Szum wiatru z okolic lewego słupka
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
-
Adams11
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Szum wiatru z okolic lewego słupka
Główny majster w serwisie z którym jechałem i ktory również prowadził, stwierdził że każda Ateca tak ma. Nie jechałem innym modelem więc nie mam odniesienia. Czy ktoś kto jechał więcej niż jedną Atecą potwierdza że ten szum jest tylko w wybranych egzemplarzach czy w kazdym?
-
Michalmichal
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Witam. Odświeżę temat. Czy udało się komuś dojść do przyczyny?
Mam szybę przednią bez podgrzewania i analogiczny problem też występuje.
-
Lu_83
- Samochód: Seat Ateca
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Potwieradzam że od około 90 km słyszalny jest niejednostajny szum jakby obijanie się podmuchów od szyby czołowej. Nie jest to jakieś głośne ale przy wyłączonym radiu bez pasażerów rozmawiających słyszę to. Może po prostu to urok mało areodynamicznego SUVa?
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
Jeśli chodzi o taki dziwny nieregularny szum, jakby podmuchy wiadru z drobnym piaskiem słyszalne z okolic środka przedniej szyby przy prędkościach powyżej 100kmh, to po wymianie wycieraczek z fabrycznych na Bosch Aerotwin dopiero teraz pisząc nowe posty w tym wątku przypomnieliście mi, że coś takiego miało u mniej miejsce i było dość irytujące. Oryginalne wycieraczki oprócz generowania tego dźwięku od początku przeskakiwały i buczały podczas pracy na mokrej szybie, teraz jest gładka i cicha praca, więc korzyść z wymiany podwójna.Michalmichal pisze: ↑21 maja 2025, 23:02Witam. Odświeżę temat. Czy udało się komuś dojść do przyczyny?
-
Coran
- Samochód: Seat Ateca 1.0 TSI/ Seat Altea 1.6 TDI
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Mam Atece bez podgrzewanej szyby i wycieraczki wymienione raczej na Bosh. Co ciekawe ten szum mam od 2 tygodni (może wcześniej bo raczej zwykle słucham radia) ale samochód mam od maja 2024. Lewa strona, raczej okolice przedniego słupka. Oglądałem uszczelki ale nic nie widać żeby się uszkodziło. Ciekawe jak będzie po zmianie opon na zimowe.
-
Luk4as
- Samochód: Skoda
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 53 razy
Stopery to uszu i jazdaCoran pisze: ↑12 paź 2025, 15:49Mam Atece bez podgrzewanej szyby i wycieraczki wymienione raczej na Bosh. Co ciekawe ten szum mam od 2 tygodni (może wcześniej bo raczej zwykle słucham radia) ale samochód mam od maja 2024. Lewa strona, raczej okolice przedniego słupka. Oglądałem uszczelki ale nic nie widać żeby się uszkodziło. Ciekawe jak będzie po zmianie opon na zimowe.