Czas oczekiwania na Atekę
- Eleonor
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG 2020 Rodium Grey
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 61 razy
Re: Czas oczekiwania na Atekę
Ciężkie czasy ...
Może trzeba ulokować środki tam gdzie Morawiecki .... tak by nie stracić tyko zyskać krocie
Może trzeba ulokować środki tam gdzie Morawiecki .... tak by nie stracić tyko zyskać krocie
Ateca FR 1.5 TSI DSG - Rodium Grey 2020
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
A jeszcze nasz kochany rząd szykuje nam od 2024 podwyżkę opłat rejestracyjnych dla spalinowych, a od 2026 nowy, dodatkowy PODATEK od spalinowych (na zasadzie : trujesz, to płać). Informacja jeszcze nie potwierdzona, ponieważ słyszana i widziana tylko raz i z jednego źródła.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Oprocentowanie "państwowe" (Rada Polityki Pieniężnej), to nie są żadne krocie przy inflacji rzędu 14 %. Chociaż z drugiej strony, kto jak kto, ale on chyba wie co robi.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
- rybsko
- Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kiedy odbierałem 1,5 miesiąca temu, to w zasadzie sytuacja nie była mocno inna. Wyszedłem z założenia, że i tak potrzebuję auta i kiedyś jakiś zakup będzie konieczny, a w zasadzie to już był. Jednocześnie miałem możliwość brać za gotówkę, co przy cenie sprzed 13 miesięcy oraz oszczędności na pożyczaniu pieniędzy od banków potraktowałem jako chwilowy unik antyinflacyjny.
A jak to dalej będzie wyglądało, to trudno powiedzieć. Pewnie można było wybrać bardziej ekonomiczne auto
- Orłoś
- Samochód: Ateca Xcellence 2.0 TSI
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Co do ekonomiki, ja wcześniej jeździłem 2.0 TDI i jak się postarałem miałem 4,7 l/100km, w naszych 2.0 TSI trochę gorzej, bo moja średnia z 3 lat to 8,7 l/100km
Kiedyś z Gdańska do czeskiej Pragi na jednym baku spokojnie dojechałem, teraz strach się bać 
Ateca Xcellence | 2.0 TSI 190KM | DSG7 | 4Drive | Magnetic Brown | Felgi 18" PERFORMANCE 36/2 MACHINED | Felgi 17" ABRERA II | Alcantara Black | Panorama | Comfort Assistant Plus | Podgrzewana przednia szyba | Navi | Elektryczna klapa bagażnika | Widok 360 | Ładowanie Qi | VC
-
Tomi99
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
No tak każdy ma inną sytuację, my akurat mamy jedno auto co prawda mniejsze ale spokojnie się mieścimy (tylko 3 osoby) i ostatnio jak jechałem do Szklarskiej Poręby to spalanie osiągnałem +-5l/100 benzyny co przy atece nie byłoby osiągalne. Mieliśmy dwa auta , drugie większe ale swoje sprzedałem i dobrych pare lat tak żyjemy i w sumie nie brakuje drugiego ale czasami by się przydał - i tak zamówiłem ale w sumie nie jest mi konieczny.
Rozważam żeby po prostu kupić kolejne mieszkanie pod wynajem i Atecę prawdopodobnie odpuszczę bo benzyna będzie tylko drożeć ale jeszcze dumam bo auto fajne i przyjemnie się jeździło
Rozważam żeby po prostu kupić kolejne mieszkanie pod wynajem i Atecę prawdopodobnie odpuszczę bo benzyna będzie tylko drożeć ale jeszcze dumam bo auto fajne i przyjemnie się jeździło
-
kecaj
- Samochód: Ateca 1,5 DSG MJ 2023
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Wiele osób pyta co z pakietami XL i L - wszystkie zamówienia, które mały te pakiety nadal je mają i zostaną wyprodukowane zgodnie z zamówieniem. Patrząc na inne kraje tam te opcje nadal są. Zmiana MJ 2023 od (25 tygodnia produkcyjnego) wprowadziła do NAV+ Full Link (nie trzeba osobno zamawiać), zmiana silnika 1,5 TSI (jak zamawialiście było w modelu "O" na piątej pozycji będzie "N").
-
coulomb
- Samochód: Seat Ateca Style 1.5 TSI DSG
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Problem w tym, że wiele osób z tymi pakietami jeszcze w ogóle nie ma zaplanowanego terminu produkcji. Np. ja zamawiałem (1.5 DSG, XL, hak) na początku 12/2021 i sprzedawca nie ma pojęcia kiedy to trafi do produkcji.kecaj pisze:Wiele osób pyta co z pakietami XL i L - wszystkie zamówienia, które mały te pakiety nadal je mają i zostaną wyprodukowane zgodnie z zamówieniem. Patrząc na inne kraje tam te opcje nadal są. Zmiana MJ 2023 od (25 tygodnia produkcyjnego) wprowadziła do NAV+ Full Link (nie trzeba osobno zamawiać), zmiana silnika 1,5 TSI (jak zamawialiście było w modelu "O" na piątej pozycji będzie "N").
Ktoś ma informacje na ile np. rezygnacja z Side Assist może przyspieszyć termin produkcji? Rozważacie taki ruch, czy twardo czekacie?
Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
-
marcin89
- Samochód: Ateca 1.5, DSG, EXP
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Ja twardo czekam.
Nie po to konfigurowalem nowy samochod, zeby teraz isc na ustepstwa. Zdecydowalem sie na lakier dark coumlage, na czarna podsufitke... takze nie bede teraz z istotnych w mojej ocenie systemow rezygnowal. Mam komfortowa sytuacje, ze na razie jest czym jezdzic, tak wiec moge czekac. Najwyzej dostane auto z rocznika 2023 w cenie z 2021r.
Nie po to konfigurowalem nowy samochod, zeby teraz isc na ustepstwa. Zdecydowalem sie na lakier dark coumlage, na czarna podsufitke... takze nie bede teraz z istotnych w mojej ocenie systemow rezygnowal. Mam komfortowa sytuacje, ze na razie jest czym jezdzic, tak wiec moge czekac. Najwyzej dostane auto z rocznika 2023 w cenie z 2021r.
- Ocena: 4.76%