Obecnie stosowane oleje w ASO są naprawdę dobrej jakości i można je śmiało stosować przy założeniu, że kupujemy poza ASO ze względu na wysoką marżę. Przy Twoim sposobie użytkowania auta bardziej poszedłbym w częstszą wymianę, niż poszukiwanie super-hiper smarowidładombek100 pisze: ↑14 lis 2022, 22:48Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Widze ze nie ja pierwszy trafilem na to forum za sprawa imponujacej wiedzy kolegi @Sailor 88 na temat olejow silnikowych oraz „Mini poradnika olejowego".
Na wstepie przyznam sie, ze nie jestem posiadaczem Seata a innego auta z grupy VAG tj. Octavia 1.8 TSI CJSB z 2018 roku z przebiegiem 55 tkm.
Chcialbym poprosic o porade odnosnie oleju ktory bedzie najlepiej pasowal do mojego stylu uzytkowania auta.
Samochodem robie ok 12-14 tys km rocznie niestety 70% to miasto z czego co gorsza ok 100 km miesięcznie jest robione na ultra krótkich odcinkach (rano i po południu) dookola komina - praktycznie na zimnym silniku.
Te 30% trasy to glownie autostrady lub drogi szybkiego ruchu, na ktorych lubie przycisnac.
Obecnie jezdze na tym co leje ASO, ale planuje przesiadke na cos lepszego.
W chwili obecnej zostal mi polecony Amzoil european car formula 0w40 (full saps). Jest to olej spelniajacy norme vw 502. Pytanie czy to dobry kandydat czy powinienem poszukac czegos innego ?
Z normy 504.00 polecam:
1) Eurol Synthence FS 0W30
2) Ravenol VMP 5W30
z tańszych :
3) Mobil 1 ESP 5W30
4) Texaco PRO DSV 5W30
z normy 502.00:
1) Eurol Synergy 0W40
2) Ravenol VST 5W40
3) Millers XF longlife 0W40
4) Penrite 10tenths premium 0W40
P.S. Przed wymianą sprawdź, czy olej na bagnecie nie śmierdzi benzyną. Jeżeli tak, to idealnym rozwiązaniem byłoby zastosowanie tańszego oleju, ale skrócenie interwału wymiany w Twoim przypadku co pół roku. Jeżeli olej nie jest rozcieńczany paliwem, możesz robić wymiany np. raz w roku, lub co 10-15 tyś. km.