Dla czytelności tablic, czy innych szczegółów, to na pewno 4K ma kluczowe znaczenie, bo to właśnie rozdzielczość. A HDR, to lepsze kolory, ale przede wszystkim równowaga tonalna, czyli jakby składa "zrównoważony" obraz z cieni i z jasnego i dlatego całość wygląda jakby i jedno i drugie było równomiernie oświetlone. A jeśli chodzi o tablice rejestracyjne pod słońce, to HDR także może w niektórych warunkach sporo pomóc, bo je rozjaśni.
Kamera samochodowa rejestrator
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2504 razy
Re: Kamera samochodowa rejestrator
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
- rybsko
- Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
Ciekawe jak to się ma do przepisów, które mówią, że nawet posiadać nie wolno...
Natomiast oczywiście sam patent podoba mi się bardzo.
- rybsko
Uchwycenie tablic bez HDR w pewnych warunkach było do niedawna prawie niemożliwe, nawet z 4K. W szczególności chodzi o noc. Choć do tego istotne są także dwa inne czynniki - ilość klatek na sekundę (wraz z odpowiednio krótkim czasem naświetlania) oraz ogniskowa obiektywu. To pierwsze może przesądzić o rozmyciu nawet w sprzyjających warunkach świetlnych. To drugie, zbyt szerokie, może spowodować niewystarczającą ilość informacji, szczególnie poniżej 4K, a także sprzyjać wspomnianemu rozmyciu. To wszystko powoduje, że wyścig zbrojeń w kamerach nadal ma pewien sens. Kupując dzisiaj brałbym wyłącznie 4K HDR 60k/s, przynajmniej dla jednego kanału. A kolejne auto to już bym chciał mieć wyposażone przez producenta w kilka takich, front, tył, wnętrze przód, wnętrze tył itp.Misiek pisze: ↑11 maja 2025, 15:35Dla czytelności tablic, czy innych szczegółów, to na pewno 4K ma kluczowe znaczenie, bo to właśnie rozdzielczość. A HDR, to lepsze kolory, ale przede wszystkim równowaga tonalna, czyli jakby składa "zrównoważony" obraz z cieni i z jasnego i dlatego całość wygląda jakby i jedno i drugie było równomiernie oświetlone. A jeśli chodzi o tablice rejestracyjne pod słońce, to HDR także może w niektórych warunkach sporo pomóc, bo je rozjaśni.
- Ocena: 4.76%
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Pouczający materiał, który pokazuje, że kupowanie drogich kamer nie zapewnia wcale lepszej czytelności w każdych warunkach, oraz ze 4K jest ważniejsze niż 60 k/s:
- rybsko
Mały błąd z mojej strony. Założyłem trochę z automatu, że 60k/s musi mieć krótsze czasy naświetlania, niż 30k/s, ale w zasadzie to tylko w pewnych skrajnych sytuacjach może być prawdą. Faktycznie, to (krótki) czas naświetlania byłby dużo bardziej istotnym parametrem. O czasie myślałem, a błędnie wyraziłem to klatkami. Czas naświetlania z kolei będzie wypadkową przede wszystkim jasności obiektywu, choć warunków oczywiście też.
A film istotnie fajny, bardzo trafny z perspektywy niuansów wynikających z prawideł fotografii.
Co do cen - oczywiście, kasa nie załatwi wszystkiego, ale wybór lepszych parametrów czasami tak, a to zwykle niestety kosztuje więcej.
- Ocena: 4.76%