Forumowe pogawędki czyli gadki o wszystkim i o niczym.

Dyskusje na dowolne tematy, nie związane z Seatem Ateca
Regulamin forum
Tutaj można dyskutować na dowolny temat.

Prosimy jednak zachować kulturę i nie obrażać innych użytkowników.
Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Re: Forumowe pogawędki czyli gadki o wszystkim i o niczym.

Post autor: sailor 88 »

Endrju pisze:
28 paź 2024, 0:07
TomeL pisze:
27 paź 2024, 21:09
A jak się jeździ Endrju, w porównaniu z Ateką?

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Powiem szczerze że jest trochę niższy ale prowadzi się rewelacyjnie. Ateca jest super autem ale jednak ma wysoką budę. No i skrzynia bajka nie dusi motoru na 1600 obrotów, przy normalnej jeździe zmienia bieg powyżej 2 tys..
A jak jest z tym wyciszeniem, a raczej jego brakiem, bo tak bardzo narzekają wszyscy na hałas toczenia się auta jak i odgłosy silnika w przed jak i po lifcie. Na przykład tu:

...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
DarekWa
Samochód: Seat Ateca XC 2.0 TSI 190 KM 4Drive DSG7 (RM20)
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: DarekWa »

Generalnie przestają produkować już Atecę. Nie przyjmują już nowych zamówień, kończą tylko te nie wydane jeszcze. Teraz zastąpi ją Cupra Terramar (no ładne to to)

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
TomeL
Samochód: Ateca FR 2.0 TSI FL
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Post autor: TomeL »

Jak już tak porównujemy to jak teraz, po dłuższym już czasie wypada na tle Ateki Twój Qaszkai? Prowadzenie, także wyciszenie itp...

Awatar użytkownika
TomeL

TomeL pisze:Jak już tak porównujemy to jak teraz, po dłuższym już czasie wypada na tle Ateki Twój Qaszkai? Prowadzenie, także wyciszenie itp...

To do Sailora oczywiście

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Post autor: sailor 88 »

TomeL pisze:
28 paź 2024, 11:45
Jak już tak porównujemy to jak teraz, po dłuższym już czasie wypada na tle Ateki Twój Qaszkai? Prowadzenie, także wyciszenie itp...

Z moją byłą Atecą to słabe porównanie, bo to był TDI i na dodatek 1.6, więc o stosunkowo słabych osiągach. Kultura pracy jak na diesel'a dobra ale bez porównania do TSI. Natomiast Qashqai to praktycznie elektryk tyle, że z generatorem prądu na pokładzie, więc bajka w prowadzeniu, osiągach i wyciszeniu. Dla mnie przeskok niebotyczny wręcz i jestem bardzo zadowolony. Plusy elektryka wynikają same z siebie, więc trudno to porównać nawet z typową hybrydą. Jedziesz zawsze na elektryku, nie ma skrzyni biegów, a więc żadnej zwłoki przy ruszaniu, redukcji przełożeń, dlatego nigdy nie wrócę do klasycznego czy nawet hybrydowego układu. Poza tym bardzo dobre zawieszenie (Ateca była dla mnie za twarda), ciche, dobrze wybierające nierówności. Rewelacyjne, bo natychmiastowe ogrzewanie kabiny, dzięki wysokoprądowemu zasilaniu nagrzewnicy elektrycznej (działa na postoju bez włączonego silnika, tak jak i klimatyzacja). To co jeszcze cieszy na co dzień, to światła matrycowe, head up i bardzo dobrze działający asystenci, ale to można mieć w każdym aucie. Przejechałem już 7 tys. km i średnie spalanie z tego okresu (zliczane z tankowania) wynosi 5.61 l/100km. Najwyższe (6.54) to drogi szybkiego ruchu i autostrady pokonywane z prędkością 110-140 km/h, najniższe średnie (jazda miejska) 5.02. Najniższe z pojedynczych przejazdów w mieście to 3.5-4. W Atece średnia z 7 lat to 6,3 l/100km. Delikatne minusy (bo większych dla mnie nie ma) to gorszy przetwornik kamer 360*, czyli gorsze parametry obrazu po zmierzchu, ale lepsze oprogramowanie systemu, czyli działanie, wyświetlanie itd. Inna pozycja za kierownicą, bo mniejsza odległość podłogi od siedziska, co wymagało przyzwyczajenia, podobnie jak sposób wsiadania. Trochę gorsza widoczność sygnalizatorów na skrzyżowaniu przez maskownicę kamer na środku szyby, bardziej zakręcone uruchamianie asystenta parkowania i uboższy infotainment (ekran środkowy, radio), bo ten przed kierowcą jest super, zarówno graficzne i użytkowo.

P.S. Najpierw celowałem w coś z 1.5 e-TSI i Formentor najbardziej mi się podobał, ale kiepskie wyciszenie mnie zniechęciło. Myślałem, że po lifcie coś się zmieniło w tej materii, ale testerzy z You Tube nie potwierdzają, dlatego zapytałem @Endrju jak jego odczucia osobiste...
Za ten post autor sailor 88 otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Misiek (29 paź 2024, 0:54) • JACA (29 paź 2024, 8:54)
Ocena: 9.52%
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Awatar użytkownika
TomeL

Dzięki za opinie. Fajnie, że jesteś zadowolony. Mi Ateka długo wydawała się autem prawie idealnym. Teraz wiem, że nie jest. Ale i tak po leasingu zostaje w garażu. Wyciszyłem nadkola i da się wytrzymać, bo dla mnie wyciszenie to też ważna cecha. Miłego...

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

TomeL pisze:
28 paź 2024, 14:34
Dzięki za opinie. Fajnie, że jesteś zadowolony. Mi Ateka długo wydawała się autem prawie idealnym. Teraz wiem, że nie jest. Ale i tak po leasingu zostaje w garażu. Wyciszyłem nadkola i da się wytrzymać, bo dla mnie wyciszenie to też ważna cecha. Miłego...

Sam wyciszałeś nadkola? Tylko przód, czy tył też? Podzieliłbyś się jakimiś radami, doświadczeniem? W ogóle warto? Duża zmiana? Czy u Ciebie też przednie nadkole, to tylko dwa kawałki plastiku oddzielające komorę silnika od koła? Trochę się zdziwiłem jak zobaczyłem to u siebie :)

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

@Sailor oglądałem dużo filmików niestety nie zgodzę się nawet z Pertynem. Oczywiście większość jeździła na 19-kach ja mam u siebie 18-tki i na wielosezonie i powiem tak mierzyłem głośność Ateci i Forka i o dziwo przy 90km/h była taka sama a przy 130- 140 4 dB na niekorzyść Formentora ale bez przesady normalnie można rozmawiać i słuchać muzyki. Natomiast jeśli chodzi o skrzynię to ja mam DQ381 i mHEV więc od startu pomaga silnik elektryczny i lag praktycznie nie występuje , skrzynie zmienia biegi powyżej 2000 obrotów więc tak jak powinno być. jeszcze dodam ze testowo jeździłem na 19-stkach i było zdecydowanie głosniej.
Za ten post autor Endrju otrzymał podziękowania (w sumie 2):
kmw (29 paź 2024, 9:34) • sailor 88 (29 paź 2024, 10:03)
Ocena: 9.52%
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Awatar użytkownika
TomeL

kmw, sam wyciszałem, ale nie będę się wymądrzał na ten temat bo robiłem to wg wskazówek kolegi z naszego forum. Jest wątek na ten temat. Wyciszyłem wszystkie wnęki i jest różnica, ale na pewno nie powalająca.

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

Kris_G pisze:
28 paź 2024, 10:00
Endrju pisze:
27 paź 2024, 12:29
Zakończyłem moja przygodę z Atecą po prawie 8 latach , 4 lata temu sprzedałem pierwszą a dzisiaj odjechała poliftowa. Oczywiście nie oznacza to ,że nie będę już tu zaglądał. jedynie chciałem podzielić się z Wami wiadomością o sprzedaży. Mam nadzieje ze obecny właściciel będzie również zadowolony z zakupu Ateci tak jak byłem ja.
Ooo, szkoda Andrzej że kończysz przygodę z Atecą.
Z moich obserwacji wynika że Formentor nieco lepiej się prowadzi z powodu niższego środka ciężkości, za to w Ateca jest lepiej wyciszona. Być może po lifcie formentora się to już poprawiło. No i w Formentorze chyba wybieranie biegów elektronicznym wybierakiem chyba jest przyjemniejsze.
A jakie są Twoje pierwsze wrażenia porównując oba?
Myślę ze nie ma co żałować, kupiec zadowolony i ja również.
Tutaj krótko już pisałem: https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... &start=150
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

ODPOWIEDZ