Odjeżdżanie fotela

Dyskusje na temat Cupry Ateca I generacji (2018-)
zozo15
Samochód: Cupra Ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Odjeżdżanie fotela

Post autor: zozo15 »

Onski pisze:
16 gru 2024, 22:35
sebi20 pisze:
15 gru 2024, 22:21
Onski pisze:
12 gru 2024, 20:28
Cześć miałem podobny przypadek, wszystko zaczęło się robić jak dodałem Głownego Użytkownika do samochodu czyli mnie, zresetowałem wszystko i na nowo zrobiłem Głównego Użytkownika i fotem już normalnie chodzi :D Ale to w Seacie :)
Napisz coś więcej, wszystko, czyli co zresetowałeś? I w jaki sposób? Teraz fotel odsuwa się zawsze przy wysiadaniu?
Dokładnie, mam dopiero co nowy samochód odebrany miesiąc temu i jak w końcu dodałem głównego użytkownika aplikacją itp. fotel nie odjeżdżał ani nic, nie wiedziałem co się stało więc postanowiłem zresetować do ustawień fabrycznych auto i na nowo zrobić aplikację i teraz normalnie działa.

Reset robiłeś z aplikacji czy w radiu w aucie? Czyli dałeś przywrócenie ustawień fabrycznych?

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

zozo15

Post autor: zozo15 »

sebi20 pisze:
17 gru 2024, 8:43
Onski pisze:
sebi20 pisze:

Napisz coś więcej, wszystko, czyli co zresetowałeś? I w jaki sposób? Teraz fotel odsuwa się zawsze przy wysiadaniu?
Dokładnie, mam dopiero co nowy samochód odebrany miesiąc temu i jak w końcu dodałem głównego użytkownika aplikacją itp. fotel nie odjeżdżał ani nic, nie wiedziałem co się stało więc postanowiłem zresetować do ustawień fabrycznych auto i na nowo zrobić aplikację i teraz normalnie działa.
Tak, bo jak się dodaje uzytkownika, to to ustawienie się automatycznie wyłacza, może to było przyczyną.

Potwierdź jeszcze proszę, ze zarówno przy wsiadaniu jak i WYSIADANIU po jeździe fotel się odsuwa?

No to jak dodać tego użytkownika żeby nie wyłączało z automatu tej funkcji.

Onski
Samochód: SEAT ATECA 1.5 150 DSG
Podziękował: 1 raz

Post autor: Onski »

zozo15 pisze:
18 gru 2024, 8:30
Onski pisze:
sebi20 pisze:

Reset robiłeś z aplikacji czy w radiu w aucie? Czyli dałeś przywrócenie ustawień fabrycznych?
Nie robiłem ustawień fabrycznych, tylko usunąłem głównego użytkownika i dodałem wszystko na nowo w aplikacji. Ale jak Wam by mogło pomóc spróbowałbym też ustawienia fabryczne :)

maniek89

Post autor: maniek89 »

usunąłem użytkownika i dodałem na nowo
nic to nie dało....

ubnt

Post autor: ubnt »

Ja zgłosiłem w serwisie (przejeżdżałem więc wstąpiłem). Było akurat trzech doradców serwisowych. Wszyscy mieli nowe Ateca (był jakiś promocyjny kredyt czy wynajem i pokupowali). Wszyscy powiedzieli, że im to nie działa, tylko na początku działało. Dziwi mnie tylko, że nic z tym nie robili. Nie działa, to nie działa i koniec.
Co do komfortowego wsiadania: (przypominam, że tą funkcję trzeba włączyć w menu ustawień na Infotainment) miałem trzech użytkowników w samochodzie: głównego i dwóch dodatkowych, w tym jeden oprócz mnie korzystał z aplikacji. Zresetowałem fotel żeby pamięć zaczęła działać (według wcześniejszego mojego opisu). Usunąłem użytkowników dodatkowych z panelu w samochodzie i tego jednego z aplikacji. Nie resetowałem Infotainment do ustawień fabrycznych ani nie usuwałem użytkownika głównego. Jeździliśmy tak przez trzy tygodnie na użytkowniku głównym i fotel działał prawidłowo. Korzystaliśmy z zapamiętanych ustawień gdy zmieniał się kierowca. Fotel cały czas działa (pamięć jak łatwe wsiadanie). Kilka dni temu dodałem użytkownika w tem sposób, że na jego telefonie w aplikacji My Cupra dodałem samochód poprzez wpisanie VIN. Wtedy kolejnym krokiem było dodanie użytkownika w samochodzie (na panelu Infotainemnt) jednak wtedy w mojej aplikacji ten użytkownik pokazał się i mogłem kliknąć "zaproś współużytkownika". Wysłałem zaproszenie. Dokończyłem dodawanie na panelu w samochodzie (poprzez kod QR). Po tej czynności w aplikacji dodatkowego użytkownika pojawiła się informacja, że został on zaproszony i chyba musiał to zaproszenie zaakceptować.

To wszystko. Nie wiem, czy to zadziała i czy to jest właściwa kolejność. Przypuszczam, że zaproszenie mogłem wysłać po całkowitym dodaniu użytkownika w samochodzie, raczej nie trzeba w trakcie.
Acha, u współużytkownika za każdym razem po wejściu w aplikację pokazuje się przez chwilę komunikat "internal server error".
Generalnie ta aplikacja nie jest dopracowana i ma sporo błędów (wersja 2.4). Mam nadzieję, że wersja 2.5 będzie poprawiona.
Obrazek

sebi20
Samochód: Cupra Ateca 2.0 TSI
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: sebi20 »

Funkcja nazywa się "Komfortowe wsiadanie", zatem jak sama nazwa wskazuje, funkcja tyczy się wsiadania a nie wysiadania. Dlatego fotel odsuwa się tylko przy wsiadania, a przy wysiadaniu nie. To jest moja teoria w tym temacie, fotel u mnie nigdy nie odsuwał mi się przy wysiadaniu. AHA poza jednym małym wyjątkiem, gdy się odpali silnik, zamknie drzwi, ale się nie ruszy i się go zgasi, to wtedy przy wysiadaniu po otwarciu drzwi się odsuwa. Ale wystarczy że się przejedzie kawałek, to już się nie odsunie.

ubnt

sebi20 pisze:
26 gru 2024, 18:46
Funkcja nazywa się "Komfortowe wsiadanie", zatem jak sama nazwa wskazuje, funkcja tyczy się wsiadania a nie wysiadania. Dlatego fotel odsuwa się tylko przy wsiadania, a przy wysiadaniu nie. To jest moja teoria w tym temacie, fotel u mnie nigdy nie odsuwał mi się przy wysiadaniu. AHA poza jednym małym wyjątkiem, gdy się odpali silnik, zamknie drzwi, ale się nie ruszy i się go zgasi, to wtedy przy wysiadaniu po otwarciu drzwi się odsuwa. Ale wystarczy że się przejedzie kawałek, to już się nie odsunie.
Też tak myślałem na początku. Jednak teraz po tych wszystkich operacjach działa to tak, że gdy wyłączę silnik (zapłon) i otworzę drzwi, to fotel się odsuwa żeby łatwiej wysiąść. Gdy potem wsiadam, to fotel już się nie rusza bo jest odsunięty, chyba że poprzednio jechała moja żona, która używa drugiego kluczyka a do niego ma przypisany swój profil a w nim inne ustawienie fotela. Oczywiście wtedy gdy ja otwieram swoim kluczykiem, to fotel się ustawia do moich ustawień.

sebi20
Samochód: Cupra Ateca 2.0 TSI
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: sebi20 »

ubnt pisze:
26 gru 2024, 18:53
sebi20 pisze:
26 gru 2024, 18:46
Też tak myślałem na początku. Jednak teraz po tych wszystkich operacjach działa to tak, że gdy wyłączę silnik (zapłon) i otworzę drzwi, to fotel się odsuwa żeby łatwiej wysiąść. Gdy potem wsiadam, to fotel już się nie rusza bo jest odsunięty, chyba że poprzednio jechała moja żona, która używa drugiego kluczyka a do niego ma przypisany swój profil a w nim inne ustawienie fotela. Oczywiście wtedy gdy ja otwieram swoim kluczykiem, to fotel się ustawia do moich ustawień.
Wykonywałeś jakieś czynności po których zaczęło to działać?

ubnt

sebi20 pisze:
26 gru 2024, 22:55
Wykonywałeś jakieś czynności po których zaczęło to działać?
Tak, opisałem te czynności dokładnie w tym wątku. Przeczytaj kilka postów wyżej.

EDIT:
Tutaj: https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... 496#p45496 na samym dole (reset fotela). Zapłon wyłączony, drzwi kierowcy otwarte, Ty jesteś na zewnątrz (nie siedzisz w środku).

maniek89

Post autor: maniek89 »

czy ktoś próbował tego sposobu i zadziałało?

ODPOWIEDZ