w pakietach, co podbija cenę. I np. Matrix LED w Terramar są w pakiecie za 7300, w Tiguanie w pakiecie za 13400 (dla porównania w poprzednim Formetorze były za 4000)
Trzeba by wyklikać konkretne wersje, silniki i wyposażenie w obydwóch samochodach i wtedy porównać, ale wydaje się, że tutaj w pierwszej kolejności wygląd będzie decydował o tym, w którą stronę bardziej będzie zerkał zainteresowany.

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

No chyba jednak nie będzie droższy. Ja jak konfigurowalne Tiguana to wychodził mi 189 tys. bez elektrycznego fotela i nie mogłem domówić w Secial Edition, więc musiałbym brać następna wersję a ta wychodziła mi 204tys. z rabatami a Terramar wyjdzie podobnie minus rabaty to pewnie cena będzie podobna a może nawet niższa.
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Capa
Samochód: Seat Ateca 1.5 XP Dsg
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: Capa »

Jeździłem ostatnio Terramarem i poza tym, że w środku znacznie ciaśniej niż w Atece, a w drugim rzędzie siedzeń to już w ogóle, to naprawdę przypadł mi do gustu i mocno go rozważam. Może jeszcze ten brak kieszeni z tyłu foteli jest słaby, ale co zrobić...

Kojarzy ktoś jakieś żyjące forum Cupry, gdzie można by poczytać coś od użytkowników?

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

Grupa Facebook Terramar Polska

A miales okazje jezdzic Cupra Formentor ? Bo ludzie pisza ze w Formentorze wiecej miejsca niz w Terramarze ....

Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: YoursTruly »

Jak to możliwe? Przecież Terramar to taki napompowany Formentor, przynajmniej z zewnątrz

Skylla

No właśnie w środku jest ciaśniej niż w Atece.

ODPOWIEDZ