Inne hobby - rowerowanie

Dyskusje na dowolne tematy, nie związane z Seatem Ateca
Regulamin forum
Tutaj można dyskutować na dowolny temat.

Prosimy jednak zachować kulturę i nie obrażać innych użytkowników.
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 940 razy
Otrzymał podziękowań: 1483 razy

Re: Inne hobby - rowerowanie

Post autor: Misiek »

Grz_Bo pisze:
17 lis 2024, 18:59
Dziś zacznę trochę nietypowo. Poza tym, iż lubię jeździć swoją Atec'ą to podczas jazdy cieszę się, kiedy z głośników wydobywa się fajna muzyka. Dużo słucham jazzu, dalego opowiem o tym co ostatnio mi się wydarzyło.

Niedawno kupiłem sobie kilka CD, z muzyką duńskiego zespołu jazzowego:

Soren Bebe Trio.

A jaki to ma związek z MTB?

Już śpieszę wyjaśnić. Z albumu tej grupy pt. Home wykorzystałem piosenkę pt.: A Simple Song jako podkład do mojego edit'u.

Soren, gra taki lekki, zwiewny jazz w sam raz na jesienną pogodę. A jesienna pogoda to drugi powód, dlaczego słucham obecnie artystów ze Skandynawii. Pasują mi do tej pory roku.

Przy okazji, pochwalę się faktem, iż przed montażem napisałem do Soren'a, czy zgodzi się na nieodpłatne wykorzystanie jego muzyki, jako podkład do moich filmów.

Pomyślałem sobie pewnie mnie spuści na drzewo. Otóż okazało się wręcz przeciwnie. Zgodził się, oglądnął film i jeszcze podziękował.

Fajnie, że nie wszyscy artyści nastawieni są na profit i czerpanie zysków.

Brawo Soren.

Pierwsza rzecz, to napisy początkowe : jak dla mnie REWELACJA ! Przenikanie za Tobą i przez rower, a później normalnie, przed pieszymi, super sprawa. Nie wyobrażam sobie jak to jest zrobione, gdyby to było zdjęcie, to tak, ale w ruchu ! Podobne, a nawet jeszcze większe, wrażenie zrobiły na mnie napisy początkowe i końcowe w filmie "Łatwa dziewczyna" (i chyba jeszcze w jakimś), bo tam jest jeszcze wyższa sztuka jazdy.

Niestety od Twojego ostatniego reportażu wizualnie, krajobrazowo, sporo się zmieniło, bo i spora część drzew liściastych jest już takich łysych, a i leżące liście także już takie podgnite i niekolorowe, dobrze że chociaż jest jeszcze trochę zielono żółtej trawy. Także początek jesieni chyba zawsze jest piękny, ale dalej, jak już liście poopadają, to zaczyna już być niefajnie. Szkoda, ale cóż, taki mamy klimat i taka jest natura.

A odnośnie zespołu jazzowego, to dlaczego mieli się nie zgodzić, jeżeli zobaczyli, że wykorzystałeś ich utwór niekomercyjnie i do tego widać, że "rowerowanie", to Twoja pasja, także i po pozostałych reportażach. Ja gdzieś kiedyś coś słyszałem, że rodzaj wykonywanej muzyki zależy od "charakterów" muzyków, a w zasadzie odwrotnie. Chodzi mi o to, że wykonawcy bardziej, o wiele bardziej, popularnych gatunków są bardziej pazerni na kasę, czy inne profity, i na nic za darmo nie pozwalają, bez względu na charakter wideo towarzyszącego. A właśnie jazz jest jednym z mniej popularnych gatunków, a poza tym jest jakby taki bardziej "specyficzny", dla specyficznego słuchacza i grany przez specyficznych ludzi, spokojniejszy, tak samo jak ludzie go grający.

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
Grz_Bo
Samochód: Seat Leon
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 215 razy

Post autor: Grz_Bo »

Tak chyba jest jak piszesz. Jazz jest mniej komercyjny oraz artyści, którzy go grają również. Pewnie dlatego się zgodził.

Niemniej jednak uważam to za dobry gest.

Awatar użytkownika
Grz_Bo

Zeszłotygodniowy wypad w góry. Trochę się zbierałem się z posklejaniem materiału. Pogoda była perfect, dziś natomiast nie nastraja mokra bryza, śnieg z deszczem. Zobaczymy jak będzie jutro.

Tymczasem przypomnijcie sobie jak to było tydzień temu.

Za ten post autor Grz_Bo otrzymał podziękowanie:
Misiek (07 gru 2024, 3:28)
Ocena: 5%

Misiek

Grz_Bo pisze:
06 gru 2024, 16:53
Zeszłotygodniowy wypad w góry. Trochę się zbierałem się z posklejaniem materiału. Pogoda była perfect, dziś natomiast nie nastraja mokra bryza, śnieg z deszczem. Zobaczymy jak będzie jutro.

Mimo, że pogoda faktycznie była fantastyczna, to jednak wizualnie ten jesienny las wygląda już, delikatnie mówiąc, słabo. Brak liści, czyli większość drzew goła, poza iglastymi, szare, brudne trawy, ale niestety takie są uroki tej poru roku, mimo że fajnie słonecznie. Nie wiem jak ty, ale ja bym odczuwał przyjemność tylko z samej jazdy, ruchu, czy przebywania na świeżym powietrzu.

W związku z tym, że dzisiaj niestety nie mam jakoś więcej komentarzy, to chciałbym napisać, że jako laik w temacie rowerów znów jestem pełen podziwu nad wytrzymałością rowerów tego typu. Dlatego o tym piszę, ponieważ jakoś tak wyszło, że tym razem bardzo wyraźnie widać, jakie obciążenia muszą przenosić części roweru : koła, rama, przejeżdżając po wszelkich kamienianach, korzeniach, nierównościach i hopkach, a jednak na pewno te 70 - 80 kg ważysz i całość jakoś się trzyma kupy. Wiem, że dla Ciebie to nic szczególnego, bo jesteś do tego od lat przyzwyczajony i po prostu TTTM, ale dla mnie jako laika i ważącego "trochę" więcej niż norma przewiduje, robi to na prawdę wielkie wrażenie, że nic nie pęknie, nie odkształci się, czy po prostu nie rozleci.

Awatar użytkownika
Grz_Bo

Misiek pisze:
Grz_Bo pisze:
06 gru 2024, 16:53

Mimo, że pogoda faktycznie była fantastyczna, to jednak wizualnie ten jesienny las wygląda już, delikatnie mówiąc, słabo. Brak liści, czyli większość drzew goła, poza iglastymi, szare, brudne trawy, ale niestety takie są uroki tej poru roku, mimo że fajnie słonecznie. Nie wiem jak ty, ale ja bym odczuwał przyjemność tylko z samej jazdy, ruchu, czy przebywania na świeżym powietrzu.

W związku z tym, że dzisiaj niestety nie mam jakoś więcej komentarzy, to chciałbym napisać, że jako laik w temacie rowerów znów jestem pełen podziwu nad wytrzymałością rowerów tego typu. Dlatego o tym piszę, ponieważ jakoś tak wyszło, że tym razem bardzo wyraźnie widać, jakie obciążenia muszą przenosić części roweru : koła, rama, przejeżdżając po wszelkich kamienianach, korzeniach, nierównościach i hopkach, a jednak na pewno te 70 - 80 kg ważysz i całość jakoś się trzyma kupy. Wiem, że dla Ciebie to nic szczególnego, bo jesteś do tego od lat przyzwyczajony i po prostu TTTM, ale dla mnie jako laika i ważącego "trochę" więcej niż norma przewiduje, robi to na prawdę wielkie wrażenie, że nic nie pęknie, nie odkształci się, czy po prostu nie rozleci.
Następny razem zrobię slow motion takiego skoku, będzie fajnie widać co i jak.

Moja waga to 90kg na such plus ubranie, woda, kask, bury, sprzęt do nagrywania to będzie pod 100kg.

Aby pracowało poprawnie w amortyzatorze i damperze regularnie należy wymieniać olej I uszczelnienia a zawieszenie serwisować wymieniając łożyska. Podobnie jak z autem. Pełen serwis dampera to około 1100pln. Tak co 3 lata.

Za ten post autor Grz_Bo otrzymał podziękowanie:
Misiek (07 gru 2024, 15:09)
Ocena: 5%

Misiek

Trochę off topic, ale to chyba i tak tylko "nasz" wątek, więc myslę, że mogę.

Grzesiu, na końcu większości nagrań widać czerwoną Atekę, a w profilu po lewej widnieje Leon, może warto byłoby to uaktualnić ?

Awatar użytkownika
Grz_Bo

Misiek pisze:Trochę off topic, ale to chyba i tak tylko "nasz" wątek, więc myslę, że mogę.

Grzesiu, na końcu większości nagrań widać czerwoną Atekę, a w profilu po lewej widnieje Leon, może warto byłoby to uaktualnić ?
A tak, kiedyś był Leon teraz Atec'a.

Awatar użytkownika
Grz_Bo

Wczorajszy wypad.

https://www.instagram.com/reel/DDT1z5pu ... Rjdjl0bGFh

Misiek

Grz_Bo pisze:
08 gru 2024, 9:11
Wczorajszy wypad.

Dzięki, uwielbiam ten slow motion, zaraz po przenikających napisach. Tu akurat tym razem nie za bardzo to widać, ale dzięki niemu można czasami dostrzec wiele ciekawych szczegółów, które przy normalnym odtwarzaniu umykają.

Awatar użytkownika
Grz_Bo

Misiek pisze:
Grz_Bo pisze:
08 gru 2024, 9:11
Wczorajszy wypad.

Dzięki, uwielbiam ten slow motion, zaraz po przenikających napisach. Tu akurat tym razem nie za bardzo to widać, ale dzięki niemu można czasami dostrzec wiele ciekawych szczegółów, które przy normalnym odtwarzaniu umykają.
A tu wrzuciłem ujęcia, które lepiej oddają i pokazują pracę zawieszenia. Właśnie sobie uświadomiłem, że przedni amortyzator chowa się prawie cały, tj. wykorzystuje cały skok 170mm.

https://www.instagram.com/reel/DDUbcZnM ... 9qcG9nMXZm

ODPOWIEDZ