Wymiana Oleju

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Re: Wymiana Oleju

Post autor: patryk7133 »

Super wyjaśnienie :)

Dzięki jeszcze raz sailor 88
Naprawdę pomogłeś i myśle ze nie tylko mnie :) :)

Pozdrawiam

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
zinger
Samochód: Ateca Xcl 1.4 DSG Samoa Orange
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: zinger »

Druga wymiana za mna, po kolejnych 15kkm, przy przebiegu 18kkm.
Mialem swoj olej i filtr paliwa. Skasowali mnie na 440zl:
1. Czesci: filtr powietrza 113, pierscien i 2 sruby 25
2. Usluga: przeglad z wymiana oleju 265, wymiana filtra pow 30
Nastepnym razem pojade z wlasnym filtrem powietrza, bo obstawiam, ze za polowe ich kwoty idzie go kupic (jak z reszta wiekszosc czesci ztcw).

gharghoul
Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI
Podziękował: 0

Post autor: gharghoul »

zinger pisze:
03 wrz 2018, 15:48
[...]
Nastepnym razem pojade z wlasnym filtrem powietrza, bo obstawiam, ze za polowe ich kwoty idzie go kupic (jak z reszta wiekszosc czesci ztcw).
Filtr manna ten dla alergików (czyli taki z jakim auto wyjeżdża z fabryki) kupisz w hurtowni filtrow i olejów za 65-80zl. Zależy ile sprzedawca bedzie chciał na tym zarobić. Ja w Dabrowie i Mikołowie znalazłem za 68zl. Wymieniłem sam a podchodziłem do tego pierwszy raz - zajęło mi to jakiejś 25min. Może mniej.

Awatar użytkownika
zinger

gharghoul pisze:
04 wrz 2018, 8:55
zinger pisze:
03 wrz 2018, 15:48
[...]
Filtr manna ten dla alergików (czyli taki z jakim auto wyjeżdża z fabryki) kupisz w hurtowni filtrow i olejów za 65-80zl. Zależy ile sprzedawca bedzie chciał na tym zarobić. Ja w Dabrowie i Mikołowie znalazłem za 68zl. Wymieniłem sam a podchodziłem do tego pierwszy raz - zajęło mi to jakiejś 25min. Może mniej.
Ja pisalem o f.powietrza nie kabinowym, bo ten sam sobie wczesniej wymienilem.

gharghoul
Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI

Post autor: gharghoul »

Moje czytanie że zrozumieniem się nie włączyło...

patryk7133

Witam
Fajne testy olejów Z pewnością każdy znajdzie tu test swojego oleju
Tutaj testy oleju który zakupiłem :)

https://www.youtube.com/results?search_ ... l+5w30+vmp

Ps:Jak porównałem te wyniki z wynikami castrol edge profesional 5w30 to byłem w szoku :)

Pozdrawiam

patryk7133

Witam.
Teraz mogę powiedzieć coś więcej na temat oleju RAVENOL.
Jestem bardzo zaskoczony zmianą w pracy silnika na tym oleju co dziwne znacząco spadło spalanie benzyny? Zawsze myślałem, że to jakiś chwyt reklamowy czy bzdury o ekologi jak widziałem reklamy olejów, które rzekomo zmniejszają spalanie A jednak w moim przypadku to, aż 0.2 na 100 km poza tym silnik rozgrzewa się szybciej co ciekawe zauważyłem, że czasem temperatura oleju 57 s/c wyskakuje wcześniej niż optymalna temperatura płynu w silniku na trasie w ekstremalnych obciążeniach temperatura oleju jest na takim samym poziomie co na castr olu Mianowicie przy pełnym obciążeniu i przejechaniu 950 km ze średnią 135 km/h temperatura oleju nie przekroczyła 117c tak samo miałem na castr olu.
Ale spalanie i rozgrzewanie silnika na RAVENOLU to zupełnie inna bajka :) :) :)

Ps:W ASO było spore poruszenie tym olejem, bo podobno oficjalnie w Polsce nie jest on dostępny serwisanci robili sobie foto tego oleju. :)
Ale co do samej obsługi w ASO PL to jakaś masakra postaram się napisać coś więcej w innym wątku :(:(Powiem tylko tyle, że od zawsze byłem i jestem patriotą, ale następny serwis mimo mojej nie chęci zrobię w Niemczech :(.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 22 sty 2019, 13:20 przez patryk7133, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zinger

A ile ten Ravenol kosztuje i gdzie kupowales?

Pytanie czy jak przez 30kkm auto jezdzi na Motulu 5w30 wskazane jest zmieniac na tego Ravenola 0w30?

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Post autor: sailor 88 »

zinger pisze:
16 lis 2018, 19:32
A ile ten Ravenol kosztuje i gdzie kupowales?

Pytanie czy jak przez 30kkm auto jezdzi na Motulu 5w30 wskazane jest zmieniac na tego Ravenola 0w30?
Rawenol VSW 0w30 (504.00/507.00) to w/g mnie obecnie najlepszy, prawdziwy olej w pełni syntetyczny, dostępny na rynku. Najlepsze parametry na papierze, potwierdzone niezależnymi analizami fizyko-chemicznymi na zagranicznych forach (niemieckich i rosyjskich), a to najbardziej zagorzali specjaliści w zakresie techniki smarowniczej. Olej ten, skonstruowany jest w oparciu o prawdziwe bazy syntetyczne w 80% (PAO- polialfaolefiny), dzięki czemu nie zawiera dodatków odpowiedzialnych za utrzymanie lepkości tzw. wiskozatorów, które zużywając się zanieczyszczają olej i w konsekwencji silnik, a sam olej traci właściwości smarne. Natomiast syntetyczna baza olejowa praktycznie się nie zużywa i olej oparty o taką bazę nie traci swych właściwości smarnych przez cały okres użytkowania.

Możesz śmiało zmieniać na olej 0w30. Najważniejsze jest spełnianie określonej normy nakazanej przez producenta.
Kupić można np. TU: https://galonoleje.pl/oleje/oleje-samoc ... kosci-0w30
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

PiotrekDriver
Samochód: Seat Ateca 1.4 Tsi 4Drive DSG

Post autor: PiotrekDriver »

Panowie, gdy kupiłem auto wymienili mi olej na nowy, nie wiem jaki :D Teraz chce wymienić po 15.000, po przeczytaniu waszych postów zdecyduje sie na Ravenol 0w30 ( 1.4 Tsi) Rozumiem ze 0w30 bedzie lepszy niz 5w30, i bez problemu z tamtego oleju moge zmienic na ten :)?

ODPOWIEDZ