Ateca - kiedy nowy model, lifting?

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Bonifacy
Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Re: Ateca - kiedy nowy model, lifting?

Post autor: Bonifacy »

Cennikowo rzeczywiście pakiet XL kosztuje 1631 lub 2022, ale nie zawiera on wirtualnego kokpitu (1762 zł) i nawigacji Navi System+ (2932 zł), więc gdyby wg cennika brać, pakiet XL dla Navi System+ kosztowałby 6716 zł. XL cennikowo nie łączy się z Comfort+, ale diler może je połączyć właśnie za 2623 zł. Pewnie czysty marketing - klient sobie wyliczył wszystko wg cennika, przychodzi do salonu, a tam od razu 4 tys. taniej. Brać, tylko brać! Okazja!

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Teo
Samochód: 2.0 TSI
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: Teo »

vioox pisze:
13 wrz 2020, 22:14
Z drugiej strony trochę mnie seat wku**ił ze robią facelifting i nie mogli dopracować sprawy radia DAB i tempomatu !!!!
Radio bym jeszcze odpuścił ale tempomat fajnie to mieć... Pytałem sprzedawce czy jak bym wziął tą z 40 tygodnia to czy potem to jest sprawa softu... to nie był w stanie odpowiedzieć czy będą to dogrywali, niby pytał w centrali ale po tygodniowym milczeniu przełożyliśmy termin produkcji.
I masz rację. Jestem jeszcze w stanie zrozumiec ze predykcyjny tempomat costam im nie wyszedl.... Zalozmy ze nie chcieli czekac na poprawny soft, ktorego wciaz nie bylo, bo ktos cos zawalil. Ale radio DAB ?? Przeciez ono bylo w Atece przed FL od dawna jako opcja. Bylo wkladane do tych aut. Moja pierwsza Ateca miala radio DAB, wiec w czym problem ?

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2505 razy

Post autor: Misiek »

vioox pisze:
... trochę mnie seat wku**ił ze robią facelifting ...
A co powiesz na to, że nadal nie rozwiązali problemu zbierających się brudów pod tylnymi drzwiami ? A "nasi" (ateko-forumowicze) opracowali swój patent, że wystarczy przykleić grubszą uszczelkę i po problemie. Tym bardziej, że w innych samochodach, nawet bliźniaczych do Ateki (Volkswagen, Skoda), tego problemu nie ma.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

vioox
Samochód: 308 SW --> ateca
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: vioox »

Misiek pisze:
14 wrz 2020, 10:00
vioox pisze:
... trochę mnie seat wku**ił ze robią facelifting ...
A co powiesz na to, że nadal nie rozwiązali problemu zbierających się brudów pod tylnymi drzwiami ? A "nasi" (ateko-forumowicze) opracowali swój patent, że wystarczy przykleić grubszą uszczelkę i po problemie. Tym bardziej, że w innych samochodach, nawet bliźniaczych do Ateki (Volkswagen, Skoda), tego problemu nie ma.
Nie znam tematu ale wydaje mi sie ze podczas prezentacji gdzieś na Youtube gość coś pokazywał i mówił o uszczelkach drzwi...
Może pokaż temat z forum chętnie zagłębie się w tym...

vioox
Samochód: 308 SW --> ateca
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: vioox »

https://youtu.be/bz1PodhVNgQ
Na tym filmie goac cos gada o uszczelkach 19:40
Ale nie wiem jak to jest w wersji przed fl... moze ktoś porównać?

Awatar użytkownika
chris
Samochód: Cupra Ateca 2.0TSI 300KM
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: chris »

Misiek pisze:
08 wrz 2020, 1:33
Niby te srebrne trójkąciki na atrapie chłodnicy, to takie maleństwa i tak niewiele, a jednak jak bardzo wizualnie zmieniają przód auta !
To prawda :)
Moim zdaniem w wersji FR ta atrapa jest najładniejsza 8-)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
chris
Samochód: Cupra Ateca 2.0TSI 300KM
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: chris »

vioox pisze:
14 wrz 2020, 16:30
https://youtu.be/bz1PodhVNgQ
Na tym filmie gośc coś gada o uszczelkach 19:40
No gada ale nie chodzi mu o to brudzące nadkole ;)
https://youtu.be/bz1PodhVNgQ?t=1187

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2505 razy

Post autor: Misiek »

Misiek pisze:
11 wrz 2020, 10:11
Teo pisze:
10 wrz 2020, 21:32
A pokaza tez jak dodac do konfiguratora Ateki kamery 360 st, tak zeby dalo sie dalej przejsc? :D
Właśnie, właśnie - pojawia się ostrzeżenie o braku danych WLTP, anuluj i "x" nie działają, a jak zatwierdzimy, to znów WLTP i tak w kółko - tak było od początku, od pierwszego dnia pojawienia się konfiguratora i widać, że do dzisiaj tego nie zmienili, może nikt jeszcze im tego nie zgłosił - może kogoś z Atekowiczów komisyjnie wytypujemy ?
Poprawka z 15 września :

To ostrzeżenie o WLTP (blokadę) wreszcie usunęli i można już "bezpiecznie" dodać kamery 360 st. Nie wiem tylko dlaczego nadal konfigurator zmusza do dodania Trailer Assist, kiedy nie planuję haka, poza tym w cenniku tego nie ma. A tak w ogóle, to co mają kamery do Trailer Assist i sławne "warunki techniczne", może to ten sam moduł, chociaż nadal bez sensu ?. Kiedyś tak było ze schowkiem w konsoli środkowej z ładowarką bezprzewodową i wzmacniaczem sygnału w obowiązkowym "pakiecie" z czymś tam i po jakimś czasie to usunęli, "odłączyli", więc może i tym razem za jakiś czas, jeszcze przed zamówieniem tak będzie. 1000 wyrzucony w błoto, mam nadzieję że uda się to wrzucić w rabat od dealera. Natomiast w cenniku najbardziej martwi mnie to, że Trailer Assist "wymaga zamówienia składanego haka holowniczego", co oznacza kolejne 3400 całkowicie wyrzucone w błoto, a takiej kwoty już pewnie nie da się wymusić na dealerze jako rabat. Ale jak dla mnie najgorsze jest to, że "wyklucza się z Asystentem parkowania z czujnikami parkowania z przodu i z tyłu", na którym to wspomagaczu najbardziej mi zależy, a dokładniej na czujnikach parkowania, bo automatyczne parkowanie, to tylko zabawka na pokaz dla znajomych. Mam nadzieję, że do czasu zamawiania ktoś się opamięta, zauważy błąd i jednak nie okaże się to konieczne i nie będę jeździł ze świadomością posiadania czegoś z czego nigdy w życiu nie skorzystam, a za co słono zapłaciłem, a za to bez asystenta parkowania z czujnikami parkowania z przodu i z tyłu.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Teo
Samochód: 2.0 TSI
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: Teo »

@Misiek, chyba kilka rzeczy pomieszales...

1. "Asystent parkowania" nie oznacza, ze auto samo jedzie i samo parkuje przy twoich zamknietych oczach.
2. To ze konfigurator wymaga zamowienia do kamery 360 asystenta do przyczepy, to nie musisz tego "wymuszac" u dealera - wystarczy, ze poprosisz go o odjecie tego elementu i tyle. To jest blad konfiguratora, a nie wymog Seata.
3. Czujniki parkowania wykluczaja sie z kamerą i tak bylo zasze. Po co ci czujnik parkowania (ktory wskazuje ile "belek" zostalo ci do zderzaka auta z tylu, skoro majac kamery 360 to to po prostu widzisz ??
Za ten post autor Teo otrzymał podziękowanie:
Misiek (16 wrz 2020, 9:57)
Ocena: 4.76%

Bonifacy
Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Post autor: Bonifacy »

Teo pisze:
16 wrz 2020, 7:53
2. To ze konfigurator wymaga zamowienia do kamery 360 asystenta do przyczepy, to nie musisz tego "wymuszac" u dealera - wystarczy, ze poprosisz go o odjecie tego elementu i tyle. To jest blad konfiguratora, a nie wymog Seata.
Słusznie. Ja zamówiłem kamerę 360 i asystenta do przyczepy nie musiałem zamawiać.

Teo pisze:
16 wrz 2020, 7:53
3. Czujniki parkowania wykluczaja sie z kamerą i tak bylo zasze. Po co ci czujnik parkowania (ktory wskazuje ile "belek" zostalo ci do zderzaka auta z tylu, skoro majac kamery 360 to to po prostu widzisz ??
No, ja wolę, żeby niezależnie od kamery czujnik zapiszczał w razie czego.
Niemniej jednak w cenniku dla wersji Xperience pojawia się w standardzie "Asystent parkowania z czujnikami parkowania z przodu i z tyłu" i nie zaznacza się, że jest niekompatybilny z kamerą 360. Owszem, asystent parkowania wyklucza asystenta parkowania z przyczepą i w tym być może tkwi źródło problemów. Błąd konfiguratora i tyle. Konfigurator najpierw bezpodstawnie wymusza asystenta parkowania z przyczepą a potem konsekwentnie nie dopuszcza czujników parkowania (przy przyczepie takie czujniki, jak rozumiem, nie mają sensu).
Za ten post autor Bonifacy otrzymał podziękowanie:
Misiek (16 wrz 2020, 10:31)
Ocena: 4.76%

ODPOWIEDZ