Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
- DarekWa
- Samochód: Seat Ateca XC 2.0 TSI 190 KM 4Drive DSG7 (RM20)
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
brudna szyba przy kamerze lub lub za logiem przed radarem. Oczyszczenie mi zawsze pomagało. Zdarzyło się prze nieco rozładowanym akumulatorze, że asystenci się wyłączali, zapewne dla oszczędzania alergii do czasu doładowania.
Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2502 razy
Dwa pytania w temacie : czy nie masz może gdzieś "pod ręką" numerów katalogowych tych ramion i czy muszą być kompletne, czy można kupić tylko same ramiona (nowe) ? Wiadomo, że chodzi o koszty, jakby się jednak nie sprawdziło, to żeby nie za dożo stracić.sailor 88 pisze: ↑23 gru 2025, 18:02Przerabiałem ten sam temat...W mojej Atece taki problem występował praktycznie od odbioru auta z salonu (2017r.). Stosowałem wycieraczki i gumki różnych producentów i nic, najlepiej było na BOSCH Aero Twin, ale na bardzo krótko. Walczyłem bezskutecznie dwa lata, zmieniałem też kąt ustawienia ramion w stosunku do powierzchni szyby i też niewiele to dało. W końcu kupiłem na Allegro używane, ale prawie nowe (z auta powypadkowego) kompletne ramiona z piórami od Skody Karoq (są rozmiarowo i konstrukcyjnie identyczne) zamontowałem i jak ręką odjął, problem zniknął. Podejrzewam, że chodzi o inny ( w Atece za mocny) naciąg sprężyn dociskających ramiona do szyby...
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 99 razy
- Otrzymał podziękowań: 450 razy
576955409A- lewa. 576955410B- prawa
Numery katalogowe dla Ateki i Karoq'a są takie same. Ja kupiłem na Allegro Lokalnie kompletne ramiona z piórami, zdemontowane z Karoq'a.
- Ocena: 4.76%
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...
-
Misiek
Dzięki. Wczoraj jeszcze sam szukałem w G po prostu po nazwie i trafiłem na wiele ofert, także z UK, co wiadomo nie będzie pasować, bo mają "na odwrót", ale także było wyraźnie zaznaczone, że polift lub przelift, czy to ma znaczenie, skoro o tym piszą, czy coś się zmieniło ? A poza tym jakieś chyba oznaczenie modelu : NU7, ND7 i wersje silnikowe, diesel i różne benzyniaki.
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 99 razy
- Otrzymał podziękowań: 450 razy
Wszystkie ATK-i i Karoq-i od początku do teraz mają takie same wycieraczki, bez względu na rok produkcji, rodzaj napędu i wersję nadwozia. Jedyna różnica, jak sam zauważyłeś, dotyczy położenia kierownicy (prawa/lewa strona).Misiek pisze: ↑25 gru 2025, 16:03Dzięki. Wczoraj jeszcze sam szukałem w G po prostu po nazwie i trafiłem na wiele ofert, także z UK, co wiadomo nie będzie pasować, bo mają "na odwrót", ale także było wyraźnie zaznaczone, że polift lub przelift, czy to ma znaczenie, skoro o tym piszą, czy coś się zmieniło ? A poza tym jakieś chyba oznaczenie modelu : NU7, ND7 i wersje silnikowe, diesel i różne benzyniaki.
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...
-
gajdar
- Samochód: Cupra Ateca 2.0TSI 300KM
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Może dla kogoś będzie to powód do podśmiechujek - ja przy mega piszczących wycieraczkach na szybko kupiłem komplet wycieraczek do Ateca w Action . Działają idealnie i nawet jak trzeba je co kilka miesięcy zmieniać to cena wszystko wynagradza .Teraz zawsze mam komplet jeden "na stanie" i jak tylko co zaczyna piszczeć to wymieniam . W poprzednim aucie miałem Bosch , Valeo itp firmowe wycieraczki . Różnica dla mnie jest niewielka
-
Adrian_859
- Samochód: SEAT ATECA XPERIENCE 1.5 TSI DSG FWD 2023r.
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
A za ile je kupujesz?gajdar pisze: ↑27 gru 2025, 14:58Może dla kogoś będzie to powód do podśmiechujek - ja przy mega piszczących wycieraczkach na szybko kupiłem komplet wycieraczek do Ateca w Action . Działają idealnie i nawet jak trzeba je co kilka miesięcy zmieniać to cena wszystko wynagradza .Teraz zawsze mam komplet jeden "na stanie" i jak tylko co zaczyna piszczeć to wymieniam . W poprzednim aucie miałem Bosch , Valeo itp firmowe wycieraczki . Różnica dla mnie jest niewielka
-
Misiek
Jeżeli to takie :gajdar pisze: ↑27 gru 2025, 14:58Może dla kogoś będzie to powód do podśmiechujek - ja przy mega piszczących wycieraczkach na szybko kupiłem komplet wycieraczek do Ateca w Action . Działają idealnie i nawet jak trzeba je co kilka miesięcy zmieniać to cena wszystko wynagradza .Teraz zawsze mam komplet jeden "na stanie" i jak tylko co zaczyna piszczeć to wymieniam . W poprzednim aucie miałem Bosch , Valeo itp firmowe wycieraczki . Różnica dla mnie jest niewielka
https://www.action.com/pl-pl/search/?q= ... amochodowa
to wcale, a wręcz zdecydowanie, nie jest tanio, bo już za 80 - 90, więc około 30 zł więcej, można kupić komplet na przód od Boscha. Spodziewałem się cen co najmniej o 10 zł niższej, tym bardziej w Action, bo to co widzę, to jest normalna cena wycieraczek z pierwszego z brzegu marketu. A że trwałość jest podobna, to być może, nie wiem, nie próbowałem, nie mam porównania, ale nie za taką cenę.
-
gajdar
- Samochód: Cupra Ateca 2.0TSI 300KM
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
ja , niezależnie od ceny od Boscha , wolę się trzymać od nich z daleka bo nic (moim zdaniem) nie przemawia za ich kupnem . Opinia po przerobieniu w Altei paru kompletów Aero . Każdy robi to co uważa za słuszne .bo już za 80 - 90, więc około 30 zł więcej, można kupić komplet na przód od Boscha
jak na załączonym wyżej obrazku . Ok 50-parę złotych za komplet na przódA za ile je kupujesz?
- DarekWa
- Samochód: Seat Ateca XC 2.0 TSI 190 KM 4Drive DSG7 (RM20)
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
jakim obrazku?