Hak holowniczy SEAT ATECA

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Re: Hak holowniczy SEAT ATECA

Post autor: rybsko »

Dawid pisze:
07 kwie 2024, 12:15
Witam, ja zamontowałem Hak marki Westfalia + wiązkę dedykowaną pod spodem jeśli ktoś jest zainteresowany rezultaty i ceny

1. HAK + Wiązka 2214 zł (znany portal)
2. Montaż 1000 zł (okolice Krakowa), może sporo ale firma często polecana czy to tutaj czy na grupie na fb, więc stwierdziłem że wole u sprawdzonych robić żeby nie było problemu.

Co do gwarancji, powiedzieli mi w 2 ASO że się nie traci bo wiązka nie ma ingerencji w nic bo jest wpinana, nie trzeba nic przerabiać.

Nie kupowałem elektrycznego haka gdyż cena była w przedziale od 3k do 3,5k więc stwierdziłem że przeznaczę zaoszczędzoną kwotę na bagażnik
Abstrahując już od wątpliwych oszczędności przy jednoczesnych ryzykach... Czy tak zamontowany hak jest składany/chowany?

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

Przecież facet napisał "Nie kupowałem elektrycznego haka" to jak może być składany/chowany ? Co najwyżej możesz go wyjąć i schować do kieszeni

Prz3m01
Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5TSI DSG
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Prz3m01 »

Przechodziłem podobną procedurę jak Ty w 2022 roku, czyli zakup placowego auta + montaż haka w ASO. Montaż elementów haka trwał 2h, kodowanie sterowników prawie tydzień. Także nawet z dostępem do sterowników to nie jest prosta sprawa 😅

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Luk4as pisze:
09 maja 2024, 7:17
Przecież facet napisał "Nie kupowałem elektrycznego haka" to jak może być składany/chowany ? Co najwyżej możesz go wyjąć i schować do kieszeni
Źle go zrozumiałem w takim razie. Myślałem, że to pisząc, miał na myśli hak fabrycznie montowany, za który trzeba było przynajmniej kiedyś zapłacić właśnie 3,5 tysiąca.

Nigdy się nie interesowałem tematem haków, ale jeżeli w aucie bez haka jest możliwy montaż haka chowanego lub demontowalnego, to uważam, że obowiązkowa powinna być właśnie tego typu instalacja. Podobnie, jak demontaż nieużywanego haka.

marcinc
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: marcinc »

Prz3m01 pisze:
09 maja 2024, 7:36
Przechodziłem podobną procedurę jak Ty w 2022 roku, czyli zakup placowego auta + montaż haka w ASO. Montaż elementów haka trwał 2h, kodowanie sterowników prawie tydzień. Także nawet z dostępem do sterowników to nie jest prosta sprawa 😅
Dzięki za odpowiedź. Czy mogę spytać, w którym salonie byli w stanie ostatecznie to zrobić? Może będą w stanie bardziej nakreślić sytuację, z czym problem.

Prz3m01
Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5TSI DSG
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Prz3m01 »

marcinc pisze:
09 maja 2024, 14:50
Dzięki za odpowiedź. Czy mogę spytać, w którym salonie byli w stanie ostatecznie to zrobić? Może będą w stanie bardziej nakreślić sytuację, z czym problem.
Seat Zimny Łódź
Za ten post autor Prz3m01 otrzymał podziękowanie:
marcinc (09 maja 2024, 15:08)
Ocena: 4.76%

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

Czy ktos moze kupowal zestaw u nich?
https://allegro.pl/oferta/nowy-komplet- ... 4399455778

kepud1
Samochód: Seat Ateca FR FL
Podziękował: 0

Post autor: kepud1 »

Cześć. Właśnie zamontowałem hak do swojej Ateci FL poza ASO, ale mam jeden problem, a mianowicie - nie działa mi teraz bezdotykowe otwieranie klapy bagażnika. Hak jest wypinany. Czytając różne fora doszedłem do wniosku, że musi to działać. Czy ktoś z was mierzył się z podobnym problemem? Może przesunięcie tych czujników pomogłoby?

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

kepud1 pisze:
06 cze 2024, 22:28
Cześć. Właśnie zamontowałem hak do swojej Ateci FL poza ASO, ale mam jeden problem, a mianowicie - nie działa mi teraz bezdotykowe otwieranie klapy bagażnika. Hak jest wypinany. Czytając różne fora doszedłem do wniosku, że musi to działać. Czy ktoś z was mierzył się z podobnym problemem? Może przesunięcie tych czujników pomogłoby?
Myślę że to nie problem czujników tylko fachowców montujących hak coś nie zakodowali lub nie podłączyli.

Czujnik otwierania bagażnika to 2 przewody przyklejone wzdłuż otworu w którym znajduje się hak, zobacz na zdjęciu poniżej Nr: 2 to czujnik otwierania bagażnika a Nr: 1 to moduł czujnika.

Obrazek

kepud1
Samochód: Seat Ateca FR FL
Podziękował: 0

Post autor: kepud1 »

Dzięki bardzo patryk7133 za ten rysunek, jest świetny.

Podjadę do nich, niech sprawdzają o co chodzi, bo nie bardzo mi się widzi brak tego otwierania. Hak montowałem w Szczecinie w firmie Hak-Car przy południowej.

PS. Gdzie mogę dostać takie rysunki/techniczne diagramy z częściami do auta?

ODPOWIEDZ