Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
-
Maper
- Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
A to nie ten? W tej ofercie 340 zł za 5 litrów. Tylko czas dostawy długi, więc nie ma pewności, czy rzeczywiście można tu kupić.
https://allegro.pl/produkt/olej-volkswa ... N2EALw_wcB
Edit:
Tu w tej samej cenie i chyba dostępny od ręki:
https://allegro.pl/produkt/olej-volkswa ... 8781146058
Edit:
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG graphite grey 2025r. (+ składany hak, ogrzewanie postojowe, pakiet wspomagania XL, navi, kokpit 10,25", elektr. reg. fotela, kamery 360* i kilka innych drobiazgów)
- Eleonor
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG 2020 Rodium Grey
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 61 razy
ten sam olej w lutym 2026 kupowałem za 175 zł, potem w maju 2026 za 216 zł .... pokićkało ich z tymi cenami....
- Ocena: 4.76%
Ateca FR 1.5 TSI DSG - Rodium Grey 2020
-
Scooter10pl
- Samochód: Ateca FR FL 1.5 2020
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Tutaj można kupić za 300 zl:
https://www.petrostar.pl/oleje/oleje-si ... 1002506410
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Nie wiem czy to jest mało jak na wiodącego sprzedawce, ale sprawdziłem na Allegro i aktualnie niby mają 60 szt, więc według mnie to nie jest mało, ale mogę się mylić i dla nich "dużo", to na przykład 200, czy 300 szt.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Misiek
Ten drugi w tej chwili (11-08-2026, 00:15) już nie ma.Maper pisze: ↑10 sie 2026, 16:48A to nie ten? W tej ofercie 340 zł za 5 litrów. Tylko czas dostawy długi, więc nie ma pewności, czy rzeczywiście można tu kupić.
Edit:
Ale mimo to jeżeli pomyślę, że pod koniec lutego kupiłem za 178, to i tak mniej więcej 2x drożej.
Ostatnio zmieniony 11 sie 2026, 0:19 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Misiek
Nie można, bo aktualnie jest adnotacja, że towar "chwilowo" niedostępny, nie ma się co dziwić przy takiej cenie.Scooter10pl pisze: ↑10 sie 2026, 23:10Tutaj można kupić za 300 zl:
Na szczęście następna wymiana oleju czeka mnie dopiero za około rok, a do tego czasu pewnie ceny wrócą do normy. A jak nie, to trzeba będzie wybierać inną firmę (według poradnika olejowego kolegi Sailora), ale także dobry, tyle że w jakiejś normalnej cenie.
-
Misiek
Mam jeszcze jedno pytanie, bo dzisiaj znów się powtórzyło :
Czy ktoś z Was miał kiedykolwiek problem z samootwierającą się klapą bagażnika ? Nie że jest w ogóle otwarta, czy nawet uchylona, ale tak niewidocznie, jednak mimo to z rana ponownie (trzeci, czy czwarty raz w ciągu ostatnich kilku miesięcy) na zegarach zaraz po uruchomieniu pojawia się ostrzeżenie o otwartej klapie bagażnika i świeci się oświetlenie wnętrza. Po wyjeździe z garażu faktycznie klapa lekko, prawie niewidocznie, na kilka mm, odstaje od karoserii i ma "luz". Nie wiem, może to podczas / przez wielokrotne przejeżdżanie przez próg garażu, mimo że z minimalną prędkością. A może to od zamykania drzwi, że "sprężane" we wnętrzu powietrze powoduje odskakiwanie klapy ? Po wyjściu z samochodu, zamknięciu drzwi i uaktywnieniu się alarmu nie ma żadnej sygnalizacji niedomkniętych drzwi, czy klapy, dotychczas zawsze tylko następnego dnia z rana. W domowym garażu nie ma problemu, ale ciekaw jestem jak by było na ogólnodostępnym parkingu, jakby ktoś zauważył uchyloną / niedomkniętą klapę, czy "macał" bagażniki w kolejnych samochodach ? Nie wiecie może, czy da się to, zamek, jakoś regulować ?
Czy ktoś z Was miał kiedykolwiek problem z samootwierającą się klapą bagażnika ? Nie że jest w ogóle otwarta, czy nawet uchylona, ale tak niewidocznie, jednak mimo to z rana ponownie (trzeci, czy czwarty raz w ciągu ostatnich kilku miesięcy) na zegarach zaraz po uruchomieniu pojawia się ostrzeżenie o otwartej klapie bagażnika i świeci się oświetlenie wnętrza. Po wyjeździe z garażu faktycznie klapa lekko, prawie niewidocznie, na kilka mm, odstaje od karoserii i ma "luz". Nie wiem, może to podczas / przez wielokrotne przejeżdżanie przez próg garażu, mimo że z minimalną prędkością. A może to od zamykania drzwi, że "sprężane" we wnętrzu powietrze powoduje odskakiwanie klapy ? Po wyjściu z samochodu, zamknięciu drzwi i uaktywnieniu się alarmu nie ma żadnej sygnalizacji niedomkniętych drzwi, czy klapy, dotychczas zawsze tylko następnego dnia z rana. W domowym garażu nie ma problemu, ale ciekaw jestem jak by było na ogólnodostępnym parkingu, jakby ktoś zauważył uchyloną / niedomkniętą klapę, czy "macał" bagażniki w kolejnych samochodach ? Nie wiecie może, czy da się to, zamek, jakoś regulować ?
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
Obstawiałbym raczej, że zamek w którymś momencie dostaje napięcie i sygnał otwarcia niż, że się wyrobił i "puszcza" (to możesz sprawdzić pociągając zamkniętą klapę w górę - z czucie oczywiście, żeby nie urwać plastiku, za który będziesz ciągnął).
Co do otwierania się zamka - masz elektryczną klapę?
Może wciska Ci się jakoś na chwilę środkowy przycisk na pilocie i on powoduje otwarcie, nie wiem, może w kieszeni albo przy wyciąganiu/przechowywaniu kluczyka w domu... ludzie w różne futerały zabezpieczające przed kradzieżą na walizkę wkładają te kluczyki... swoją drogą, jeśli ktoś tak robi, to warto wiedzieć, że kluczyk do Ateki, jak pewnie większości aut z grupy VAG po kilku minutach leżenia bez ruchu wyłącza możliwość otwarcia przez keyless, dopiero jego poruszenie wzbudza ponownie taką możliwość.
Może wciska Ci się jakoś na chwilę środkowy przycisk na pilocie i on powoduje otwarcie, nie wiem, może w kieszeni albo przy wyciąganiu/przechowywaniu kluczyka w domu... ludzie w różne futerały zabezpieczające przed kradzieżą na walizkę wkładają te kluczyki... swoją drogą, jeśli ktoś tak robi, to warto wiedzieć, że kluczyk do Ateki, jak pewnie większości aut z grupy VAG po kilku minutach leżenia bez ruchu wyłącza możliwość otwarcia przez keyless, dopiero jego poruszenie wzbudza ponownie taką możliwość.
- Ocena: 4.76%
-
Misiek
Dzięki za zaangażowanie i liczne podpowiedzi, siłę trzymania sprawdzę jeszcze raz jutro, bo mam garaż na drugim końcu podwórka, oczywiście delikatniekmw pisze: ↑11 sie 2026, 13:23Obstawiałbym raczej, że zamek w którymś momencie dostaje napięcie i sygnał otwarcia niż, że się wyrobił i "puszcza" (to możesz sprawdzić pociągając zamkniętą klapę w górę - z czucie oczywiście, żeby nie urwać plastiku, za który będziesz ciągnął).
W lewej kieszeni będąc w okolicach samochodu mam tylko kluczyk, więc nie ma co go przypadkowo wcisnąć. Po zamknięciu garażu wkładam do tej kieszeni tylko klucze (jeden zwykły Yale i jakiś maleńki od skrzynki pocztowej), ale tu także jestem już dobre kilka metrów od samochodu, i to za grubymi ścianami i bramą garażową z podwójnej ocieplanej w środku blachy. Ale dzięki za podejrzenia, teraz będę zwracał na to uwagę. A garaż, tak jak pisałem, mam "daleko" od domu, ze 100 - 150 m, więc za Chiny Ludowe, nawet jeżeli jak jeszcze mam go w kieszeni i jakiś przypadkowy sygnał by się pojawił, to NA PEWNO jest za daleko. Nie mam futerału, ponieważ po pierwsze odległość od garażu, po drugie jestem na drugim piętrze, a po trzecie pamiętam o "samousypianiu" się kluczyka. W pracy jestem kilkanaście (może 20) metrów od samochodu, ale także po przyjściu od razu wyjmuję i odkładam na półkę kluczyk.
Jeszcze raz dzięki za angażowanie, chęć pomocy i trafne pomysły na rozwiązanie, na szczęście dość rzadkiego i tylko w garażu problemu.
-
Maper
- Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Jest, tylko cena od wczoraj wzrosła o 40 zł. To jakieś szaleństwo.
Za tydzień jadę na pierwszy przegląd. Ciekawe, czy za wymianę oleju policzą mi podobną cenę jak płaciłem ostatnio, czy też te braki z dostępnością oleju przełożą się również na cenę przeglądu.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG graphite grey 2025r. (+ składany hak, ogrzewanie postojowe, pakiet wspomagania XL, navi, kokpit 10,25", elektr. reg. fotela, kamery 360* i kilka innych drobiazgów)