Beats Sound System w Ateca

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Re: Beats Sound System w Ateca

Post autor: rybsko »

Też miewam po ostatniej aktualizacji rwane, krótkie przerwy. W moim przypadku to CarPlay + Spotify.

Przed aktualizacją nigdy takiego czegoś nie miałem. Miałem kilka razy zanik dźwięku, który ewidentnie wynikał z braku sieci (jazda po zadupiach). Po kilkunastu sekundach, kiedy internet wracał, odtwarzanie wracało samo. W tym czasie dźwięki systemowe typu "click" były obecne.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2504 razy

Post autor: Misiek »

rybsko pisze:
01 lut 2025, 10:10
...
Przed aktualizacją nigdy takiego czegoś nie miałem.
...
No więc w komputerach, smartfonach, a także teraz i w samochodach, czy jakichkolwiek innych urzęszeniach ze zmienialnym oprogramowaniem KAŻDA poprawka, czy aktualizacja na ogół naprawia błędy poprzednich wersji, ale jednocześnie wprowadza nowe, które za jakiś czas są poprawiane następną aktualizacją. Dlatego od lat czytam, żeby aktualizować program tylko wtedy, jeżeli jest to absolutnie niezbędne lub wprowadza bardzo cenne nowości, czy ulepszenia.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

Misiek pisze:
01 lut 2025, 15:52
Dlatego od lat czytam, żeby aktualizować program tylko wtedy, jeżeli jest to absolutnie niezbędne lub wprowadza bardzo cenne nowości, czy ulepszenia.
I tak, i nie. :) Często jednak takie aktualizacje zawierają też istotne poprawki bezpieczeństwa – to raz, a dwa – na przykładzie aplikacji w telefonie – jest aktualizacja i jak jej nie zrobisz, to nie odpalisz apki. :)
Za ten post autor flash otrzymał podziękowanie:
rybsko (02 lut 2025, 11:06)
Ocena: 4.76%

AdrianAdamczyk
Samochód: Ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: AdrianAdamczyk »

Mi również przy odtwarzaniu muzyki z Spotify przycina się / zanika głos... Z tym że auto odebrałem w styczniu.

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Nowy film, stare problemy:

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

AdrianAdamczyk pisze:
13 lut 2025, 19:47
Mi również przy odtwarzaniu muzyki z Spotify przycina się / zanika głos... Z tym że auto odebrałem w styczniu.
Po ostatniej małej aktualizacji nie ma u mnie przerywania Tidala. Była jeszcze aktualizacja apki AA w telefonie, więc nie wiem, która to naprawiła problem. Również nie rozłącza AA po WiFi, jak to było po dużej aktualizacji.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

AdrianAdamczyk
Samochód: Ateca

Post autor: AdrianAdamczyk »

Potwierdzam, zainstalowałem na nowo AA i już chyba ok. Chyba ze to kwestia temperatury na dworze :D

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Jeśli komuś przeszkadza brak słyszalnego w kabinie basu z subwoofera w bagażniku i bas wydobywający się głównie z głośników w drzwiach, to polecam ten zestaw: https://www.ars24.com/en/option-rock-8- ... also-beats
Czytając wpisy w tym wątku chyba nie tylko mi nie pasowało zestrojenie tego suba z Beats Audio. U mnie dźwięk był czysty, zestaw grał głośno, bez zniekształceń, ale w kabinie nie było słychać różnicy, czy subwoofer był podłączony, czy nie. Było go słychać dopiero po otwarciu bagażnika i pochyleniu się nad nim. W poprzednim aucie też miałem fabryczny subwoofer (Bose) w bagażniku, w plastikowej obudowie, chyba nawet mniejszy jeśli chodzi o średnicę, ale słychać go było wyraźnie. Tutaj czegoś mi brakowało i cały bas było słychać z przodu auta. Poczytałem ten wątek i znalazłem tę niemiecką firmę, która poprawia i rozbudowuje systemy audio między innymi w grupie VAG. Mają dedykowane produkty (pewnie to jakaś brandowana chińszczyzna) do systemów Cupra/Seat, w tym Beats i o ile wstępnie zastanawiałem się nad wymianą samego głośnika, to ostatecznie zdecydowałem się na wymianę całego wkładu koła, jest 2x droższy, ale i głośnik jest większy, zamiast 16cm dostajemy 20cm. Jest jeszcze opcja 25cm w innej obudowie, ale kosztem wyrzucenia koła dojazdowego. Co do tego, który kupiłem, to są dwa rodzaje: D2 wykorzystujący na maxa parametry fabrycznego Beats Audio (bez możliwości rozbudowy) i D4, który z fabrycznym Beats gra nieco gorzej, ale pozwala na rozbudowę zestawu o dodatkowy wzmacniacz z ich oferty i wtedy dopiero pokazuje pazur. W różnicach chodzi o impedancję samego głośnika.
Ja zdecydowałem się na D2, czyli pośrednią opcję i jak dla mnie na obecną chwilę jest to optymalne rozwiązanie, żadnych przeróbek, zestaw pasuje plug and play, mocowanie dopasowane do Ateki (dojazdówka 18"), a sam dźwięk jest dużo pełniejszy i przyjemniejszy, bas jest wyraźnie mocniejszy, co ciekawe zarówno przy cichym słuchaniu jak i przy dużej głośności, gdzie już pojawiają się takie zjawiska jak drżenie obrazu we wstecznym lusterku i masaż pleców na przednich fotelach (jak ktoś lubi i jeśli dla kogoś jest to jakimś wyznacznikiem). Nie jest to super bas dudniący i słyszany ze 100 metrów, ale moim zdaniem jest znacznie lepiej, takie brakujące dopełnienie fabrycznego zestawu. Teraz regulacja ustawień subwoofera suwakiem w ustawieniach ma sens. W środku słyszalna jest duża zmiana. Przy słuchaniu muzyki na maksymalnej głośności z mocnym basem zaczęły rezonować niektóre elementy wnętrza i na zewnątrz gdzieś koło klapy bagażnika. Wcześniej była cisza. Tu przydałoby się pewnie wygłuszenie. Cena nie jest najniższa, ale warto jeśli ktoś nie chce robić dużej modyfikacji audio.
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowania (w sumie 2):
JACA (14 maja 2025, 16:00) • Misiek (15 maja 2025, 0:25)
Ocena: 9.52%

marwoo
Samochód: Ateca FL
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: marwoo »

Wczoraj wpadła kolejna aktualizacja OTA, niby w opisie zmian była wzmianka o czarnym ekranie, zanikającym dźwięku, stabilności CarPlay itd (nie mam zdjęcia akurat).
Podrzucam kilka zdjęć z procesu i wersje po aktualizacji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ja_cek
Samochód: Ateca 2.0 TFSI FR

Post autor: Ja_cek »

cześć,a spróbujcie odłączyć i podłączyć na grającym audio wtyczkę od wzmacniacza pod siedzeniem kierowcy u mnie po takim manewrze działa jakiś czas :)

ODPOWIEDZ