Homologacja opon
- YoursTruly
- Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
Homologacja opon
Podobno Cupra Ateca ma homologację tylko na jeden rozmiar opon (i kół). To znaczy, że nie mógłbym legalnie (bez utraty ubezpieczenia i/lub gwarancji) wstawić tam 18" kół?
-
- Samochód: Ateca 2.0 TSI 4drive
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
Re: Homologacja opon
Legalnie nie, choć nikt nie będzie tak bez powodu tego sprawdzał jeśli dobierzesz koła/opony w granicach zdrowego rozsądku.
Ale miej na uwadze, że istnieje ryzyko problemów z wypłatą odszkodowań z polis OC/AC, szczególnie gdyby zadziało się coś poważnego i pojawił się biegły sądowy (ogólnie sprawa w sądzie). Mogą też pojawić się też problemy z gwarancją pojazdu, gdyby np. roszczenie dotyczyło elementów zawieszenia, a producent miał gorszy humor.
W skrócie: obie sytuacje mało prawdopodobne, ale możliwe – wówczas prawo nie będzie po Twojej stronie. To balans potencjalnych zysków i strat. Gdyby to była moja decyzja, to bym odpuścił.
P.S. To dotyczy nie tylko koł/opon, ale wszystkich rodzajów tuningu, gdzie montuje się niehomologowane części: hamulce, lampy, liftkity, itd.
Ale miej na uwadze, że istnieje ryzyko problemów z wypłatą odszkodowań z polis OC/AC, szczególnie gdyby zadziało się coś poważnego i pojawił się biegły sądowy (ogólnie sprawa w sądzie). Mogą też pojawić się też problemy z gwarancją pojazdu, gdyby np. roszczenie dotyczyło elementów zawieszenia, a producent miał gorszy humor.
W skrócie: obie sytuacje mało prawdopodobne, ale możliwe – wówczas prawo nie będzie po Twojej stronie. To balans potencjalnych zysków i strat. Gdyby to była moja decyzja, to bym odpuścił.
P.S. To dotyczy nie tylko koł/opon, ale wszystkich rodzajów tuningu, gdzie montuje się niehomologowane części: hamulce, lampy, liftkity, itd.
-
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 992 razy
- Otrzymał podziękowań: 1645 razy
Po raz kolejny czytam o ewentualnych problemach z wypłatą odszkodowania w sytuacji niehomologowanych "kół". A ja zawsze w takich sytuacjach odsyłam do OWU ubezpieczyciela i do części opisujących sytuacje, w których ubezpieczyciel może odmówić wypłaty lub ją obniżyć. Dotychczas miałem kontakt z kilkoma ubezpieczycielami i jeszcze nigdy nie znalazłem ani słowa o odmowie w sytuacji niehomologowanych kół. Byli to i mniejsi i więksi ubezpieczyciele, więc nie wiem skąd ciągle to straszenie.overheat pisze: ↑07 wrz 2024, 22:22Legalnie nie, choć nikt nie będzie tak bez powodu tego sprawdzał jeśli dobierzesz koła/opony w granicach zdrowego rozsądku.
- Za ten post autor Misiek otrzymał podziękowanie:
- Blues Brothers (29 paź 2024, 15:27)
- Ocena: 4.76%
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 

-
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 33 razy
Po rozmowie z biegłym sądowym, bardziej liczy się stan opon niż rozmiar. Można wymieniać w granicach rozsądku +/- 2%
-
- Samochód: CUPRA ATECA
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Zgodnie z przepisami nie można stosować zamienników, których średnica zewnętrzna różni sie od homologowanej +/- 3%.
Sławek. CUPRA ATECA 2.0 300KM 2021
-
- Samochód: Cupra Ateca
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
Witam, pozwolę sobie dołączyć się do tematu, jako że od jakiegoś czasu prowadzę nierówną walkę z "zimówkami" do Ateki.
Samochód Cupra Ateca 1.5 FWD 2023, oryginalnie na kołach 235/40 R19 8Jx19 ET45 - jedyny alternatywny rozmiar opon wspomniany w instrukcji obsługi to 225/45 R19 ale że mieszkam na terenach podgórskich, to taka konfiguracja zupełnie odpada. Zacząłem więc drążyć temat drugiego kompletu kół, i tu zaczyna się prawdziwe pole minowe.
Rozmawiałem z specjalistą ds. części zamiennych serwisu Cupra - według niego rozmiary "pasujące" do Cupry Ateki 1.5 to 215/50 R18 na felgach 7Jx18 ET45 lub 215/55 R17 na felgach 7Jx17 ET45. Oczywiście pan serwisant nie umiał mi potwierdzić czy te zestawy są "homologowane" do Cupry Ateka, powiedział jedynie, że "jemu się wyświetla w katalogu pasujących części zamiennych" i zasugerował kontakt ze sprzedawcą. Dodał jeszcze, że w zasadzie Cupra Ateca 1.5 to to samo co Seat Ateca 1.5.
Zadzwoniłem do dealera gdzie samochód został kupiony. Pani, która obsługiwała nasz zakup samochodu od początku, najpierw poinformowała mnie: "Cupry nigdy nie wypuściłam z salonu na innych kołach niż 19", nie ma szans na założenie niczego mniejszego", po czym gdy wspomniałem rozmowę z serwisem: "faktycznie, mam tu przed sobą najnowszą homologację i może pan założyc 18" a nawet 17"" Poprosiłem ją o przesłanie kopii tej homologacji ale odmówiła zasłaniając się tym, że to jest najnowsza wersja homologacji Cupry Ateca a moje świadectwo zgodności zostało wysłane do firmy leasingowej.
Poza tym wszystkim, wysłałem maila z zapytaniem o świadectwo zgodności do Działu Homologacji VW Group. Odpisali, że czas oczekiwania na odpowiedź to kilka tygodni. Telefonu nie odbierają, zero kontaktu.
I tak stoję w miejscu z tematem zimówek już od paru tygodni. Znalazłem kilka pasujących zestawów felg i opon, i różnica w cenie między 17" a 18" to jakiś 1000PLN, poza tym wolałbym założyć mniejsze koła z wyższą oponą. Prześledziłem OWU polisy AC i nie ma tam słowa o rozmiarze kół ani o żadnych homologacjach.
Może ktoś ma jakiś pomysł na to? Coraz bardziej skłaniam się ku zakupowi zestawu 17" i olaniu całego tego homologacyjnego bałaganu.
Samochód Cupra Ateca 1.5 FWD 2023, oryginalnie na kołach 235/40 R19 8Jx19 ET45 - jedyny alternatywny rozmiar opon wspomniany w instrukcji obsługi to 225/45 R19 ale że mieszkam na terenach podgórskich, to taka konfiguracja zupełnie odpada. Zacząłem więc drążyć temat drugiego kompletu kół, i tu zaczyna się prawdziwe pole minowe.
Rozmawiałem z specjalistą ds. części zamiennych serwisu Cupra - według niego rozmiary "pasujące" do Cupry Ateki 1.5 to 215/50 R18 na felgach 7Jx18 ET45 lub 215/55 R17 na felgach 7Jx17 ET45. Oczywiście pan serwisant nie umiał mi potwierdzić czy te zestawy są "homologowane" do Cupry Ateka, powiedział jedynie, że "jemu się wyświetla w katalogu pasujących części zamiennych" i zasugerował kontakt ze sprzedawcą. Dodał jeszcze, że w zasadzie Cupra Ateca 1.5 to to samo co Seat Ateca 1.5.
Zadzwoniłem do dealera gdzie samochód został kupiony. Pani, która obsługiwała nasz zakup samochodu od początku, najpierw poinformowała mnie: "Cupry nigdy nie wypuściłam z salonu na innych kołach niż 19", nie ma szans na założenie niczego mniejszego", po czym gdy wspomniałem rozmowę z serwisem: "faktycznie, mam tu przed sobą najnowszą homologację i może pan założyc 18" a nawet 17"" Poprosiłem ją o przesłanie kopii tej homologacji ale odmówiła zasłaniając się tym, że to jest najnowsza wersja homologacji Cupry Ateca a moje świadectwo zgodności zostało wysłane do firmy leasingowej.
Poza tym wszystkim, wysłałem maila z zapytaniem o świadectwo zgodności do Działu Homologacji VW Group. Odpisali, że czas oczekiwania na odpowiedź to kilka tygodni. Telefonu nie odbierają, zero kontaktu.
I tak stoję w miejscu z tematem zimówek już od paru tygodni. Znalazłem kilka pasujących zestawów felg i opon, i różnica w cenie między 17" a 18" to jakiś 1000PLN, poza tym wolałbym założyć mniejsze koła z wyższą oponą. Prześledziłem OWU polisy AC i nie ma tam słowa o rozmiarze kół ani o żadnych homologacjach.
Może ktoś ma jakiś pomysł na to? Coraz bardziej skłaniam się ku zakupowi zestawu 17" i olaniu całego tego homologacyjnego bałaganu.
-
- Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
- Podziękował: 260 razy
- Otrzymał podziękowań: 87 razy
I to jest słuszny kierunek, moim zdaniem

Owszem, znajdzie się ktoś "nieprzekonywalny", coś jak ta pani w salonie, że nigdy nie wypuściła Ateki na mniejszych niż 19". Ok, fabrycznie tak wychodzą, bo "lans" musi być i być może tak się lepiej sprzedają. Ale jest jeszcze logika i zdrowy rozsądek. I jak dobrze wiemy, i również to usłyszałeś, Cupra Ateca to to samo co Seat. Mam Atekę i zimówki właśnie w rozmiarze 17".
-
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 33 razy
Kup atestowane np TUV, felgi wg homologacji Seata.
- Za ten post autor Blues Brothers otrzymał podziękowanie:
- ma77uu (29 paź 2024, 15:50)
- Kris_G
- Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
ma77uu pisze: ↑29 paź 2024, 12:56Witam, pozwolę sobie dołączyć się do tematu, jako że od jakiegoś czasu prowadzę nierówną walkę z "zimówkami" do Ateki.
W Cupra Ateca 1.5 z 2024 roku homologacja przewiduje:
- 235/40 R 19 na felgach 8Jx19 ET45
- 215/50 R18 na felgach 7Jx18 ET45
- 215/55 R17 na felgach 7Jx17 ET45
Sam do swojej 1.5 zakładam 215/55R17, zamówiłem zimowe Klebery. Liczę na to że na tym zestawie moje auto zrobi się nieco bardziej komfortowe w wybieraniu krótkich nierówności typu dziury, tory tramwajowe bo w serii jest nieco za sztywno.
- Ocena: 9.52%