Jakość piór wycieraczek

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
pevles
Samochód: ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Jakość piór wycieraczek

Post autor: pevles »

Bosch aero twin. Dobrze zbierają nie zużywają się szybko (nawet jak przesmyrasz po zamarznietej szybie) i dobra cena. Naprawdę warto, ja jestem zadowol9ny ;)

Dobrze jest jednak poszukać promocji w sieci, w sklepach internetowych mozna dorwać je zawsze o wiele taniej:
https://autoswiatla.pl/pl/menu/wycierac ... n-386.html

Od siebie polecam zajrzeć sobie na przyklad tutaj.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: YoursTruly »

giligante pisze:
30 gru 2023, 18:39
Czyli tył nie tylko u mnie nie pasował. Niestety też niczego nie znalazłem z mocowaniem wchodzącym całym w ramię. Jeżeli coś znajdziecie dajcie znać:)
Czy coś poza niedostępnymi albo drogimi wycieraczkami udało wam się znaleźć? A może można wymienić całe ramię lub osłonkę na te sprzed 2023?

kapelusznik
Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 TSI
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: kapelusznik »

Tylna do Ateca od 2023?
Bosch a284h 3 397 016 895
25zł

Jest w konfiguratorze Boscha. Ma mocowanie inne niż w Atece wyprodukowanej w X.2022

U góry masz Bosch a284h, na dole te poprzednie mocowanie.
Jak masz takie jak u góry bierz tego Boscha.

Obrazek
Za ten post autor kapelusznik otrzymał podziękowanie:
YoursTruly (13 lis 2024, 17:05)
Ocena: 4.76%

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Ja od kilku lat kupuję Valeo First płaskie, do Ateki też takie kupię.
575003 - 450mm: https://www.valeoservice.pl/pl/techassi ... 6311/about
575009 - 650mm: https://www.valeoservice.pl/pl/techassi ... 6317/about
Mają w zestawie adaptery do wszystkich typów mocowań.
Może nie jest to super technologia z półki premium, ale w poprzednim aucie, w którym eksperymentowałem z różnymi piórami, w tym z oryginalnymi, wszystkie od nowości hałasowały (takie buczenie, piszczenie itd.) podczas wycierania nawet mocno mokrej szyby pomimo tego, że próbowałem ją odtłuszczać i czyścić różnymi specyfikami. Dopiero te Veleo First były ciche przez cały okres eksploatacji, a wymieniałem je raz do roku, kiedy pod koniec już zostawiały lekkie smugi na szybie.
Co do oryginalnych wycieraczek w Atece, to póki co mam podobny problem. Hałasują od samego początku, widać, że nie mają płynności ruchu po szybie i buczenie pojawia się w skrajnych odcinkach pracy. Czy u Was też to tak wyglądało? Jak kilka lat temu kupowałem nowego Golfa, to po drugim aucie, o którym pisałem wyżej byłem bardzo zaskoczony jak cicho i płynnie wycieraczki suną po szybie, ale to było auto nowe, z nową szybą bez mikrorysek i mikroodprysków, po Atece spodziewałem się tego samego, w końcu to ten sam koncern, no ale niestety, może znów jakieś oszczędności.
Ktoś pisał, że oryginały wytrzymywały długo. W Golfie z 2017 faktycznie wytrzymały bardzo długo. Prawie przez 2 lata nie było potrzeby wymiany. Później wkładałem te Valeo i też gładko chodzą pomimo tego, że szyba już swoje przeszła. Może w Golfie jest mocniejszy silnik, który sprawniej sobie radzi, bo widzę, że długości piór Golf i Ateca ma takie same. Te w Atece z 2024 roku najchętniej wywaliłbym już na samym początku :)

Fabryczne, to chyba też koncern Valeo, ale na ich stronie widziałem, że do Ateki i innych modeli VAG oprócz popularnych linii Valeo jest jeszcze linia podmarki "SWF DAS ORIGINAL SET" oraz "SWF CONNECT MADE IN GERMANY", może takie idą na pierwszy montaż.
"Segment premium: SILENCIO i SWF - wycieraczki najwyższej jakości, identyczne z wycieraczkami fabrycznie zamontowanymi w samochodzie. Dedykowane zestawy o idealnie dopasowanej długości i profilu wycieraczki."

Swoją drogą, jak przeglądałem stronę Valeo, to trafiłem na taki opis w jednej z linii premium :lol: niedługo będą pisać, że pióra wycieraczek są wspierane przez AI.
"Pióra wycieraczek Everguard™ Valeo są płaskie, o konstrukcji bezszkieletowej, oferują wyjątkową wydajność dzięki gumie silikonowej i powłoce ochronnej opracowanej przez Valeo. Ta specjalna kombinacja tworzy na szybie niewidzialną barierę hydrofobową, dzięki której woda zbiera się i spływa podczas jazdy.
Te wycieraczki pracują nawet wtedy, gdy nie są używane. Aby uwierzyć, musisz je sprawdzić!" :shock:

kapelusznik

Wycieraczki z adapterami? Szanujmy się ;-)
Komplet Bosch aerotwin z natywnym mocowaniem przód plus tył to ok 105zł

Awatar użytkownika
kmw

kapelusznik pisze:
13 lis 2024, 17:52
Wycieraczki z adapterami? Szanujmy się ;-)
Komplet Bosch aerotwin z natywnym mocowaniem przód plus tył to ok 105zł
co w tym złego? ten cały adapter, to jest tak naprawdę plastikowa nazwijmy to "głowica", którą wybierasz w zależności od rodzaju mocowania w samochodzie i którą zatrzaskujesz na piórze wycieraczki. Po zatrzaśnięciu nie różni się to niczym od natywnego mocowania. Tu nie chodzi o cenę, przynajmniej w moim przypadku, a o cichą pracę.

kapelusznik

Dodatkowy punkt swobody i osłabienie konstrukcji. Jak mam dostępne w natywnym mocowaniu to po prostu wolę takie

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

Ja mam boscha aero. Mam tez nowa szybe i jest cichutko. Wczesniej mialem sporo odpryskow i bylo glosno i szybko sie zuzywaly wycieraczki.
Polecam niewidzialna wycieraczke, praktycznie nie trzeba uzywac wycieraczek.

Awatar użytkownika
Janisz
Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 150KM DSG 4drive
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: Janisz »

kapelusznik pisze:
13 lis 2024, 14:43
Tylna do Ateca od 2023?
Bosch a284h 3 397 016 895
25zł

Jest w konfiguratorze Boscha. Ma mocowanie inne niż w Atece wyprodukowanej w X.2022

U góry masz Bosch a284h, na dole te poprzednie mocowanie.
Jak masz takie jak u góry bierz tego Boscha.

Obrazek
Ja przesiadłem się na Continentale.
Ateca Xcellence | 1.4 TSI 150KM | DSG | 4Drive | Mato Brown | Felgi 18 cali - PERFORMANCE 36/1| Alcantara Brown | Comfort Assistant | Podgrz. przednia szyba | Kamery 360 | Navi | Full Link | Alarm |
Obrazek

Awatar użytkownika
kmw

kapelusznik pisze:
13 lis 2024, 20:42
Dodatkowy punkt swobody i osłabienie konstrukcji. Jak mam dostępne w natywnym mocowaniu to po prostu wolę takie
będę testował :)

Obrazek

ODPOWIEDZ