Czas oczekiwania na Atekę

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
MrNobody
Samochód: Seat Ateca FL 1.5 DSG
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Czas oczekiwania na Atekę

Post autor: MrNobody »

Widzę, że Pakiet M nadal jest. Też jestem ciekawe co będzie z zamówionymi, bo mam zamówioną wersje z XL.
Co ciekawe w Terrace nadal jest pakiet XL w konfiguratorze, więc może tylko ograniczają przyszłe zamówienia. Zobaczymy

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2505 razy

Post autor: Misiek »

Może kolejne, tym razem bardziej drastyczne, ograniczenia związane z elektroniką. Mam nadzieję, że nie będą one dotyczyły aut już zamówionych, a jednie nowe i to tylko okresowo. Nie zmienia to postaci rzeczy, że w związku z tym terminy odbiorów mogą się przez to przedłużyć, nawet znacznie. Przecież niektórzy czekali na odbiór nawet 17 miesięcy. Jutro będę u mojego opiekuna i może czegoś się dowiem w tym temacie.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

coulomb
Samochód: Seat Ateca Style 1.5 TSI DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: coulomb »

Nie straszcie, zamawiałem samochód z pakietem XL (głównie ze względu na Side Assist) i już podobno samochód miał produkować się w maju... Zobaczymy...
Osobiście uważam, że coś takiego jak side Assist powinno być wyposażeniem standardowym - narzuconym przez EU.

Swoją drogą w Skodzie Karoq (po FL) SideAssist też wyleciał, a już dobre kilka miesięcy temu był wymieniany jako opcja wydłużająca czas oczekiwania.

marcin89
Samochód: Ateca 1.5, DSG, EXP
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: marcin89 »

Dostalem dzis info od sprzedawcy, ze pakiet XL a konkretnie jego elementy: Side Assist, Exit Assist i Pre Crash Assist sa tzw elementami restrykcyjnymi wydłużającymi czas oczekiwania na produkcję. Salon nie dostal informacji o ile to wydluza czas oczekiwania.
Jako alternatywe proponuja pakiet XL Light bez wyzej wymienionych systemow, co ma gwarantowac dostawe w terminie z umowy (zamowienie grudzien 2021, odbior lipiec 2022).
Jestem w sytuacji, ze az tak mi sie nie spieszy, wiec raczej bede czekal...

Misiek

No więc zgodnie z zapowiedzią byłem dzisiaj u swojego opiekuna z kilkoma pytaniami, między innymi o asystenty. Nie wiem czym są spowodowane te rozbieżności w "zeznaniach", ale na dzień dzisiejszy nie słyszał o jakichś wielkich i globalnych problemach z asystentami i o tym nowym pakiecie Lite. Nie potwierdził także w swoim konfiguratorze braku możliwości zamawiania któregokolwiek z nich, również pakietów. Faktycznie, po sprawdzeniu aktualnej listy restrykcji potwierdził chwilowe opóźnienia z Lane Assist'em, ale nic poza tym. Poza tym przyznał, że codziennie dostaje z fabryki nawet dwa maile (dotyczy to oczywiście wszystkich modeli Seata, a nie tylko Ateki) z aktualną listą opcji mogących powodować opóźnienia. Jednak równocześnie przyznał, że lista ta zmienia się bardzo dynamicznie i nie ma co się nią za bardzo przejmować, bo dana opcja jest na "czarnej liście" od tygodnia do trzech i naraz z niej wypada. Porównując to co ja się dzisiaj dowiedziałem w tym co Wy piszecie, to coś mi się wydaje, że panuje u nich jakiś straszny rozgardiasz, nie ma jakiejś wspólnej "polityki", systemu informowania o opóźnieniach i problemach z dostępnością, że jeden dealer mówi jedno, a drugi co innego. Także oni w związku z tym podchodzą do tych restrykcji "na luzie" i za bardzo się nimi nie emocjonują (dokładnie tak powiedział) i jak klient coś z niej sobie życzy, to tylko informują, że są czasowe z tym problemy, ale szybko znikają - i tyle.
Za ten post autor Misiek otrzymał podziękowanie:
MrNobody (14 maja 2022, 8:55)
Ocena: 4.76%

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Misiek pisze:
13 maja 2022, 23:15
(...) Także oni w związku z tym podchodzą do tych restrykcji "na luzie" i za bardzo się nimi nie emocjonują (dokładnie tak powiedział) i jak klient coś z niej sobie życzy, to tylko informują, że są czasowe z tym problemy, ale szybko znikają - i tyle.
No tak. I dlatego czeka się 13 miesięcy, a nie zapowiadane 3-5 :D
Jak się nie ma zobowiązania czasowego, to można być całkowicie luźnym :D

kwil!cz
Samochód: Ateca 2.0 TSI 4x4 FR
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kwil!cz »

Ja z kolei dzisiaj miałem bardzo miłą rozmowę z dealerem i mam 'zamrożony' (podobno już potwierdzony i nic nie powinno się zmienić) termin produkcji na przełom czerwca i lipca, do odbioru w salonie najpóźniej w połowie lipca. Wyposażenie zgodnie z zamówieniem, więc tylko cierpliwie czekać jeszcze kilka tygodni i Ateca powinna stać w garażu :D

Zamówienie składałem w październiku, data odbioru w papierach 30 kwietnia. Niby 8 zamiast 6 miesięcy, ale z góry wiedziałem na co się piszę ;)

Madhad
Samochód: Seat Ateca X 2.0 TSI 190 KM DSG
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Madhad »

Nie wiem Panowie, czy w sumie jest się z czego cieszyć. Wszystko chyba jest teraz takie byle jakie i ma to odzwierciedlenie też niestety w samochodach. Pomijam fakt zawieszania się samego Seat Connect, czy w ogóle Android Auto. Dzisiaj odkryłam, że nie działa mi lewy kierunkowskaz na lusterku. 9 dni użytkowania. No naprawdę jestem pod wrażeniem i zastanawiam się co się będzie działo za rok, czy dwa. Z tyłu głowy zaczęła mi kiełkować myśl, by się tego w diabły pozbyć. Rozczarowujące jest to, że przez 17 miesięcy nie potrafili zrobić czegoś, co działa poprawnie. Czeka mnie teraz jeżdżenie do serwisu i czekanie na ewentualne sprowadzenie części. No pięknie...

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Madhad pisze:
17 maja 2022, 9:04
Nie wiem Panowie, czy w sumie jest się z czego cieszyć. Wszystko chyba jest teraz takie byle jakie i ma to odzwierciedlenie też niestety w samochodach. Pomijam fakt zawieszania się samego Seat Connect, czy w ogóle Android Auto. Dzisiaj odkryłam, że nie działa mi lewy kierunkowskaz na lusterku. 9 dni użytkowania. No naprawdę jestem pod wrażeniem i zastanawiam się co się będzie działo za rok, czy dwa. Z tyłu głowy zaczęła mi kiełkować myśl, by się tego w diabły pozbyć. Rozczarowujące jest to, że przez 17 miesięcy nie potrafili zrobić czegoś, co działa poprawnie. Czeka mnie teraz jeżdżenie do serwisu i czekanie na ewentualne sprowadzenie części. No pięknie...
Wiesz, rzeczy mechaniczne się psują. Natomiast ile musieli poczarować żeby te wozy wyprodukować, to się dopiero okaże :lol:

Ja jednak wolę tak (ew. naprawiać gwarancyjnie), niż jak coraz więcej osób, łazić po sądach. Również dotyczy marek premium. Samochody przyjeżdżają bez grama opcjonalnej elektroniki, asystentów, czujników itp.. To dopiero jest przygoda :D

Misiek

Madhad pisze:
17 maja 2022, 9:04
No to nieźle, trwa drugi tydzień użytkowania i już pojawia się rozczarowanie i zawiedzenie. Tyle czekania, taka kwota i od razu, po tak krótkim czasie takie kwiatki. A co będzie dalej ? Mimo to bądź jednak dobrej myśli, a może to będzie tylko to jedno lusterko ? O SC, a tym bardziej o AA nie wspominam, bo na to od początku część użytkowników narzekała. Poza tym pomyśl sobie co przechodzą inni z innymi samochodami, także bardziej prestiżowych marek - a pamiętasz może ciągłe problemy z Infotainment'em jednego z naszych forumowiczów ? Ten to dopiero miał problem.
Także życzę Ci miłej i bezawaryjnej jazdy bez niepotrzebnych strasów.

ODPOWIEDZ