Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
DW 2
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Post autor: DW 2 »

Witam wszystkich. Coś cisza się zrobiła w kwestii naszych wadliwych aut. Ja czekam do 18 go wtedy moja Ateca będzie miała "regulowane" światła w serwisie i oczywiście dam znać jeśli będą jakieś nowe wieści. A może ktoś ma jakieś najświeższe info że coś się ruszyło w kwestii akcji serwisowej ?

Sponsor

Kalinski

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

HEL
Samochód: SEAT ATECA 1,0TSI 115km 2024
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: HEL »

Nic widać się nie ruszyło.... Natomiast ja się ruszyłem do Brico po klucz imbusowy i w zależności od potrzeb opuszczam lub podnoszę światła. Smutne
Daje sobie jeszcze miesiąc i biorę prawnika- będę starał się zwrócić auto.

DW 2

Jak zaglądam na stronę uokiku i raport o niebezpiecznych produktach to widzę że sporo tych akcji serwisowych różnych marek aut. Niestety w naszym przypadku cisza też zaczyna już irytować. Niemałe pieniądze wydane a samochód stoi w garażu. 18 go będę oczekiwał w serwisie informacji na piśmie że jest wada autopoziomowania świateł. I będę podejmował dalsze kroki.

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Post autor: JACA »

DW 2 pisze:
14 paź 2024, 10:41
Jak zaglądam na stronę uokiku i raport o niebezpiecznych produktach to widzę że sporo tych akcji serwisowych różnych marek aut. Niestety w naszym przypadku cisza...
A czy ktoś z Was kto ma tę usterkę zgłosił ten przypadek do UOKiK :?: Przecież to się samo nie zgłosi :roll:
Za ten post autor JACA otrzymał podziękowanie:
Misiek (14 paź 2024, 11:55)
Ocena: 4.76%
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

gerwg
Samochód: Ateca
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: gerwg »

Światła Ateci skierowały mnie na to forum. :)

Światła po uruchomienia auta robią ruch dół-góra.
Sprawdziłem światła na zasadzie - przy ścianie i po oddaleniu się 10m od ściany (czyli zgodnie z wymaganiami ustawowymi i OSKP). I świecą ok - pozostają prawie idealnie w poziomie... ALE wystarczy ruszyć i przy prędkości powyżej kilkunastu km/h światła "idą w górę".

W instrukcji jest takie info:
Światła autostradowe
Funkcję tę aktywuje się lub wyłącza za pośrednictwem
odpowiedniego menu systemu Infotainment.
● Włączanie: podczas jazdy z prędkością powyżej
110 km/h przez ponad 10 sekund, światła
mijania podnoszą się nieznacznie, aby zwiększyć
odległość widoczności dla kierowcy.
● Wyłączanie: po zmniejszeniu prędkości pojazdu
poniżej 100 km/h światła mijania natychmiast
powracają do normalnego położenia.
Mam podejrzenie, że w autach zostało to błędnie ustawione, i te światła podnoszą się nie od 110km/h, ale od 10 km/h.

Jak się zatrzymuję, np. na światłach - za samochodami - to widać, że światło zawsze zjeżdża.
Wystarczy w nocy się zatrzymać na dłużej - światła idą w dół - przy starcie - po chwili się podnoszą i walą po znakach.

Mam wrażenie, że to taki żart w stylu VW - podczas kontroli w OSKP jest OK, po ruszeniu - nie. :)

Do serwisu jeszcze nie dotarłem - ale będę nalegał na przejażdżkę w pobliskich garażach podziemnych galerii. Bo przy soczewce światła wyjdą OK.

Wojbar1967
Samochód: Seat Ateca 1,5 Xperience, rok 2024
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Wojbar1967 »

gerwg pisze:
14 paź 2024, 13:02
Światła Ateci skierowały mnie na to forum. :)

Światła po uruchomienia auta robią ruch dół-góra.
Sprawdziłem światła na zasadzie - przy ścianie i po oddaleniu się 10m od ściany (czyli zgodnie z wymaganiami ustawowymi i OSKP). I świecą ok - pozostają prawie idealnie w poziomie... ALE wystarczy ruszyć i przy prędkości powyżej kilkunastu km/h światła "idą w górę".

W instrukcji jest takie info:
Światła autostradowe
Funkcję tę aktywuje się lub wyłącza za pośrednictwem
odpowiedniego menu systemu Infotainment.
● Włączanie: podczas jazdy z prędkością powyżej
110 km/h przez ponad 10 sekund, światła
mijania podnoszą się nieznacznie, aby zwiększyć
odległość widoczności dla kierowcy.
● Wyłączanie: po zmniejszeniu prędkości pojazdu
poniżej 100 km/h światła mijania natychmiast
powracają do normalnego położenia.
Mam podejrzenie, że w autach zostało to błędnie ustawione, i te światła podnoszą się nie od 110km/h, ale od 10 km/h.

Jak się zatrzymuję, np. na światłach - za samochodami - to widać, że światło zawsze zjeżdża.
Wystarczy w nocy się zatrzymać na dłużej - światła idą w dół - przy starcie - po chwili się podnoszą i walą po znakach.

Mam wrażenie, że to taki żart w stylu VW - podczas kontroli w OSKP jest OK, po ruszeniu - nie. :)

Do serwisu jeszcze nie dotarłem - ale będę nalegał na przejażdżkę w pobliskich garażach podziemnych galerii. Bo przy soczewce światła wyjdą OK.
Dokładnie tak samo jest u mnie. Dzisiaj wysłałem maila do Seata z zapytaniem na jakim etapie jest sprawa.

DW 2

JACA pisze:
14 paź 2024, 11:07
DW 2 pisze:
14 paź 2024, 10:41
Jak zaglądam na stronę uokiku i raport o niebezpiecznych produktach to widzę że sporo tych akcji serwisowych różnych marek aut. Niestety w naszym przypadku cisza...
A czy ktoś z Was kto ma tę usterkę zgłosił ten przypadek do UOKiK :?: Przecież to się samo nie zgłosi :roll:
Ja zamierzam to zgłosić zaraz po wizycie w serwisie

DW 2

Witam ponownie. Wczoraj obdzwonilem kilka serwisów w Polsce. Między innymi Łódź i Wrocław. Wiedzą o problemie świateł w Atecach ale o żadnej akcji serwisowej jeszcze nie mówią. To jeszcze może potrwać dłuższy czas. Twierdzą, że w miesiącach. Problem nakreśliłem też u sprzedawcy, u którego kupowałem auto pod koniec czerwca. W piątek mam pierwszą wizytę w serwisie. Będę oczekiwał tylko zweryfikowania czy światła prawidłowo się ustawiają i opinii na piśmie. Wszystko wskazuje na to, że trzeba będzie wejść na drogę prawną bo za bardzo się to ślimaczy.

piotr.bawol
Samochód: Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: piotr.bawol »

We Wrocławiu dostałem informację, że centrala we o problemie i akcja serwisowa ma być... ale brak informacji o terminie. W tym przypadku, jeżeli ktoś chce się pozbyć problemu, jest wypowiedzenie umowy z tytułu rękojmi (wada ukryta/fabryczna). Jeżeli serwis powoła się na nadmierne koszty (art. 561 § 3 k.c.) w przypadku zwrotu środków lub wymiany samochodu na wolny bez wad to powinni wskazać co jest zepsute, jaki jest koszt naprawy i kiedy to naprawią.
------------------------------------------------------
Superb I 2.0TDI / Ateca 1.5 DSG

DW 2

Mój sprzedawca sam przyznał, że będą musieli szybko to rozwiązać bo ludzie "zaczną zwracać auta". Ale jak śledzę to forum to widzę że to już dość długo trwa, kilka miesięcy a ma trwać jeszcze, więc słabo i trzeba będzie właśnie wypowiedzieć umowę z tytułu rękojmi, choć i to na pewno potrwa. Jednym słowem słabo.

ODPOWIEDZ