Homologacja opon

Dyskusje na temat Cupry Ateca I generacji (2018-)
Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Homologacja opon

Post autor: YoursTruly »

Podobno Cupra Ateca ma homologację tylko na jeden rozmiar opon (i kół). To znaczy, że nie mógłbym legalnie (bez utraty ubezpieczenia i/lub gwarancji) wstawić tam 18" kół?

Sponsor

Kalinski

Homologacja opon

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Homologacja opon

Sponsor

AUTO-PAK

overheat
Samochód: Ateca 2.0 TSI 4drive
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Re: Homologacja opon

Post autor: overheat »

Legalnie nie, choć nikt nie będzie tak bez powodu tego sprawdzał jeśli dobierzesz koła/opony w granicach zdrowego rozsądku.

Ale miej na uwadze, że istnieje ryzyko problemów z wypłatą odszkodowań z polis OC/AC, szczególnie gdyby zadziało się coś poważnego i pojawił się biegły sądowy (ogólnie sprawa w sądzie). Mogą też pojawić się też problemy z gwarancją pojazdu, gdyby np. roszczenie dotyczyło elementów zawieszenia, a producent miał gorszy humor.

W skrócie: obie sytuacje mało prawdopodobne, ale możliwe – wówczas prawo nie będzie po Twojej stronie. To balans potencjalnych zysków i strat. Gdyby to była moja decyzja, to bym odpuścił.

P.S. To dotyczy nie tylko koł/opon, ale wszystkich rodzajów tuningu, gdzie montuje się niehomologowane części: hamulce, lampy, liftkity, itd.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 992 razy
Otrzymał podziękowań: 1645 razy

Post autor: Misiek »

overheat pisze:
07 wrz 2024, 22:22
Legalnie nie, choć nikt nie będzie tak bez powodu tego sprawdzał jeśli dobierzesz koła/opony w granicach zdrowego rozsądku.

Ale miej na uwadze, że istnieje ryzyko problemów z wypłatą odszkodowań z polis OC/AC, szczególnie gdyby zadziało się coś poważnego i pojawił się biegły sądowy (ogólnie sprawa w sądzie). Mogą też pojawić się też problemy z gwarancją pojazdu, gdyby np. roszczenie dotyczyło elementów zawieszenia, a producent miał gorszy humor.

W skrócie: obie sytuacje mało prawdopodobne, ale możliwe – wówczas prawo nie będzie po Twojej stronie. To balans potencjalnych zysków i strat. Gdyby to była moja decyzja, to bym odpuścił.

P.S. To dotyczy nie tylko koł/opon, ale wszystkich rodzajów tuningu, gdzie montuje się niehomologowane części: hamulce, lampy, liftkity, itd.
Po raz kolejny czytam o ewentualnych problemach z wypłatą odszkodowania w sytuacji niehomologowanych "kół". A ja zawsze w takich sytuacjach odsyłam do OWU ubezpieczyciela i do części opisujących sytuacje, w których ubezpieczyciel może odmówić wypłaty lub ją obniżyć. Dotychczas miałem kontakt z kilkoma ubezpieczycielami i jeszcze nigdy nie znalazłem ani słowa o odmowie w sytuacji niehomologowanych kół. Byli to i mniejsi i więksi ubezpieczyciele, więc nie wiem skąd ciągle to straszenie.
Za ten post autor Misiek otrzymał podziękowanie:
Blues Brothers (29 paź 2024, 15:27)
Ocena: 4.76%
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 33 razy

Post autor: Blues Brothers »

Po rozmowie z biegłym sądowym, bardziej liczy się stan opon niż rozmiar. Można wymieniać w granicach rozsądku +/- 2%

Sławek1904
Samochód: CUPRA ATECA
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Sławek1904 »

Zgodnie z przepisami nie można stosować zamienników, których średnica zewnętrzna różni sie od homologowanej +/- 3%.
Sławek. CUPRA ATECA 2.0 300KM 2021

fuyek3
Samochód: 2.0 TSI XC
Podziękował: 1 raz

Post autor: fuyek3 »

Jakie to są przepisy konkretnie?

ma77uu
Samochód: Cupra Ateca
Podziękował: 3 razy

Post autor: ma77uu »

Witam, pozwolę sobie dołączyć się do tematu, jako że od jakiegoś czasu prowadzę nierówną walkę z "zimówkami" do Ateki.

Samochód Cupra Ateca 1.5 FWD 2023, oryginalnie na kołach 235/40 R19 8Jx19 ET45 - jedyny alternatywny rozmiar opon wspomniany w instrukcji obsługi to 225/45 R19 ale że mieszkam na terenach podgórskich, to taka konfiguracja zupełnie odpada. Zacząłem więc drążyć temat drugiego kompletu kół, i tu zaczyna się prawdziwe pole minowe.

Rozmawiałem z specjalistą ds. części zamiennych serwisu Cupra - według niego rozmiary "pasujące" do Cupry Ateki 1.5 to 215/50 R18 na felgach 7Jx18 ET45 lub 215/55 R17 na felgach 7Jx17 ET45. Oczywiście pan serwisant nie umiał mi potwierdzić czy te zestawy są "homologowane" do Cupry Ateka, powiedział jedynie, że "jemu się wyświetla w katalogu pasujących części zamiennych" i zasugerował kontakt ze sprzedawcą. Dodał jeszcze, że w zasadzie Cupra Ateca 1.5 to to samo co Seat Ateca 1.5.

Zadzwoniłem do dealera gdzie samochód został kupiony. Pani, która obsługiwała nasz zakup samochodu od początku, najpierw poinformowała mnie: "Cupry nigdy nie wypuściłam z salonu na innych kołach niż 19", nie ma szans na założenie niczego mniejszego", po czym gdy wspomniałem rozmowę z serwisem: "faktycznie, mam tu przed sobą najnowszą homologację i może pan założyc 18" a nawet 17"" Poprosiłem ją o przesłanie kopii tej homologacji ale odmówiła zasłaniając się tym, że to jest najnowsza wersja homologacji Cupry Ateca a moje świadectwo zgodności zostało wysłane do firmy leasingowej.

Poza tym wszystkim, wysłałem maila z zapytaniem o świadectwo zgodności do Działu Homologacji VW Group. Odpisali, że czas oczekiwania na odpowiedź to kilka tygodni. Telefonu nie odbierają, zero kontaktu.

I tak stoję w miejscu z tematem zimówek już od paru tygodni. Znalazłem kilka pasujących zestawów felg i opon, i różnica w cenie między 17" a 18" to jakiś 1000PLN, poza tym wolałbym założyć mniejsze koła z wyższą oponą. Prześledziłem OWU polisy AC i nie ma tam słowa o rozmiarze kół ani o żadnych homologacjach.

Może ktoś ma jakiś pomysł na to? Coraz bardziej skłaniam się ku zakupowi zestawu 17" i olaniu całego tego homologacyjnego bałaganu.

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 260 razy
Otrzymał podziękowań: 87 razy

Post autor: JACA »

ma77uu pisze:
29 paź 2024, 12:56
Może ktoś ma jakiś pomysł na to? Coraz bardziej skłaniam się ku zakupowi zestawu 17" i olaniu całego tego homologacyjnego bałaganu.
I to jest słuszny kierunek, moim zdaniem :)
Owszem, znajdzie się ktoś "nieprzekonywalny", coś jak ta pani w salonie, że nigdy nie wypuściła Ateki na mniejszych niż 19". Ok, fabrycznie tak wychodzą, bo "lans" musi być i być może tak się lepiej sprzedają. Ale jest jeszcze logika i zdrowy rozsądek. I jak dobrze wiemy, i również to usłyszałeś, Cupra Ateca to to samo co Seat. Mam Atekę i zimówki właśnie w rozmiarze 17".
Za ten post autor JACA otrzymał podziękowanie:
ma77uu (29 paź 2024, 15:49)
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 33 razy

Post autor: Blues Brothers »

Kup atestowane np TUV, felgi wg homologacji Seata.
Za ten post autor Blues Brothers otrzymał podziękowanie:
ma77uu (29 paź 2024, 15:50)

Awatar użytkownika
Kris_G
Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: Kris_G »

ma77uu pisze:
29 paź 2024, 12:56
Witam, pozwolę sobie dołączyć się do tematu, jako że od jakiegoś czasu prowadzę nierówną walkę z "zimówkami" do Ateki.

Samochód Cupra Ateca 1.5 FWD 2023, oryginalnie na kołach 235/40 R19 8Jx19 ET45 - jedyny alternatywny rozmiar opon wspomniany w instrukcji obsługi to 225/45 R19 ale że mieszkam na terenach podgórskich, to taka konfiguracja zupełnie odpada. Zacząłem więc drążyć temat drugiego kompletu kół, i tu zaczyna się prawdziwe pole minowe.

W Cupra Ateca 1.5 z 2024 roku homologacja przewiduje:
  • 235/40 R 19 na felgach 8Jx19 ET45
  • 215/50 R18 na felgach 7Jx18 ET45
  • 215/55 R17 na felgach 7Jx17 ET45
Nie znam homologacji Cupry Ateca 1.5 z 2023 roku ale na 99% się nie różniła w kwestii felg i opon (zmiana homologacji to nie taka prosta sprawa).

Sam do swojej 1.5 zakładam 215/55R17, zamówiłem zimowe Klebery. Liczę na to że na tym zestawie moje auto zrobi się nieco bardziej komfortowe w wybieraniu krótkich nierówności typu dziury, tory tramwajowe bo w serii jest nieco za sztywno.
Za ten post autor Kris_G otrzymał podziękowania (w sumie 2):
ma77uu (29 paź 2024, 17:02) • JACA (29 paź 2024, 18:36)
Ocena: 9.52%
Cupra Ateca 1.5 DSG '24
Obrazek
S E N N A fan

ODPOWIEDZ