Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Lukasz2024
Samochód: Seat Ateca 1.5 150 KM Xperience
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp

Post autor: Lukasz2024 »

kmw pisze:
20 sie 2024, 14:05
Misiek pisze:
20 sie 2024, 0:30
Andy24 pisze:
19 sie 2024, 22:35
Mam ten sam problem, ludzie cały czas mrugają mi że mam za wysoko światła... ale na bank robię tak, że najpierw włączam auto a potem ludzie dosiadają sie. Jutro zrobie test i dam znać :)
Zgodnie z poprzednimi postami oraz logiką powinno być dokładnie odwrotnie, bo automat poziomujący działa tylko podczas uruchamiania, a nie w trakcie "załadunku", więc najpierw "załadunek", a potem odpalanie i jeżeli nie ma żadnej awarii, to powinno być OK. Wypróbuj to i daj znać, czy działa.
Pewnie nie działa, ale czekam na potwierdzenie od Andy24. Widzę, że rocznik auta również 2024. Musieli coś pozmieniać albo oprogramowanie albo dostawcę jakiegoś komponentu, który pracuje w układzie poziomowania.
U mnie po załadowaniu auta i uruchomieniu światła świecą po prostu za wysoko mimo tego niby testu silniczków lamp góra-dół.
Nie wiem dlaczego ten mechanizm nie miałby działać cały czas tak jak to jest w innych autach, moim zdaniem powinien. W poprzednim działał cały czas i oczywiście nie było to na tyle dynamiczne, że robił to kilka razy na sekundę, ale po kilku chwilach od załadunku/rozładunku następowała korekcja. Z resztą prosty przykład, to jazda na taxi, uberze itp. gdzie kierowca podjeżdża na pusto po klienta albo klientów, oni wsiadają i... ten kierowca miałby wyłączać i włączać zapłon, żeby nie razić innych?
U mnie coś jest ewidentnie skopane, ale system przejawia jakąś tam szczątkową chęć działania, bo jak po ciemku podjeżdżam na skrzyżowaniu do stojącego przede mną auta, to 1-2 sekundy po zatrzymaniu i uniesieniu lekko przodu auta po fazie hamowania widzę jak strumień moich świateł widoczny na tylnej części auta przede mną lekko i skokowo się obniża. Widocznie jest to za mało albo nie działa prawidłowo logika tego systemu i przy większym obciążeniu, czyli w innym zakresie nie działa to w ogóle albo niewystarczająco i świeci za wysoko.
Jeździłem wieloma samochodami z xenonami i ledami gdzie była automatyczna regulacja wysokości świecenia i nigdy się z czymś takim nie spotkałem, a tu w nowym samochodzie, do tego nie jakiejś rynkowej nowości z możliwymi wadami wieku dziecięcego, tylko starej wygrzanej konstrukcji jest to duża wtopa producenta. W serwisie miesiąc po wizycie nadal nie mają rozwiązania, napisałem pismo do centrali, ale póki co też nie odpowiedzieli.
Ja na odpowiedź czekałem prawie miesiąc, potem miałem się kontaktować z serwisem i przyjechać obciążonym samochodem. Pod koniec zeszłego tygodnia wzięli auto na parę godzin, porobili zdjęcia, stwierdzili nieprawidłowość pracy systemu poziomowania świateł ( jak stwierdzili, albo czujnik, albo oprogramowanie, albo jedno i drugie) coś tam pozgrywali i wysłali dane do centrali, a ta odpisała, że przesyła wszystko do producenta i niezwłocznie poinformują o sposobie rozwiązania problemu

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Lukasz2024 pisze:
20 sie 2024, 14:17
Ja na odpowiedź czekałem prawie miesiąc, potem miałem się kontaktować z serwisem i przyjechać obciążonym samochodem. Pod koniec zeszłego tygodnia wzięli auto na parę godzin, porobili zdjęcia, stwierdzili nieprawidłowość pracy systemu poziomowania świateł ( jak stwierdzili, albo czujnik, albo oprogramowanie, albo jedno i drugie) coś tam pozgrywali i wysłali dane do centrali, a ta odpisała, że przesyła wszystko do producenta i niezwłocznie poinformują o sposobie rozwiązania problemu
Dzięki za odpowiedź, właśnie miałem Cię pytać na priv, czy masz już jakieś nowe informacje.
Mi od pierwszej wizyty sugerowali zostawienie auta w serwisie i jazdę zastępczym (bezpłatnym) do czasu usunięcia usterki. Pewnie bym tak jeździł kilka miesięcy, bo coś czuję, że za szybko tego nie naprawią. Podejrzewam, że w grupie VW może być jeden zespół programistów i sporo zgłoszeń/zadań. Ciekawe jakie inne błędy występują w innych modelach koncernu, może np. usunięcie innych potencjalnych defektów związanych z oprogramowaniem jest bardziej priorytetowe dla kluczowych nowych modeli takich jak Tiguan, czy Passat, a dla niszowej Ateki jest mniejszy priorytet. Zaglądałem na forum Karoq-a żeby zobaczyć, czy u nich może jest podobna usterka, ale nic nie znalazłem, z tym, że szczęśliwcy do Karoq-a mogą zamawiać matrix ledy, więc ich ten problem nie dotyczy w takim stopniu jak tu, ale za to znalazłem sporo narzekania właśnie na te matrixy, które niedokładnie wycinają albo światło odbija się mocno od znaków, czego brak miał być jedną z zalet matrixów oraz trzeszczenie i stukanie elementów wnętrza i drzwi w świeżych egzemplarzach plus błędy oprogramowania np. wariujące radio, niewłączająca się kamera cofania, losowo niedziałający asystenci. U mnie przynajmniej wnętrze jest ciche i radio się nie zawiesza, tylko fotel nie zawsze ustawia się do prawidłowej pozycji po włączeniu zapłonu no i te nieszczęsne reflektory...

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2504 razy

Post autor: Misiek »

kmw pisze:
20 sie 2024, 14:05
Misiek pisze:
20 sie 2024, 0:30
Andy24 pisze:
19 sie 2024, 22:35
Mam ten sam problem, ludzie cały czas mrugają mi że mam za wysoko światła... ale na bank robię tak, że najpierw włączam auto a potem ludzie dosiadają sie. Jutro zrobie test i dam znać :)
Zgodnie z poprzednimi postami oraz logiką powinno być dokładnie odwrotnie, bo automat poziomujący działa tylko podczas uruchamiania, a nie w trakcie "załadunku", więc najpierw "załadunek", a potem odpalanie i jeżeli nie ma żadnej awarii, to powinno być OK. Wypróbuj to i daj znać, czy działa.
Pewnie nie działa, ale czekam na potwierdzenie od Andy24. Widzę, że rocznik auta również 2024. Musieli coś pozmieniać albo oprogramowanie albo dostawcę jakiegoś komponentu, który pracuje w układzie poziomowania.
U mnie po załadowaniu auta i uruchomieniu światła świecą po prostu za wysoko mimo tego niby testu silniczków lamp góra-dół.
Nie wiem dlaczego ten mechanizm nie miałby działać cały czas tak jak to jest w innych autach, moim zdaniem powinien. W poprzednim działał cały czas i oczywiście nie było to na tyle dynamiczne, że robił to kilka razy na sekundę, ale po kilku chwilach od załadunku/rozładunku następowała korekcja. Z resztą prosty przykład, to jazda na taxi, uberze itp. gdzie kierowca podjeżdża na pusto po klienta albo klientów, oni wsiadają i... ten kierowca miałby wyłączać i włączać zapłon, żeby nie razić innych?
U mnie coś jest ewidentnie skopane, ale system przejawia jakąś tam szczątkową chęć działania, bo jak po ciemku podjeżdżam na skrzyżowaniu do stojącego przede mną auta, to 1-2 sekundy po zatrzymaniu i uniesieniu lekko przodu auta po fazie hamowania widzę jak strumień moich świateł widoczny na tylnej części auta przede mną lekko i skokowo się obniża. Widocznie jest to za mało albo nie działa prawidłowo logika tego systemu i przy większym obciążeniu, czyli w innym zakresie nie działa to w ogóle albo niewystarczająco i świeci za wysoko.
Jeździłem wieloma samochodami z xenonami i ledami gdzie była automatyczna regulacja wysokości świecenia i nigdy się z czymś takim nie spotkałem, a tu w nowym samochodzie, do tego nie jakiejś rynkowej nowości z możliwymi wadami wieku dziecięcego, tylko starej wygrzanej konstrukcji jest to duża wtopa producenta. W serwisie miesiąc po wizycie nadal nie mają rozwiązania, napisałem pismo do centrali, ale póki co też nie odpowiedzieli.
Masz całkowitą rację, że tak to powinno działać (szczególnie wsiadanie ludzi jest bardzo obrazowe i sensowne) i to wszystko prawda, ale wydaje mi się, że głównym powodem są wspominane i wytykane wielokrotnie na forum oszczędności w zasadzie chyba na wszystkim, szczególnie na siłę i to pewnie jest powodem takiego zachowania. Prawdopodobnie zastosowali najprostszy i jednocześnie najtańszy system poziomowania, żeby ciąć koszty, tyle że jak widać albo nie zawsze, albo nie do końca poprawnie działa. To, że powinien działać z opóźnieniem, to także prawda, bo jak ktoś wcześniej napisał, bez sensu byłoby ciągłe "ruszanie" świateł na przykład podczas jazdy obciążonym autem po nierównościach, ponieważ bardzo szybko układ taki po prostu uległby awarii i opóźnienie rzędu kilku sekund nikogo by nie oślepiło, a oszczędziłoby układ, silniczki, czy inną mechanikę.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

szwyr
Samochód: Seat Ateca Style 1.5 TSI DSG
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: szwyr »

Wczoraj odebrałem od dilera i wieczorem okazało się, że świecę w kosmos i inni mi mrugają (nie dziwie się). Byłem przed chwilą na diagnostyce - obie lampy za wysoko a lewa świeciła też za bardzo w lewo. Punkt zerowy poprawiony, zobaczymy jak będzie.

Obrazek

Awatar użytkownika
kmw

szwyr pisze:
21 sie 2024, 9:52
Wczoraj odebrałem od dilera i wieczorem okazało się, że świecę w kosmos i inni mi mrugają (nie dziwie się). Byłem przed chwilą na diagnostyce - obie lampy za wysoko a lewa świeciła też za bardzo w lewo. Punkt zerowy poprawiony, zobaczymy jak będzie.

Obrazek
Czyli prawdopodobnie też Ci się nie poziomują pod obciążeniem. Moje też świeciły w kosmos.

Awatar użytkownika
kmw

Misiek pisze:
20 sie 2024, 22:23
Masz całkowitą rację, że tak to powinno działać (szczególnie wsiadanie ludzi jest bardzo obrazowe i sensowne) i to wszystko prawda, ale wydaje mi się, że głównym powodem są wspominane i wytykane wielokrotnie na forum oszczędności w zasadzie chyba na wszystkim, szczególnie na siłę i to pewnie jest powodem takiego zachowania. Prawdopodobnie zastosowali najprostszy i jednocześnie najtańszy system poziomowania, żeby ciąć koszty, tyle że jak widać albo nie zawsze, albo nie do końca poprawnie działa. To, że powinien działać z opóźnieniem, to także prawda, bo jak ktoś wcześniej napisał, bez sensu byłoby ciągłe "ruszanie" świateł na przykład podczas jazdy obciążonym autem po nierównościach, ponieważ bardzo szybko układ taki po prostu uległby awarii i opóźnienie rzędu kilku sekund nikogo by nie oślepiło, a oszczędziłoby układ, silniczki, czy inną mechanikę.
Może tak być, bo widać, że coś zmieniali w kilku miejscach w porównaniu z trochę starszymi 1-2 letnimi egzemplarzami, lakier po wstępnych pomiarach też cieńszy, chociaż metalik. Na moje uwagi z serwisu dostałem wyciąg z homologacji z grubością poszczególnych warstw dla poszczególnych lakierów, dobrze, że przynajmniej ocynk zostawili :lol: Pytanie gdzie jeszcze te oszczędności wyjdą. A specjalnie wybrałem "stary" model, żeby mieć pewność, że jest dopracowany i nie będzie niespodzianek jak przy modelach wchodzących dopiero na rynek... No cóż, nigdy więcej Seata/Cupry :?

PS. Dostałem właśnie pismo z VW Group Polska, ale na razie jedynie z potwierdzeniem otrzymania mojego pisma i informacją, że przekazali je do konsultacji i niezwłocznie po otrzymaniu dalszych informacji powiadomią mnie o tym.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2504 razy

Post autor: Misiek »

Jak słyszę ;ub czytam po raz kolejny o oszczędnościach w samochodach za ponad 100 tys, czasami nawet grubo ponad, to aż mnie wstrząsa. Ale kolega z pracy, który obsługuje (serwisuje ich urządzenia kopiujące) salon Mazdy, to prawie po każdej wizycie dostaje dosłownie białej gorączki, jak widzi stojące obok siebie w salonie modele CX 30 i CX 60 z ceną ponad dwa razy wyższą. Ani różnica wielkości, ani wyposażenia nie dają według niego jakichkolwiek przesłanek do tego, żeby różnica w cenie była aż tak wysoka. Ani o tyle więcej blachy, ani tym bardziej myśli technologicznej, czy wspomagaczy, więc dlaczego ? Zaznaczam, że dotychczas samemu nie analizowałem, nie porównywałem szczegółowo ani wielkości, ani wyposażenia, ale on tak, więc stąd takie zdanie.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Andy24
Samochód: Seat Ateca r. 2024, 1.5l
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Andy24 »

Nie i zgodnie z założeniami nie działa - wsiadają pasażerowie, włączam silnik, jakieś ruchy lampą góra i dół są ale dalej auta z naprzeciwka są oślepiane.
Byłem po kilku dniach jazdy autem na serwisie VW i gość stwierdził, że jest ok, ale lekko na wszelki wypadek obniży... i żadnego efektu.

Wie ktoś może jak obniżyć ręcznie/mechanicznie te światła ?, Dodałem zdjęcie - są tam dwa pokrętła, strzelam że to oznaczone jako "1".
Obrazek

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

szwyr pisze:
21 sie 2024, 9:52

Obrazek
To teraz sprawdź, czy po dociążeniu tyłu poziomowanie działa na włączonym i wyłączonym silniku.

Awatar użytkownika
kmw

Andy24 pisze:
21 sie 2024, 14:04
Nie i zgodnie z założeniami nie działa - wsiadają pasażerowie, włączam silnik, jakieś ruchy lampą góra i dół są ale dalej auta z naprzeciwka są oślepiane.
Byłem po kilku dniach jazdy autem na serwisie VW i gość stwierdził, że jest ok, ale lekko na wszelki wypadek obniży... i żadnego efektu.

Wie ktoś może jak obniżyć ręcznie/mechanicznie te światła ?, Dodałem zdjęcie - są tam dwa pokrętła, strzelam że to oznaczone jako "1".
Obrazek
nr 1 nie wiem za co odpowiada, może lewo-prawo, ale góra-dół, to na pewno śruba nr 2.

ODPOWIEDZ