Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa
-
DW 2
- Samochód: Seat Ateca
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa
Witam wszystkich. Coś cisza się zrobiła w kwestii naszych wadliwych aut. Ja czekam do 18 go wtedy moja Ateca będzie miała "regulowane" światła w serwisie i oczywiście dam znać jeśli będą jakieś nowe wieści. A może ktoś ma jakieś najświeższe info że coś się ruszyło w kwestii akcji serwisowej ?
-
HEL
- Samochód: SEAT ATECA 1,0TSI 115km 2024
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa
Nic widać się nie ruszyło.... Natomiast ja się ruszyłem do Brico po klucz imbusowy i w zależności od potrzeb opuszczam lub podnoszę światła. Smutne
Daje sobie jeszcze miesiąc i biorę prawnika- będę starał się zwrócić auto.
Daje sobie jeszcze miesiąc i biorę prawnika- będę starał się zwrócić auto.
-
DW 2
Jak zaglądam na stronę uokiku i raport o niebezpiecznych produktach to widzę że sporo tych akcji serwisowych różnych marek aut. Niestety w naszym przypadku cisza też zaczyna już irytować. Niemałe pieniądze wydane a samochód stoi w garażu. 18 go będę oczekiwał w serwisie informacji na piśmie że jest wada autopoziomowania świateł. I będę podejmował dalsze kroki.
-
JACA
- Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
- Podziękował: 321 razy
- Otrzymał podziękowań: 100 razy
A czy ktoś z Was kto ma tę usterkę zgłosił ten przypadek do UOKiK
- Ocena: 4.76%
-
gerwg
- Samochód: Ateca
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Światła Ateci skierowały mnie na to forum. 
Światła po uruchomienia auta robią ruch dół-góra.
Sprawdziłem światła na zasadzie - przy ścianie i po oddaleniu się 10m od ściany (czyli zgodnie z wymaganiami ustawowymi i OSKP). I świecą ok - pozostają prawie idealnie w poziomie... ALE wystarczy ruszyć i przy prędkości powyżej kilkunastu km/h światła "idą w górę".
W instrukcji jest takie info:
Jak się zatrzymuję, np. na światłach - za samochodami - to widać, że światło zawsze zjeżdża.
Wystarczy w nocy się zatrzymać na dłużej - światła idą w dół - przy starcie - po chwili się podnoszą i walą po znakach.
Mam wrażenie, że to taki żart w stylu VW - podczas kontroli w OSKP jest OK, po ruszeniu - nie.
Do serwisu jeszcze nie dotarłem - ale będę nalegał na przejażdżkę w pobliskich garażach podziemnych galerii. Bo przy soczewce światła wyjdą OK.
Sprawdziłem światła na zasadzie - przy ścianie i po oddaleniu się 10m od ściany (czyli zgodnie z wymaganiami ustawowymi i OSKP). I świecą ok - pozostają prawie idealnie w poziomie... ALE wystarczy ruszyć i przy prędkości powyżej kilkunastu km/h światła "idą w górę".
Mam podejrzenie, że w autach zostało to błędnie ustawione, i te światła podnoszą się nie od 110km/h, ale od 10 km/h.Światła autostradowe
Funkcję tę aktywuje się lub wyłącza za pośrednictwem
odpowiedniego menu systemu Infotainment.
● Włączanie: podczas jazdy z prędkością powyżej
110 km/h przez ponad 10 sekund, światła
mijania podnoszą się nieznacznie, aby zwiększyć
odległość widoczności dla kierowcy.
● Wyłączanie: po zmniejszeniu prędkości pojazdu
poniżej 100 km/h światła mijania natychmiast
powracają do normalnego położenia.
Jak się zatrzymuję, np. na światłach - za samochodami - to widać, że światło zawsze zjeżdża.
Wystarczy w nocy się zatrzymać na dłużej - światła idą w dół - przy starcie - po chwili się podnoszą i walą po znakach.
Mam wrażenie, że to taki żart w stylu VW - podczas kontroli w OSKP jest OK, po ruszeniu - nie.
Do serwisu jeszcze nie dotarłem - ale będę nalegał na przejażdżkę w pobliskich garażach podziemnych galerii. Bo przy soczewce światła wyjdą OK.
-
Wojbar1967
- Samochód: Seat Ateca 1,5 Xperience, rok 2024
- Otrzymał podziękowań: 0
Dokładnie tak samo jest u mnie. Dzisiaj wysłałem maila do Seata z zapytaniem na jakim etapie jest sprawa.gerwg pisze: ↑14 paź 2024, 13:02Światła Ateci skierowały mnie na to forum.
Mam podejrzenie, że w autach zostało to błędnie ustawione, i te światła podnoszą się nie od 110km/h, ale od 10 km/h.Światła autostradowe
Funkcję tę aktywuje się lub wyłącza za pośrednictwem
odpowiedniego menu systemu Infotainment.
● Włączanie: podczas jazdy z prędkością powyżej
110 km/h przez ponad 10 sekund, światła
mijania podnoszą się nieznacznie, aby zwiększyć
odległość widoczności dla kierowcy.
● Wyłączanie: po zmniejszeniu prędkości pojazdu
poniżej 100 km/h światła mijania natychmiast
powracają do normalnego położenia.
-
DW 2
Ja zamierzam to zgłosić zaraz po wizycie w serwisie
-
DW 2
Witam ponownie. Wczoraj obdzwonilem kilka serwisów w Polsce. Między innymi Łódź i Wrocław. Wiedzą o problemie świateł w Atecach ale o żadnej akcji serwisowej jeszcze nie mówią. To jeszcze może potrwać dłuższy czas. Twierdzą, że w miesiącach. Problem nakreśliłem też u sprzedawcy, u którego kupowałem auto pod koniec czerwca. W piątek mam pierwszą wizytę w serwisie. Będę oczekiwał tylko zweryfikowania czy światła prawidłowo się ustawiają i opinii na piśmie. Wszystko wskazuje na to, że trzeba będzie wejść na drogę prawną bo za bardzo się to ślimaczy.
-
piotr.bawol
- Samochód: Ateca 1.5 DSG
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
We Wrocławiu dostałem informację, że centrala we o problemie i akcja serwisowa ma być... ale brak informacji o terminie. W tym przypadku, jeżeli ktoś chce się pozbyć problemu, jest wypowiedzenie umowy z tytułu rękojmi (wada ukryta/fabryczna). Jeżeli serwis powoła się na nadmierne koszty (art. 561 § 3 k.c.) w przypadku zwrotu środków lub wymiany samochodu na wolny bez wad to powinni wskazać co jest zepsute, jaki jest koszt naprawy i kiedy to naprawią.
------------------------------------------------------
Superb I 2.0TDI / Ateca 1.5 DSG
Superb I 2.0TDI / Ateca 1.5 DSG
-
DW 2
Mój sprzedawca sam przyznał, że będą musieli szybko to rozwiązać bo ludzie "zaczną zwracać auta". Ale jak śledzę to forum to widzę że to już dość długo trwa, kilka miesięcy a ma trwać jeszcze, więc słabo i trzeba będzie właśnie wypowiedzieć umowę z tytułu rękojmi, choć i to na pewno potrwa. Jednym słowem słabo.