Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa
- tomal218
- Samochód: Seat Ateca MY18
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 57 razy
Re: Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp
Jak dla mnie to błąd w adaptacji, pojechać do jakiegoś magika od vcds /obdeleven i sprawę załatwi w kilkadziesiąt minut
oso soplón !!! 
-
piotr.bawol
- Samochód: Ateca 1.5 DSG
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Aktualizacja po wizycie w salonie/serwisie.
Centrala z Niemiec zna problem i ma już opracowane rozwiązanie: aktualizacja softu w sterowniku odpowiedzialnym za regulację. Teraz muszą dostarczyć soft do serwisów zgodnie z polityką cyberbezpieczeństwa grupy VW. Oczywiście brak konkretnych dat na ten moment.
Tyle udało mi się ustalić, w środę kończy mi się wypożyczenie auta, będę musiał pojawić się w salonie i na pewno ponownie zapytam to status swojego zgłoszenia serwisowego.
Centrala z Niemiec zna problem i ma już opracowane rozwiązanie: aktualizacja softu w sterowniku odpowiedzialnym za regulację. Teraz muszą dostarczyć soft do serwisów zgodnie z polityką cyberbezpieczeństwa grupy VW. Oczywiście brak konkretnych dat na ten moment.
Tyle udało mi się ustalić, w środę kończy mi się wypożyczenie auta, będę musiał pojawić się w salonie i na pewno ponownie zapytam to status swojego zgłoszenia serwisowego.
Ostatnio zmieniony 08 paź 2024, 15:46 przez piotr.bawol, łącznie zmieniany 1 raz.
- Za ten post autor piotr.bawol otrzymał podziękowania (w sumie 3):
- kmw (27 wrz 2024, 17:50) • Jan Janek (27 wrz 2024, 20:08) • Andy24 (03 paź 2024, 13:55)
- Ocena: 14.29%
------------------------------------------------------
Superb I 2.0TDI / Ateca 1.5 DSG
-
Tomek_KG
- Samochód: Opel Meriva 2004 r.
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Jestem teraz przed dylematem jak załatwić sprawę.
Moja zamówiona Ateca czeka na placu do odebrania. Wpłacona tylko zaliczka.
Pytanie czy płacić i odbierać samochód czy dać im do zrozumienia, że mają sprawdzić czy światła działają poprawnie i nie odbiorę dopóki nie będzie usterka naprawiona.
Pytanie czy płacić i odbierać samochód czy dać im do zrozumienia, że mają sprawdzić czy światła działają poprawnie i nie odbiorę dopóki nie będzie usterka naprawiona.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2024, 10:03 przez Tomek_KG, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest: Opel Meriva 1,4 90KM
Jest: Seat Ateca 1.5 TSI DSG Experience, Graphite Grey + dodatki.
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Zamiast pytać tutaj, rozmawiaj ze sprzedawcą. Skąd ktoś ma wiedzieć, czy chcesz kupić to auto, czy już ci się odwidziało? Jeżeli planujesz jeździć z załadowanym tyłem, sprawa jest bardzo ważna, jeżeli nie, można używać auta i spokojnie czekać na rozwiązanie problemu.
-
piotr.bawol
- Samochód: Ateca 1.5 DSG
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Nie do końca się zgodzę, że auto można używać... 100kg na tylnej kanapie i już może być problem, nie mówiąc o dodatkowo załadowanym bagażniku. Zakładam, ze sprzedawca ma "swoją" stację diagnostyczną albo jakiś serwis, poproś o sprawdzenie tej jednej rzeczy. Warto poinformować go o występującym problemie.Skylla pisze: ↑01 paź 2024, 17:34Zamiast pytać tutaj, rozmawiaj ze sprzedawcą. Skąd ktoś ma wiedzieć, czy chcesz kupić to auto, czy już ci się odwidziało? Jeżeli planujesz jeździć z załadowanym tyłem, sprawa jest bardzo ważna, jeżeli nie, można używać auta i spokojnie czekać na rozwiązanie problemu.
------------------------------------------------------
-
Tomek_KG
- Samochód: Opel Meriva 2004 r.
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Po to jest to forum, żeby tu dowiadywać się roznych rzeczy, nawet w tak nietypowych sprawach.Skylla pisze: ↑01 paź 2024, 17:34Zamiast pytać tutaj, rozmawiaj ze sprzedawcą. Skąd ktoś ma wiedzieć, czy chcesz kupić to auto, czy już ci się odwidziało? Jeżeli planujesz jeździć z załadowanym tyłem, sprawa jest bardzo ważna, jeżeli nie, można używać auta i spokojnie czekać na rozwiązanie problemu.
Warto poznać innych forumowiczów odpowiedzi.
Oczywiście sam podejmuję decyzję, ale dzielę się z Wami moimi problemami, jak Wy również swoimi.
W moim przypadku prawidłowe działanie świateł jest istotne - mam hak na wyposażeniu.
- Ocena: 4.76%
Jest: Opel Meriva 1,4 90KM
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
To powiedz to sprzedawcy. Zarządzaj sprawdzenia tego w aucie przed jego odbiorem. Możesz mu wysłać link do tego wątku, aby wiedział skąd twoje obawy. Mysle, że wszystko to łatwo zorganizować całkowicie jawnie, bez kombinowania.
- Za ten post autor Skylla otrzymał podziękowania (w sumie 3):
- piotr.bawol (01 paź 2024, 21:26) • Misiek (01 paź 2024, 23:01) • Tomek_KG (02 paź 2024, 9:03)
- Ocena: 14.29%
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Uważam, że nie powinieneś ukrywać przed dealerem swoich wątpliwości i przedstawić sprawę jasno, że wiesz o tym problemie i prosisz (a wręcz żądasz) o sprawdzenie tego, najlepiej przy Tobie, żeby później nie ściemniali, że jest OK, a Tobie tylko się wydaje. Poza tym na pewno dobrze wie o tym problemie, bo jak widać z dyskusji to dotyczy chyba wszystkich aut wyprodukowanych w tym roku i nawet jeżeli to pierwszy przypadek u nich, to mają wewnętrzny biuletyn informacyjny informujący sieć o problemach technicznych. Kolega Skylla dobrze także radzi przekazanie dealerowi linku do tego wątku. Jeżeli dla Ciebie to może być sporym problemem, bo ciągasz ciężką przyczepę, jeździsz z pasażerami z tyłu lub z obciążonym bagażnikiem, to koniecznie powinieneś to sprawdzić, bo faktycznie oślepianie pojazdów jadących z naprzeciwka jest co najmniej niefajne, a wręcz w niesprzyjających warunkach może nawet stanowić zagrożenie. A jeżeli w czasie oczekiwania na Atekę zaczął Ci się o wiele bardziej podobać inny samochód, to ta wada fabryczna, o której dowiedziałeś się już po zamówieniu, byłaby bardzo dobrym wyjściem z sytuacji. Licz się tylko z tym, że dla uratowania utopionych w samochód dla Ciebie pieniędzy dealer może zaproponować Ci obniżkę ceny i musisz to przewidzieć przed negocjacjami z nim i odpowiednio przygotować się do tego. Ja tak miałem z przednią grzaną szybą, którą "zagubili po drodze" od dealera do fabryki (prawdopodobnie nie wpisali do zamówionej konfiguracji) i zaproponował mi aż 9 tys. obniżki, więc sporo powyżej kosztu.Tomek_KG pisze: ↑01 paź 2024, 15:47Jestem teraz przed dylematem jak załatwić sprawę.
Zwodziłem trochę Dealer-a, że kasę zbieram.
Pytanie czy płacić i odbierać samochód czy dać im do zrozumienia, że mają sprawdzić czy swiatła działają poprawnie i nie odbiorę dopóki nie będzie usterka naprawiona.
Z drugiej strony, czy jeżeli rzeczywiście światła w mojej też będą "wadliwe", to czy w przypadku rezygnacji zakupu samochodu nie powinni zwrócić od razu wpłaconej zaliczki?
Bo tak, to musze czekać aż sprzedadzą autko, wtedy zwracają.
Ateca fajna, ale za te pieniądze można sporo innych dostać, to nie będę płakał jak zmienię decyzję.
- Ocena: 4.76%
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
szwyr
- Samochód: Seat Ateca Style 1.5 TSI DSG
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Ten sam problem jest w nowej Fabii (info od dealera) i tam już jest akcja serwisowa - aktualizacja oprogramowania. Liczę, że "na dniach" ruszy i w Seacie.
-
Marti
- Samochód: Seat Ateca Ref. 1.0 2024
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Witam, napełniony nadzieją, zadzwoniłem właśnie do serwisu na Krasnobrodzkiej w Warszawie z pytaniem czy już coś wiedzą, w odpowiedzi usłyszałem, że dwa dni temu otrzymali informację od producenta, że nie ma jeszcze rozwiązania tego problemu i trzeba nadal czekać. Wrocław trochę bliżej Wolfsburg, to może i wieści szybciej docierają, oby.