Rozmiar kół - felgi i opony

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Osin
Samochód: Seat ateca 2.0 tsi 190 KM dsg 4drive xperience
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Rozmiar kół - felgi i opony

Post autor: Osin »

Przymierzam się do wymiany felg na ciekawsze niż oryginał i zgubiłem się w tych wszystkich parametrach. Felg szukałem na Oponeo i ich konfigurator podpowiedział mi kilka z gwarancją dopasowania, ale wszystkie mają nieco inne parametry.
Dajcie proszę znać, czy one będę pasować do 2.0 190 KM 4D z 2021 i na które parametry mam zwracać uwagę, a może w pełni ufać konfiguratorowi?

Obrazek

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Osin pisze:
21 wrz 2025, 21:10
Przymierzam się do wymiany felg na ciekawsze niż oryginał i zgubiłem się w tych wszystkich parametrach. Felg szukałem na Oponeo i ich konfigurator podpowiedział mi kilka z gwarancją dopasowania, ale wszystkie mają nieco inne parametry.
Dajcie proszę znać, czy one będę pasować do 2.0 190 KM 4D z 2021 i na które parametry mam zwracać uwagę, a może w pełni ufać konfiguratorowi?

Obrazek
Pierwsza i najważniejsza sprawa : nie ufaj konfiguratorom, a nawet wulkanizatorom (co widać po "rozrzucie" rozstawu śrub), nawet tym najbardziej znanym i od wielu lat działającym na lokalnym rynku. Ja szukając jakichś fajnych felg do mojego byłem zapewniany i przez konfigurator i przez sprzedawcę i przez WSZYSTKICH lokalnych wulkanizatów, że te wynalezione przeze mnie, i chyba najładniejsze, NA PEWNO nie będą pasować i nie chcieli ich dla mnie zamówić, nawet na moje ryzyko, i to z przedpłatą. No i okazało się, że jednak pasują, bo zamówiłem jedną, poprosiłem dealera żeby założył i sprawdził, czy pasuje i nigdzie nie ociera i okazało się, że jednak pasują, co było zresztą napisane w dołączonej do felgi książeczce z certyfikatem.

Druga sprawa : wydaje mi się, że Seaty mają rozstaw śrub 5 x 112 i jest to parametr pierwszy i najważniejszy, bo przy innym po prostu żadna felga nie wejdzie z powodu rozstawu. Wszystkie pozostałe parametry mają tolerancję i nie są tak bardzo krytyczne, jak ilość i rozstaw śrub. Dla pewności najlepiej jednak sprawdzić to w homologacji dołączonej do innych dokumentów Twojego samochodu.

Poza tym zawsze przy okazji tematu o rozmiarach felg i opon polecam poniższą stronę :
https://rozmiary-opon.pl/size/seat/atec ... 5-tsi--148
na górze tylko musisz wybrać swój model.

A odnośnie wspominanej tolerancji pozostałych parametrów, to :
1 - otwór centrujący : są odpowiednie wkładki,
2 - odsadzenie : różnica kilku mm, do 5, nie ma znaczenia, ale 25, zamiast 45, to już BARDZO dużo, a poza tym jeżeli jest za małe, to także są pierścienie dystansowe,
3 - szerokość felgi : pół cala nie robi wielkiej różnicy i spokojnie wejdzie w nadkole, nawet przy maksymalnym skręcie,
4 - rozmiar i średnica : chyba nie wymagają komentarza.
Za ten post autor Misiek otrzymał podziękowanie:
Osin (22 wrz 2025, 15:42)
Ocena: 4.76%
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

mariano81
Samochód: Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: mariano81 »

Cześć. Chcę kupić na zimę drugi komplet felg. Oryginalnie jest 17 cali i ET45, mam w allegro nowe w dobrej cenie tylko ET 39. Czy spasuje? Brać?

Awatar użytkownika
tomal218
Samochód: Seat Ateca MY18
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy

Post autor: tomal218 »

mariano81 pisze:
08 paź 2025, 18:04
Cześć. Chcę kupić na zimę drugi komplet felg. Oryginalnie jest 17 cali i ET45, mam w allegro nowe w dobrej cenie tylko ET 39. Czy spasuje? Brać?
jak nie będziesz dodawał dystansów to spoko 6 mm na zewnątrz auta będzie lepiej wyglądało
Za ten post autor tomal218 otrzymał podziękowanie:
mariano81 (09 paź 2025, 6:42)
Ocena: 4.76%
oso soplón !!! :lol:

Awatar użytkownika
tomal218
Samochód: Seat Ateca MY18
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy

Post autor: tomal218 »

mariano81 pisze:
08 paź 2025, 18:04
proponuje wyższe opony kupić bo w standardowych homologacjach to kompletne nieporozumienie
oso soplón !!! :lol:

vertus69
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI XP 2020 FL
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: vertus69 »

Panowie,
felgi R18 7,5J ET51 będą ok?

ODPOWIEDZ