Ja na odpowiedź czekałem prawie miesiąc, potem miałem się kontaktować z serwisem i przyjechać obciążonym samochodem. Pod koniec zeszłego tygodnia wzięli auto na parę godzin, porobili zdjęcia, stwierdzili nieprawidłowość pracy systemu poziomowania świateł ( jak stwierdzili, albo czujnik, albo oprogramowanie, albo jedno i drugie) coś tam pozgrywali i wysłali dane do centrali, a ta odpisała, że przesyła wszystko do producenta i niezwłocznie poinformują o sposobie rozwiązania problemukmw pisze: ↑20 sie 2024, 14:05Pewnie nie działa, ale czekam na potwierdzenie od Andy24. Widzę, że rocznik auta również 2024. Musieli coś pozmieniać albo oprogramowanie albo dostawcę jakiegoś komponentu, który pracuje w układzie poziomowania.Misiek pisze: ↑20 sie 2024, 0:30Zgodnie z poprzednimi postami oraz logiką powinno być dokładnie odwrotnie, bo automat poziomujący działa tylko podczas uruchamiania, a nie w trakcie "załadunku", więc najpierw "załadunek", a potem odpalanie i jeżeli nie ma żadnej awarii, to powinno być OK. Wypróbuj to i daj znać, czy działa.
U mnie po załadowaniu auta i uruchomieniu światła świecą po prostu za wysoko mimo tego niby testu silniczków lamp góra-dół.
Nie wiem dlaczego ten mechanizm nie miałby działać cały czas tak jak to jest w innych autach, moim zdaniem powinien. W poprzednim działał cały czas i oczywiście nie było to na tyle dynamiczne, że robił to kilka razy na sekundę, ale po kilku chwilach od załadunku/rozładunku następowała korekcja. Z resztą prosty przykład, to jazda na taxi, uberze itp. gdzie kierowca podjeżdża na pusto po klienta albo klientów, oni wsiadają i... ten kierowca miałby wyłączać i włączać zapłon, żeby nie razić innych?
U mnie coś jest ewidentnie skopane, ale system przejawia jakąś tam szczątkową chęć działania, bo jak po ciemku podjeżdżam na skrzyżowaniu do stojącego przede mną auta, to 1-2 sekundy po zatrzymaniu i uniesieniu lekko przodu auta po fazie hamowania widzę jak strumień moich świateł widoczny na tylnej części auta przede mną lekko i skokowo się obniża. Widocznie jest to za mało albo nie działa prawidłowo logika tego systemu i przy większym obciążeniu, czyli w innym zakresie nie działa to w ogóle albo niewystarczająco i świeci za wysoko.
Jeździłem wieloma samochodami z xenonami i ledami gdzie była automatyczna regulacja wysokości świecenia i nigdy się z czymś takim nie spotkałem, a tu w nowym samochodzie, do tego nie jakiejś rynkowej nowości z możliwymi wadami wieku dziecięcego, tylko starej wygrzanej konstrukcji jest to duża wtopa producenta. W serwisie miesiąc po wizycie nadal nie mają rozwiązania, napisałem pismo do centrali, ale póki co też nie odpowiedzieli.
Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa
-
Lukasz2024
- Samochód: Seat Ateca 1.5 150 KM Xperience
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
Dzięki za odpowiedź, właśnie miałem Cię pytać na priv, czy masz już jakieś nowe informacje.Lukasz2024 pisze: ↑20 sie 2024, 14:17Ja na odpowiedź czekałem prawie miesiąc, potem miałem się kontaktować z serwisem i przyjechać obciążonym samochodem. Pod koniec zeszłego tygodnia wzięli auto na parę godzin, porobili zdjęcia, stwierdzili nieprawidłowość pracy systemu poziomowania świateł ( jak stwierdzili, albo czujnik, albo oprogramowanie, albo jedno i drugie) coś tam pozgrywali i wysłali dane do centrali, a ta odpisała, że przesyła wszystko do producenta i niezwłocznie poinformują o sposobie rozwiązania problemu
Mi od pierwszej wizyty sugerowali zostawienie auta w serwisie i jazdę zastępczym (bezpłatnym) do czasu usunięcia usterki. Pewnie bym tak jeździł kilka miesięcy, bo coś czuję, że za szybko tego nie naprawią. Podejrzewam, że w grupie VW może być jeden zespół programistów i sporo zgłoszeń/zadań. Ciekawe jakie inne błędy występują w innych modelach koncernu, może np. usunięcie innych potencjalnych defektów związanych z oprogramowaniem jest bardziej priorytetowe dla kluczowych nowych modeli takich jak Tiguan, czy Passat, a dla niszowej Ateki jest mniejszy priorytet. Zaglądałem na forum Karoq-a żeby zobaczyć, czy u nich może jest podobna usterka, ale nic nie znalazłem, z tym, że szczęśliwcy do Karoq-a mogą zamawiać matrix ledy, więc ich ten problem nie dotyczy w takim stopniu jak tu, ale za to znalazłem sporo narzekania właśnie na te matrixy, które niedokładnie wycinają albo światło odbija się mocno od znaków, czego brak miał być jedną z zalet matrixów oraz trzeszczenie i stukanie elementów wnętrza i drzwi w świeżych egzemplarzach plus błędy oprogramowania np. wariujące radio, niewłączająca się kamera cofania, losowo niedziałający asystenci. U mnie przynajmniej wnętrze jest ciche i radio się nie zawiesza, tylko fotel nie zawsze ustawia się do prawidłowej pozycji po włączeniu zapłonu no i te nieszczęsne reflektory...
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2504 razy
Masz całkowitą rację, że tak to powinno działać (szczególnie wsiadanie ludzi jest bardzo obrazowe i sensowne) i to wszystko prawda, ale wydaje mi się, że głównym powodem są wspominane i wytykane wielokrotnie na forum oszczędności w zasadzie chyba na wszystkim, szczególnie na siłę i to pewnie jest powodem takiego zachowania. Prawdopodobnie zastosowali najprostszy i jednocześnie najtańszy system poziomowania, żeby ciąć koszty, tyle że jak widać albo nie zawsze, albo nie do końca poprawnie działa. To, że powinien działać z opóźnieniem, to także prawda, bo jak ktoś wcześniej napisał, bez sensu byłoby ciągłe "ruszanie" świateł na przykład podczas jazdy obciążonym autem po nierównościach, ponieważ bardzo szybko układ taki po prostu uległby awarii i opóźnienie rzędu kilku sekund nikogo by nie oślepiło, a oszczędziłoby układ, silniczki, czy inną mechanikę.kmw pisze: ↑20 sie 2024, 14:05Pewnie nie działa, ale czekam na potwierdzenie od Andy24. Widzę, że rocznik auta również 2024. Musieli coś pozmieniać albo oprogramowanie albo dostawcę jakiegoś komponentu, który pracuje w układzie poziomowania.Misiek pisze: ↑20 sie 2024, 0:30Zgodnie z poprzednimi postami oraz logiką powinno być dokładnie odwrotnie, bo automat poziomujący działa tylko podczas uruchamiania, a nie w trakcie "załadunku", więc najpierw "załadunek", a potem odpalanie i jeżeli nie ma żadnej awarii, to powinno być OK. Wypróbuj to i daj znać, czy działa.
U mnie po załadowaniu auta i uruchomieniu światła świecą po prostu za wysoko mimo tego niby testu silniczków lamp góra-dół.
Nie wiem dlaczego ten mechanizm nie miałby działać cały czas tak jak to jest w innych autach, moim zdaniem powinien. W poprzednim działał cały czas i oczywiście nie było to na tyle dynamiczne, że robił to kilka razy na sekundę, ale po kilku chwilach od załadunku/rozładunku następowała korekcja. Z resztą prosty przykład, to jazda na taxi, uberze itp. gdzie kierowca podjeżdża na pusto po klienta albo klientów, oni wsiadają i... ten kierowca miałby wyłączać i włączać zapłon, żeby nie razić innych?
U mnie coś jest ewidentnie skopane, ale system przejawia jakąś tam szczątkową chęć działania, bo jak po ciemku podjeżdżam na skrzyżowaniu do stojącego przede mną auta, to 1-2 sekundy po zatrzymaniu i uniesieniu lekko przodu auta po fazie hamowania widzę jak strumień moich świateł widoczny na tylnej części auta przede mną lekko i skokowo się obniża. Widocznie jest to za mało albo nie działa prawidłowo logika tego systemu i przy większym obciążeniu, czyli w innym zakresie nie działa to w ogóle albo niewystarczająco i świeci za wysoko.
Jeździłem wieloma samochodami z xenonami i ledami gdzie była automatyczna regulacja wysokości świecenia i nigdy się z czymś takim nie spotkałem, a tu w nowym samochodzie, do tego nie jakiejś rynkowej nowości z możliwymi wadami wieku dziecięcego, tylko starej wygrzanej konstrukcji jest to duża wtopa producenta. W serwisie miesiąc po wizycie nadal nie mają rozwiązania, napisałem pismo do centrali, ale póki co też nie odpowiedzieli.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
szwyr
- Samochód: Seat Ateca Style 1.5 TSI DSG
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Wczoraj odebrałem od dilera i wieczorem okazało się, że świecę w kosmos i inni mi mrugają (nie dziwie się). Byłem przed chwilą na diagnostyce - obie lampy za wysoko a lewa świeciła też za bardzo w lewo. Punkt zerowy poprawiony, zobaczymy jak będzie.

- kmw
Czyli prawdopodobnie też Ci się nie poziomują pod obciążeniem. Moje też świeciły w kosmos.
- kmw
Może tak być, bo widać, że coś zmieniali w kilku miejscach w porównaniu z trochę starszymi 1-2 letnimi egzemplarzami, lakier po wstępnych pomiarach też cieńszy, chociaż metalik. Na moje uwagi z serwisu dostałem wyciąg z homologacji z grubością poszczególnych warstw dla poszczególnych lakierów, dobrze, że przynajmniej ocynk zostawiliMisiek pisze: ↑20 sie 2024, 22:23Masz całkowitą rację, że tak to powinno działać (szczególnie wsiadanie ludzi jest bardzo obrazowe i sensowne) i to wszystko prawda, ale wydaje mi się, że głównym powodem są wspominane i wytykane wielokrotnie na forum oszczędności w zasadzie chyba na wszystkim, szczególnie na siłę i to pewnie jest powodem takiego zachowania. Prawdopodobnie zastosowali najprostszy i jednocześnie najtańszy system poziomowania, żeby ciąć koszty, tyle że jak widać albo nie zawsze, albo nie do końca poprawnie działa. To, że powinien działać z opóźnieniem, to także prawda, bo jak ktoś wcześniej napisał, bez sensu byłoby ciągłe "ruszanie" świateł na przykład podczas jazdy obciążonym autem po nierównościach, ponieważ bardzo szybko układ taki po prostu uległby awarii i opóźnienie rzędu kilku sekund nikogo by nie oślepiło, a oszczędziłoby układ, silniczki, czy inną mechanikę.
PS. Dostałem właśnie pismo z VW Group Polska, ale na razie jedynie z potwierdzeniem otrzymania mojego pisma i informacją, że przekazali je do konsultacji i niezwłocznie po otrzymaniu dalszych informacji powiadomią mnie o tym.
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2504 razy
Jak słyszę ;ub czytam po raz kolejny o oszczędnościach w samochodach za ponad 100 tys, czasami nawet grubo ponad, to aż mnie wstrząsa. Ale kolega z pracy, który obsługuje (serwisuje ich urządzenia kopiujące) salon Mazdy, to prawie po każdej wizycie dostaje dosłownie białej gorączki, jak widzi stojące obok siebie w salonie modele CX 30 i CX 60 z ceną ponad dwa razy wyższą. Ani różnica wielkości, ani wyposażenia nie dają według niego jakichkolwiek przesłanek do tego, żeby różnica w cenie była aż tak wysoka. Ani o tyle więcej blachy, ani tym bardziej myśli technologicznej, czy wspomagaczy, więc dlaczego ? Zaznaczam, że dotychczas samemu nie analizowałem, nie porównywałem szczegółowo ani wielkości, ani wyposażenia, ale on tak, więc stąd takie zdanie.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Andy24
- Samochód: Seat Ateca r. 2024, 1.5l
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
Nie i zgodnie z założeniami nie działa - wsiadają pasażerowie, włączam silnik, jakieś ruchy lampą góra i dół są ale dalej auta z naprzeciwka są oślepiane.
Byłem po kilku dniach jazdy autem na serwisie VW i gość stwierdził, że jest ok, ale lekko na wszelki wypadek obniży... i żadnego efektu.
Wie ktoś może jak obniżyć ręcznie/mechanicznie te światła ?, Dodałem zdjęcie - są tam dwa pokrętła, strzelam że to oznaczone jako "1".

Byłem po kilku dniach jazdy autem na serwisie VW i gość stwierdził, że jest ok, ale lekko na wszelki wypadek obniży... i żadnego efektu.
Wie ktoś może jak obniżyć ręcznie/mechanicznie te światła ?, Dodałem zdjęcie - są tam dwa pokrętła, strzelam że to oznaczone jako "1".

-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
To teraz sprawdź, czy po dociążeniu tyłu poziomowanie działa na włączonym i wyłączonym silniku.
- kmw
nr 1 nie wiem za co odpowiada, może lewo-prawo, ale góra-dół, to na pewno śruba nr 2.Andy24 pisze: ↑21 sie 2024, 14:04Nie i zgodnie z założeniami nie działa - wsiadają pasażerowie, włączam silnik, jakieś ruchy lampą góra i dół są ale dalej auta z naprzeciwka są oślepiane.
![]()