flash pisze: ↑11 lip 2023, 21:44
...
Ktoś miał problemy z turbiną???
Aktualnie w Galaxy (turbodiesel, 2 l) mam 93 tys. km i podobnie jak kolega krowka1978 także od nowości wyraźnie i uważam, że dość głośno (otwarte okno, a jak zamknięte, to trochę mniej, ale także wyraźnie słychać) gwiżdże, w zasadzie już od 1500 - 2000 obrotów, że aż czasami jak ktoś ze mną jedzie, to zwraca mi uwagę na pojazd uprzywilejowany, bo faktycznie odgłos jest bardzo podobny. Jak tylko zacząłem to świszczenie zauważać, to oczywiście od razu zgłosiłem to do dealera na gwarancji i po krótkiej jeździe także stwierdzili, że niektóre słychać bardziej, a niektóre mniej i że to norma i tradycyjnie na koniec : jeździć, obserwować, a jak się zacznie pogarszać, zacznie robić głośniej, to przyjechać jeszcze raz. No i od tamtego czasu wydaje mi się, że nie pogarsza się i nadal jest to samo. Ciekaw jestem tylko, czy niedługo przy sprzedaży potencjalny właściciel także w to uwierzy ?
Jeżeli to świszczenie jest głównie lub wyłącznie przy gwałtownym przyśpieszaniu i wysokich (wyższych) obrotach, to może być wina maksymalnego obciążenia, a jeżeli tak jak u mnie, spokojna jazda, małe obciążenie, to jeżeli pojawiło się niedawno i nie było go od nowości, to warto zwrócić na to większą uwagę i obserwować, czy się nie pogarsza z czasem, a jeśli tak, to znów do serwisu i nie dać się zbyć, że norma i że się pogarsza.