Silnik 1.5TSI

Dyskusje techniczne na temat silników benzynowych
Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Re: Silnik 1.5TSI

Post autor: Rafiner »

Endrju pisze:
21 kwie 2025, 18:30
To zegarek czy może taka jakby zębatka, bo zębatka pojawia się jak coś ze skrzynią się dzieje i wtedy pojawia się też t auta tylko laweta.komunikat o ograniczeniu obrotów. Ja bym kompa podłączył i zobaczył co się zapisało. Tak muj kumpel miał w Skodzie kilka razy mu się zaświeciła na żółto a później na czerwono i nie odpalił już naweta.
To taki znaczek na dole przy ikonie line assist. Taki zegarek jak ogranicza sie predkosc.
Nie zapala sie check engine, tylko nagle napis na srodku ograniczenie obrotow do 3000, po czym znika i na dole pojawia sie zolta ikonka. Jak przechodze na status to jest ok.
Skrzynia chodzi ok, zero szarpniec, przeciagania itd.
Dzisiaj zrobilem 60 km i cisza.
Dzieki za info, bede uwazal zeby daleko nie jechac.

Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

norb8
Samochód: Skoda Octavia III 1.5 TSI
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: norb8 »

Lu_83 pisze:
15 mar 2025, 15:37
U mnie tylko terkotanie jak załącza się tryb 2 cylindrowy. Jak ustawisz sobie na środkowym komputerze między zegarami chwilowe zużycie to pojawia się też info w którym momencie włącza ten tryb. Jeżeli głośna praca będzie pokrywała się z informacją że jest włączony tryb 2 cylindrowy to wszystko ok, u wszystkich słychać jak jedzie na 2 cylindrach.
Przerabiałem to w Octavi. Wina paliwa. Zatankuj 98 (bo 98 jest E5, a 95 E10) i poczuj komfort.

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Być może z czasem zaczyna to być słyszalne. U mnie na razie nie ma żadnej różnicy, a często jeżdżę bez radia.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2504 razy

Post autor: Misiek »

Skylla pisze:
28 maja 2025, 12:04
Być może z czasem zaczyna to być słyszalne. U mnie na razie nie ma żadnej różnicy, a często jeżdżę bez radia.
U mnie także przez początkowe kilometry nic nie było słychać i dopiero jak silnik zaczął się docierać, to zaczęło być wyraźnie słyszalne, szczególnie w trybie S.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

ODPOWIEDZ