Używana Cupra, czy nowa Ateca ?
-
Kuchar
- Samochód: inne
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Re: Używana Cupra, czy nowa Ateca ?
Procedura wymiany podłużnicy w ASO polega na jej wymianie czyli wycięciu starego zgniecionego elementu, wspawaniu nowego, malowaniu itd. Zdarza się, że niektórzy podłużnice "naciągają" na ramie przy czym nie zawsze się to opłaca i np w twoim przypadku wątpię by ktoś w takie coś poszedł gdyż sugerując się zdjęciem twoja podłużnica to trochę mielonka..
Ponadto naciąganie podłużnicy nie jest zgodne ze standardami, przynajmniej tak to wyglądało w Toyocie.
Ponadto naciąganie podłużnicy nie jest zgodne ze standardami, przynajmniej tak to wyglądało w Toyocie.
-
BShKF
- Samochód: Cupra Ateca 2020
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Cupra to auto usportowione, a to segment podwyższonego ryzyka jeśli mowa o autach używanych. Tzn. nikt ich nie kupuje, żeby jeździć nimi spokojnie w niedziele po zakupy. Tak więc w używce przebieg może być niski, ale będzie to z dużą pewnością "twardy" przebieg. Takie auto to oczywiście podwyższone koszty eksploatacji, ale w tym wypadku każde auto ma 5 lat gwarancji i bezpłatnych przeglądów, więc jak kupisz 2-3 latka to powinieneś jeszcze trochę spokojnie pojeździć. Nie chciałbym natomiast być właścicielem Cupry, której właśnie skończyła się gwarancjaTeo pisze: ↑25 mar 2020, 20:08Chwilowo, przez niepewność gospodarki to temat teoretyczny, ale miałem takie pytanie jeszcze kilka tygodni temu... Cupra jak wiadomo jest już na rynku 2 lata, więc można dostać egzemplarze używane, a za chwilę będą i poleasingowe. Jeśli ktoś ma te ~140 tys zł (ceny na ten moment), to jak wam się wydaje - lepiej wydać je na używaną Cuprę, czy raczej na zwykła Atece 2.0 TSI ?
Proszę o opinie i uzasadnienie![]()
Co do wyboru Cupra Ateca vs Seat Ateca, to kwestia zupełnie indywidualna i dość klarowna. Z jednej strony zdecydowanie większe emocje, ale wyższe koszty, a z drugiej rozsądek, przyzwoite osiągi i cena. Czy warto dopłacać do tych emocji, to już każdy musi rozkminić indywidualnie. Ja się skusiłem, gdyż być może to ostatnia szansa na pojeżdżenie takim autem w takich pieniądzach, w związku z normami eko jakie narzuca unia. Wydaje mi się, że za 2-3 lata w ofercie będą już tylko tanie benzyniaki o mocy max 150 KM i cała gama elektryków czy hybryd, które z usportowieniem nie będą miały wiele wspólnego. Oczywiście będą też ostrzejsze auta, ale sądzę, że to już będzie zabawa tylko dla bardziej zamożnych entuzjastów.
-
Kuchar
- Samochód: inne
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Zgodzę się na za zasadzie i tak i nie.BShKF pisze: ↑04 kwie 2020, 13:32Cupra to auto usportowione, a to segment podwyższonego ryzyka jeśli mowa o autach używanych. Tzn. nikt ich nie kupuje, żeby jeździć nimi spokojnie w niedziele po zakupy. Tak więc w używce przebieg może być niski, ale będzie to z dużą pewnością "twardy" przebieg. Takie auto to oczywiście podwyższone koszty eksploatacji, ale w tym wypadku każde auto ma 5 lat gwarancji i bezpłatnych przeglądów, więc jak kupisz 2-3 latka to powinieneś jeszcze trochę spokojnie pojeździć. Nie chciałbym natomiast być właścicielem Cupry, której właśnie skończyła się gwarancjaTeo pisze: ↑25 mar 2020, 20:08Chwilowo, przez niepewność gospodarki to temat teoretyczny, ale miałem takie pytanie jeszcze kilka tygodni temu... Cupra jak wiadomo jest już na rynku 2 lata, więc można dostać egzemplarze używane, a za chwilę będą i poleasingowe. Jeśli ktoś ma te ~140 tys zł (ceny na ten moment), to jak wam się wydaje - lepiej wydać je na używaną Cuprę, czy raczej na zwykła Atece 2.0 TSI ?
Proszę o opinie i uzasadnienie![]()
Pierwsza sprawa, grono odbiorców - masz całkowitą rację przy czym większość z tych osób to "świadomi użytkownicy" czyli tacy którzy wiedzą co kupili, po co to kupili, ale też w większości przypadków dbają, rozgrzewają, schładzają, wymieniają i to zwykle na oryginały bądź nawet na części "ponad stan".
Druga sprawa, w przypadku zakupu używanej Cupry Ateci to na dzień dzisiejszy kupujesz praktycznie nowe auto z przebiegiem po prostu znikomym i wręcz jestem pewien że taka Cupra z przebiegiem 5tyś km będzie znaczniej mniej rozjeżdżona niż zwykła 2.0TDI z przebiegiem np 50 tyś km ( oczywiście, jak dbasz tak masz, od reguły są wyjątki etc.)
I jeszcze jedno, bo napisałeś, że nie chciałbyś być właścicielem Cupry po gwarancji, wyjaśnisz dlaczego? (akurat tak się składa, że mój Leon już jest poza gwarancją, i ma prawie 50tyś km nalotu na stage 1
-
Cupra_ateca
- Samochód: Cupra Ateca
- Otrzymał podziękowań: 0
Mam takie samo przemyślenie, większość właścicieli Cupry to świadomi użytkownicy swoich samochodów, którzy wybrali w większości ten samochód z uwagi na swoje zainteresowanie motoryzacją. W moim przypadku, głównym użytkownikiem naszej Cupry jest Żona, która dostała wyraźne wytyczne jak użytkować ten samochód:) z drugiej strony nie jest osobą która sprawdza się z innymi od świateł do świateł. Ja sam użytkowałem przez 3 lata Leona Cupre, którego odkupił ode mnie mój znajomy. Samochód serwisowałem wyłącznie w ASO, w krótszych interwałach niż przewiduje to producent (wymiany nie tylko oleju w silniku, ale tez np. w DSG) - kolega do dziś cieszy się bezawaryjną jazdą.
Reasumując, moim zdaniem wśród użytkowników Cupry jest większy odsetek świadomych kierowców, którzy traktują swój samochód jako hobby, niż wśród użytkowników chociażby diesli, kupowanych z rozsądku i dla ludzi dla których jest to wyłącznie bezpieczny środek transportu i pracy.
Reasumując, moim zdaniem wśród użytkowników Cupry jest większy odsetek świadomych kierowców, którzy traktują swój samochód jako hobby, niż wśród użytkowników chociażby diesli, kupowanych z rozsądku i dla ludzi dla których jest to wyłącznie bezpieczny środek transportu i pracy.
- thecichy
- Samochód: Seat Ateca FR 2.0 TSI
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Jak to zwykł mawiać Jeremy Clarkson, "są tacy, którzy..."Frodo pisze: ↑04 kwie 2020, 20:34Ja planowałem zatrzymać 10+ lat, więc dbałem. Znam osoby, które biorą droższe/lepsze auta w leasingu wybierając najniższą ratę, z góry zakładając, że po 3-4 latach wezmą nowy i za bardzo nie dbają. Więc jakbym miał zgadywać, to ofert od tych którzy najbardziej dbają jest najmniej.
PS. Odnoście podłużnic to pewnie nikt w ASO zgodnie z procedurami nie może prostować, bo uzyskanie pierwotnych właściwości takiego metalu jest niemożliwe (w praktyce na samochodzie, zakładam, że nikt nie będzie poddawał karoserii obróbce termicznej) - to jak prostowanie pogiętej puszki...
https://www.youtube.com/user/tussik01/videos
(to tak jako ciekawostka)
-
BShKF
Jasne, odsetek świadomych kierowców wśród aut sportowych będzie wyższy niż w przypadku zwykłego auta, ale zdecydowanie nie zakładałbym, że wszyscy tacy będą. W bardzo optymistycznej wersji obstawiam, że to może 50% ogółu.Kuchar pisze: ↑04 kwie 2020, 14:59Zgodzę się na za zasadzie i tak i nie.
Pierwsza sprawa, grono odbiorców - masz całkowitą rację przy czym większość z tych osób to "świadomi użytkownicy" czyli tacy którzy wiedzą co kupili, po co to kupili, ale też w większości przypadków dbają, rozgrzewają, schładzają, wymieniają i to zwykle na oryginały bądź nawet na części "ponad stan".
Druga sprawa, w przypadku zakupu używanej Cupry Ateci to na dzień dzisiejszy kupujesz praktycznie nowe auto z przebiegiem po prostu znikomym i wręcz jestem pewien że taka Cupra z przebiegiem 5tyś km będzie znaczniej mniej rozjeżdżona niż zwykła 2.0TDI z przebiegiem np 50 tyś km ( oczywiście, jak dbasz tak masz, od reguły są wyjątki etc.)
I jeszcze jedno, bo napisałeś, że nie chciałbyś być właścicielem Cupry po gwarancji, wyjaśnisz dlaczego? (akurat tak się składa, że mój Leon już jest poza gwarancją, i ma prawie 50tyś km nalotu na stage 1)
To raz, a dwa to fakt, że auta sportowe, zwłaszcza poczynając od 2 właściciela, statystycznie częściej zmieniają właścicieli. Po prostu pobawisz się, stwierdzisz wystarczy i zmienisz auto. A ta zabawa lekka dla auta raczej nie będzie, na zasadzie płacisz, więc korzystasz
No i trzecia rzecz, dziś ludzie nie przywiązują się aż tak do aut. Pierwszy właściciel ma zwykle zamiar nim jeździć przez 2-4 lata, czyli wtedy gdy jest gwarancja i gdy auto jest na ogół bezawaryjne i bezobsługowe poza wymianą opon i przeglądami. Te osoby nieszczególnie interesuje dalszy los tego aut, tzn. czy kolejny właściciel będzie miał z nim problemy czy nie. To nie jest zmartwienie pierwszego właściciela, więc auto jest niejako na jego łasce
Co do kwestii gwarancji, to nie zarzucam Cuprze, że jest szczególnie awaryjna po okresie gwarancji. Tu bardziej chodzi o moje preferencje i spokojny sen. Mam dość przykre doświadczenia ze swoim ostatnim autem używanym, gdzie co 2 miesiące wychodziło coś nowego do serwisowania, dlatego teraz staram się zabezpieczać przed takimi niespodziankami jak tylko mogę.
-
MCC_ZET
- Samochód: Planowany Cupra Ateca
- Otrzymał podziękowań: 0
Witam i też dopisuję się do kolejki, budżet na ten moment 70k więc jeszcze troche poczekam ale szybko rośnie. Koło 110k się pewnie spotkam z kolejnym marzeniem.
Co do tematu nówka czy używka, jedyny model który mi pasuje to 2018 (oglądałem też 2019 i 2020) ze względu na fizyczne przyciski i fizyczny panel sterowania klimą.
Co do tematu nówka czy używka, jedyny model który mi pasuje to 2018 (oglądałem też 2019 i 2020) ze względu na fizyczne przyciski i fizyczny panel sterowania klimą.
-
BShKF
Jedyne co się zmieniło w Cuprze Ataca od 2018 to dodanie lusterka wstecznego bez ramek i zmiana przycisków wokoło ekranu na dotykowe. Panel klimatyzacji nie został ruszony.
- majcher
- Samochód: Cupra Formentor VZ
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
SEAT Ateca za 145tys. dla Marcina - zakup Cupry byłby błędem #SaloNówka
https://youtu.be/Aclz1FynGF8
https://youtu.be/Aclz1FynGF8
Formentor VZ
Arona FR 1.0 DSG
był Ateca 1.4TSI
Arona FR 1.0 DSG