Opony całoroczne

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Awatar użytkownika
thecichy
Samochód: Seat Ateca FR 2.0 TSI
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Re: Opony całoroczne

Post autor: thecichy »

Czołem - odgrzewam trochę temat gdyż przymierzam się do przejścia na opony całoroczne, rozpatruję tylko trzy modele: Michelin CrossClimate 3 Sport, Continental AllSeasonContact 2 i Pirelli Cinturato AllSeason SF3. Co wybralibyście na felgę 19tkę? Dodam, że wydajność (w szczególności na mokrym) i trwałość mają dla mnie większe znaczenie niż cena czy komfort.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Post autor: sailor 88 »

W doborze opon warto wziąć jeszcze pod uwagę poziom hałasu jaki generuje opona, przynajmniej dla mnie to bardzo ważne, bo kilka razy się naciąłem. Co ciekawe nawet opona droga albo uznanej firmy nie zawsze to gwarantuje. Dla mnie to najważniejszy parametr przy wyborze opon, bo nic gorszego jak hałas toczenia wyższy niż inne np: silnik. Z tego co widzę to te z Twojego wyboru nie są najlepsze pod tym względem (71-72 dB). Nawet identyczna opona w wersji wzmacnianej lub nie (odpowiedni indeks w nazwie) może znacząco różnić się poziomem hałasu.
Za ten post autor sailor 88 otrzymał podziękowanie:
thecichy (26 sie 2025, 9:22)
Ocena: 4.76%
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

thecichy pisze:
25 sie 2025, 9:37
Czołem - odgrzewam trochę temat gdyż przymierzam się do przejścia na opony całoroczne, rozpatruję tylko trzy modele: Michelin CrossClimate 3 Sport, Continental AllSeasonContact 2 i Pirelli Cinturato AllSeason SF3. Co wybralibyście na felgę 19tkę? Dodam, że wydajność (w szczególności na mokrym) i trwałość mają dla mnie większe znaczenie niż cena czy komfort.
Czołem, miałem podobny dylemat, bo w dwóch innych autach użytkowałem Micheline CC2 i byłem z nich bardzo zadowolony, są dobre do 4 sezonów (pewnie jak wszystkie teraz, nawet zimówki). Do Ateki też chciałem to samo, ale że miałem w pakiecie z autem i dealer "nie mógł" ich przez dłuższy czas zamówić, to przystałem na Continental AllSeasonContact 2. Też mam 19" i na hałas od kół w ogóle nie mogę narzekać, są ciche, kół w ogóle nie słyszę, bardziej pęd powietrza od około 100km/h. Są dużo cichsze i bardziej komfortowe od fabrycznych Bridgestone Potenza, ale na 19" i tak życzyłbym sobie trochę więcej komfortu. Jazda latem jest świetna, zakręty na ostro Ateka na tych oponach bierze świetnie. Zimą, na śniegu/lodzie jest gorzej, zwłaszcza przy ruszaniu i szybszych skrętach 90 stopni na skrzyżowaniu - potrafi odjechać trochę tył na zewnątrz. To samo miałem też na dobrych zimówkach 18" w aucie demo dealera, więc może to "wina" małej masy Ateki i krótkiego rozstawu osi.
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowanie:
thecichy (26 sie 2025, 11:12)

tilaj
Samochód: Ateca 1.5 TSI DSG FL
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: tilaj »

Po zakupie auta założyłem Michelin CrossClimate. Przejechały 4 lata i ok 60 tyś km. Zostało 3 i 4 mm bieżnika. Sprawowały się bardzo dobrze. Im mniej bieżnika tym coraz gorzej. Wymieniłem na Goodyear Vector 4Seasons G3. Nie widzę między tymi oponami specjalnej różnicy. Na pewno trzeba brać pod uwagę, że wielosezonowe opony zużywają się 2 razy szybciej niż posiadanie osobnych kompletów na zimę i lato.
Za ten post autor tilaj otrzymał podziękowanie:
thecichy (27 sie 2025, 9:29)

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

tilaj pisze:
27 sie 2025, 7:42
Po zakupie auta założyłem Michelin CrossClimate. Przejechały 4 lata i ok 60 tyś km. Zostało 3 i 4 mm bieżnika. Sprawowały się bardzo dobrze. Im mniej bieżnika tym coraz gorzej. Wymieniłem na Goodyear Vector 4Seasons G3. Nie widzę między tymi oponami specjalnej różnicy. Na pewno trzeba brać pod uwagę, że wielosezonowe opony zużywają się 2 razy szybciej niż posiadanie osobnych kompletów na zimę i lato.
Z tym zużyciem, to normalne, w końcu są używane cały rok, ale według mnie ma to swoje plusy, bo łatwiej przełknąć wymianę faktycznie zużytych opon co 4 lata, niż zimówek z bieżnikiem 6-7mm po takim okresie, bo teoria mówi o braku właściwości mieszanki, ale bieżnik całkiem zdrowy jeszcze...
Co do wysokości bieżnika jeszcze, to jak kilka lat temu kupowałem Michelin CrosClimate2, to nowe miały bieżnik o wysokości 6mm - producent opisywał zastosowane czary, które miały powodować, że mieszanka utwardza się latem, a zimą mięknie, przez co zużywa się mniej i faktycznie, po 4 latach miałem około 4-5 mm, ale jednak na głęboki śnieg wyższy bieżnik sprawdza się lepiej. Z tego co wiem, to CC3 Sport, nad którymi zastanawia się thecichy też ma bieżnik w okolicach 6mm. Dla porównania Continental AllSeasonContact 2 miały chyba około 7-8mm bieżnika i też producent obiecywał przedłużoną żywotność poprzez wolniej ścierającą się mieszankę, u siebie po roku mam z tyłu 7mm, z przodu 6.5mm.
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowanie:
thecichy (27 sie 2025, 10:39)

riki
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: riki »

thecichy pisze:
25 sie 2025, 9:37
Ja z salonu wyjechałem na Uniroyal AllseasonExpert 3. To jest typowa opona pod mokrą nawierzchnię. Na razie miesiąc użytkowania i jest ok. W Ibizie na mniejszych kołach miałem klebery to były bardziej miękkie. Czy to bym dobry wybór to czas pokaże.
Za ten post autor riki otrzymał podziękowanie:
thecichy (29 sie 2025, 7:30)

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Post autor: JACA »

riki pisze:
29 sie 2025, 0:54
Ja z salonu wyjechałem na Uniroyal AllseasonExpert 3. To jest typowa opona pod mokrą nawierzchnię. Na razie miesiąc użytkowania i jest ok.
Chciałem zauważyć, że ostatni raz padało... no właśnie, kiedy :roll: Pewnie jakoś tam z miesiąc temu ;) 8-)
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

JACA pisze:
29 sie 2025, 8:12
Chciałem zauważyć, że ostatni raz padało... no właśnie, kiedy :roll: Pewnie jakoś tam z miesiąc temu ;) 8-)
Bez przesady, u mnie przedwczoraj i dziś w nocy :P
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

riki
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: riki »

JACA pisze:
riki pisze:
Ja z salonu wyjechałem na Uniroyal AllseasonExpert 3. To jest typowa opona pod mokrą nawierzchnię. Na razie miesiąc użytkowania i jest ok.
Zdecydowałem się na te oponę, bo lada moment zacznie się typowa polska pogoda czyli od polowy września do mają/czerwca mokro/wilgotno. Znajomy ma uniroyale poprzedniej generacji na nissanie Qashqai i mówil że w górach był, od 4 lat jeździ i jeszcze z 2 lata max dadzą radę.

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Post autor: JACA »

riki pisze:
29 sie 2025, 13:07
JACA pisze:
riki pisze:
Zdecydowałem się na te oponę, bo lada moment zacznie się typowa polska pogoda czyli od polowy września do mają/czerwca mokro/wilgotno.
I to jest chyba słuszna koncepcja. Śniegu już coraz mniej (jeśli nie w ogóle :roll: ) Nawet jeśli pada (śnieg) to na drogach sypią i w zasadzie nawet przy ujemnych temperaturach bywało po prostu mokro.
Ja poszedłem, tradycyjnie, w 2 komplety opon i pewnie będę je ujeżdżał 10 lat (no bo bieżnika jeszcze dużo, więc żal wyrzucać). 5 lat mam Atekę, a ile razy jechałem po śniegu to nie pamiętam. Raz na pewno. I wtedy rzeczywiście wszyscy się toczyli a ja i tak przekilnałem, że nie mam którędy ich wyprzedzić :lol: Teraz pewnie poszedłbym w wielosezonowe... :roll:
Za ten post autor JACA otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Misiek (30 sie 2025, 0:52) • thecichy (09 wrz 2025, 9:25)
Ocena: 9.52%
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

ODPOWIEDZ