Tryb 2 cylindrowy - buczenie i wibracje.

Dyskusje techniczne na temat silników benzynowych
Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Re: Tryb 2 cylindrowy - buczenie i wibracje.

Post autor: sailor 88 »

W/g mojej oceny teoretycznej (bo nie mam i nigdy nie miałem silnika 1.4/1.5 TSI) powodem tego, że tryb 2-cylindrowy jest irytujący lub nie, jest ustawienie rozrządu. Pomimo, że ustawia się go bardzo dokładnie za pomocą dedykowanego zestawu z czujnikami i odczytem cyfrowym, jest pewien zakres tolerancji w której silnik pracuje poprawnie ale przy wartościach skrajnych (nadal poprawnych) odczuwalne mogą być wibracje i odgłosy. Tolerancja wynosi od -1,5 do +1,5 stopnia i nie wierzę że fabryka ustawia wszystko w punkt 0,0 więc jak się komu trafi, a mamy do ustawienia dwie wartości (na obu wałkach), więc kombinacji jest wiele. Powinna być przewidziana procedura ponownej regulacji rozrządu po np. 5 tys. km przebiegu, gdy wszystko się ułoży, ale tego się nie robi, więc jest jak jest. ASO na pewno tego nie uwzględni, można by było w odpowiednio wyposażonym warsztacie na własną rękę... Ale powtarzam, to są tylko moje przypuszczenia nie poparte praktyką !!!
A tak się to odbywa:

Za ten post autor sailor 88 otrzymał podziękowanie:
Misiek (14 kwie 2025, 11:25)
Ocena: 4.76%

...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

Myślę, że można też tym sprzętem (w tym DXDB, którego co prawda nie wymienili na liście).
https://www.lasertools.co.uk/Product/88 ... TSi-Petrol
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Peterek
Samochód: Cupra Ateca 1,5 TSI 150 KM.
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Peterek »

mariano81 pisze:
13 kwie 2025, 12:32
Peterek pisze:
08 kwie 2025, 19:24
PeeM pisze:
16 lut 2024, 16:19
Cześć, chyba i ja mam problem z tym trybem dwucylindrowym :(
Zauważyłem drgania/wibracje samochodu podczas spokojnego przyspieszania lub utrzymywania prędkości tuż przed zmianami biegów z 3-4 i 4-5 przy ok 1900-2000 obr. w momencie załączonego trybu dwóch cylindrów.

Takie objawy tylko przy niewielkich prędkościach od 10 do 60 km/h. Powyżej 60km/h załączenie się trybu dwucylindrowego praktycznie nieodczuwalne.

Ma ktoś z Was podobne obserwacje? Co z tym zrobić? Zgłaszać w aso czy się "przyzwyczaić"?

Aktualny przebieg 6 tys. km
Mam podobnie :/ i dzieje się tak od początku. Tyle, że w trybie 2 cylindrowym silnik płynnie pracuje. W trybie 4-co cylindrowym praca nie jest tak "aksamitna".
Na razie jeżdżę. Zgłoszę to przy wymianie oleju za ok. 5 tyś. km.
Z którego roku masz auto? Występuje u Ciebie to "żeglowanie" ? Ja u siebie nie zauważyłem tego, podobnie jak nic nie odczuwam niepokojącego podczas trybu dwucylindrowego. Auto z 2025 roku
Moja Ateca jest z października 2024. Mam żeglowanie, na trybie eco, ale nie używam tego trybu i nie pasuje mi żeglowanie. Świetnie się toczy podczas normalnej jazdy w trybie komfort (tu żeglowania nie ma).
Tryb dwucylindrowy podoba mi się, nie czuć przełączeń. Miałem kiedyś okazję przejechać się Leonem 1,4 150 KM i tam było czuć tryb dwucylindrowy. Mi przeszkadzają wibracje w trybie czterocylindrowym w okolicach 1900-2000 obr. Zgłoszę przy wymianie oleju.

ODPOWIEDZ