A mnie się wydaje, że właśnie to jest tutaj kluczowe, bo jeżeli czujnik poziomu oleju (nie bagnet, bo to samochód "elektronicznie" wyczuł nadmiar, więc musi być) jest umieszczony po jednej stronie silnika, to przechył silnika "na lekkim wzniesieniu" w stronę czujnika może powodować podwyższenie poziomu oleju. Tym bardziej, że pisałeś, że później, na płaskim, komunikat już nie powtórzył się.
Komunikat zmniejsz poziom oleju
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Re: Komunikat zmniejsz poziom oleju
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Fiflak
- Samochód: Seat Ateca Xperience 2.0 TDI MT6
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Ja kiedyś odsysałem olej przez tą rurkę od bagnetu olejowego, jak mi majstry przelały. Dostałem od taty-lekarza strzykawkę i jakąś rurkę do transfuzji płynów czy jakoś tak, podobno do kupienia w aptece. Na zimnym oleju nie chciało iść, ale też nie trzeba było go jakoś bardzo go rozgrzewać - nie wiadomo przy jakiej temp. rurka się nie zacznie topić. Strzykawka najlepiej jakaś większa, aby nie trzeba było za dużo razy odsysać i opróżniać.
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Taki zestaw mozna kupic w aptece, tez musialem kiedys kupic.Fiflak pisze: ↑26 lis 2023, 19:31Ja kiedyś odsysałem olej przez tą rurkę od bagnetu olejowego, jak mi majstry przelały. Dostałem od taty-lekarza strzykawkę i jakąś rurkę do transfuzji płynów czy jakoś tak, podobno do kupienia w aptece. Na zimnym oleju nie chciało iść, ale też nie trzeba było go jakoś bardzo go rozgrzewać - nie wiadomo przy jakiej temp. rurka się nie zacznie topić. Strzykawka najlepiej jakaś większa, aby nie trzeba było za dużo razy odsysać i opróżniać.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
krowka1978
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Nie lepiej kupić odsysarkę oleju do silników kosiarek? Dużo cebulionów to nie kosztuje, a znacznie lepsze niż jakieś strzykawki.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
-
Fiflak
- Samochód: Seat Ateca Xperience 2.0 TDI MT6
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Na pewno to co przesłałeś jest lepsze do tej roboty i widzę że gdzieś za 5 dych można dostać jakiś prosty zestaw. Te strzykawki co ja używałem kosztowały chyba około 5zł (i dalej to kosztuje tyle w internecie) i były w aptece w małej miejscowości, w której wtedy mieszkałem, a robotę zrobiły w jakieś 2 minuty, a potem to wyrzuciłem. Teraz patrząc na złodziejskie ceny w niektórych aptekach za drobne produkty (np. opatrunki kosztujące wielokrotnie więcej niż w internecie) może się okazać że koszt takich akcesoriów medycznych będzie podobny, co tej odsysarki, o ile w ogóle takie akcesoria w ogóle będą dostępne w pierwszej odwiedzonej aptece.