Opony zimowe - oceny/opinie
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
- tictac1986
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Re: Opony zimowe - oceny/opinie
Pozwolę sobie trochę wrócić do tematu wyboru opon zimowych i napiszę na co się zdecydowałem i co już leży w garażu czekając na montaż:
KLEBER KRISALP HP3 rok prod. 2017 - do Ateci
i
KRISTALL MONTERO 3 Fulda rok prod. 2017 - do Mii małżonki
Obie pozycje z klasy średniej, często sprzedawane, często oceniane i to najwyżej w swojej klasie.
Jak będą się sprawować, napiszę po pierwszych mrozach
KLEBER KRISALP HP3 rok prod. 2017 - do Ateci
i
KRISTALL MONTERO 3 Fulda rok prod. 2017 - do Mii małżonki
Obie pozycje z klasy średniej, często sprzedawane, często oceniane i to najwyżej w swojej klasie.
Jak będą się sprawować, napiszę po pierwszych mrozach
Seat Ateca 1,4 TSI 150 KM Nevada White wersja Style + Comfort+/Pakiet Zima/Full Link
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
- Podziękował: 1540 razy
- Otrzymał podziękowań: 87 razy
Podobno zdarzały się przypadki, że tak się właśnie działo. Informacja od samych zainteresowanych z forum Superba.
- Hiszpanka
- Samochód: Ateca Xcellence 1.4 TSI, DSG, 4Drive, Samoa Orange
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Małe sprostowanie.
Napisałem, że mam Nokiany w rozmiarze 17", ale dzisiaj się przyjrzałem dokładnie i mam w moim X-Trailu 18".
Letnie konkretnie z serii "LINE SUV" 225/55 R18 98V.
Zimowe z serii WR (Sport Utility) 225/55/R18 102H XL
A najciekawszy na nich napis to "MADE IN RUSSIA"
Dotyczy i letnich i zimowych.
Moja przygoda z Nokianem wygląda mniej więcej tak.
Auto kupione na letnich, pierwsza zima na nich przejechana gdyż było prawie bez śniegu.
Na kolejną zimę zakupiłem w/w Nokiany i od razu pojawił się problem z wyważeniem, ale za 3 razem się udało.
Wiosną zmiana na "fabryczne" Michelinki i bez kłopotu z wyważeniem.
Potem zmimowe i znów problem z wyważeniem.....
I tak na zmianę, aż się letnie wyjechały.
Poczytałem opinie na Oponeo i zdecydowałem, że najlepsze jednak będą Nokiany.
Skoro wszyscy piszą, że super to pewnie miałem raz pecha i tyle...
No i niestety, pech po raz drugi.
Teraz i zimowe i letnie wyważam po kika razy aż się uda trafić w takie ciężarki, które nie powodują wibracji przy prędkości 130 / 140 km/h.
Nie twiedzę, że wszystkie Nokian'y są do kitu, być może tylko moja seria/model był produkowany u Ruskich i stąd takie niedokładności w produkcji.
Felgi mam oryginalne / fabryczne od początku te same aluminiowe.
Byłem z tym już u kilku "wulkanizatorów" nawet takich, którzy mają nowy sprzęt do wyważania z roku 2017.
Wszyscy twierdzą, że felgi są w porządku, a z porządnym wyważeniem duży kłopot
Ateca Xcellence | 1.4 Eco TSI 150 KM | DSG | 4 DRIVE | KH74YT | Alcantara Brown | Comfort Assistant Plus | Navi System Plus | Full Link| Alarm | Podgrzewana szyba| Elektryczna klapa | Ogrzewanie postojowe | 18" Performance MACHINED | Samoa Orange
- Janisz
- Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 150KM DSG 4drive
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Wracając do rozmiaru opon, homologowanych rozmiarów jak i ewentualnej wypłaty AC. Mam upatrzone felgi VW w rozmiarze 18” szerokość felgi 7,5” i ET51. Auto dostałem na felgach 18”, szerokość felgi 7” i ET 45. I tu pojawia się pytanie. Co w przypadku gdy założę felgi 18”, szerokość felgi 7,5” i ET51 z oponami 225/50 R18? Co w przypadku szkody likwidowanej z AC?
Rozmawiałem dziś z szefem placówki Hestii gdzie mam ubezpieczone auto i poruszyłem powyższy temat. Usłyszałem, że od 11 lat nie słyszał aby ktoś miał problem z wypłatą odszkodowania ze względu na zły rozmiar felg. O opony mogliby się przyczepić ale stwierdził, że musieliby udowodnić, że do „szkody” doszło z powodu złego rozmiaru opony bądź felgi.
Z tematem felg i opon zimowych podjechałem do Seata. Słyszałem, że mają pakiety felg z oponami dedykowanymi do danego auta. Dowiedziałem się, że zaoferują mi wyłącznie kompletne koła dedykowane do Ateci…rozmiar felg jak i et + rozmiar opon musi zgadzać się z homologacją. Dodatkowo usłyszałem, że zmiana ET może powodować szybsze zużycie się np. łożysk. W pakietach mieli wyłącznie 17” i tu nie jestem pocieszony rozmiarem bo zależało mi na 18”. A handlowiec za wszelką cenę próbował sprzedać mi komplet 17".
I bądź tu mądry….
Może nie tylko ja mam taki „problem”….
Jeżeli ktoś orientuje się jak to jest w praktyce z powyższą sprawą będę wdzięczny za pomoc.
Rozmawiałem dziś z szefem placówki Hestii gdzie mam ubezpieczone auto i poruszyłem powyższy temat. Usłyszałem, że od 11 lat nie słyszał aby ktoś miał problem z wypłatą odszkodowania ze względu na zły rozmiar felg. O opony mogliby się przyczepić ale stwierdził, że musieliby udowodnić, że do „szkody” doszło z powodu złego rozmiaru opony bądź felgi.
Z tematem felg i opon zimowych podjechałem do Seata. Słyszałem, że mają pakiety felg z oponami dedykowanymi do danego auta. Dowiedziałem się, że zaoferują mi wyłącznie kompletne koła dedykowane do Ateci…rozmiar felg jak i et + rozmiar opon musi zgadzać się z homologacją. Dodatkowo usłyszałem, że zmiana ET może powodować szybsze zużycie się np. łożysk. W pakietach mieli wyłącznie 17” i tu nie jestem pocieszony rozmiarem bo zależało mi na 18”. A handlowiec za wszelką cenę próbował sprzedać mi komplet 17".
I bądź tu mądry….
Może nie tylko ja mam taki „problem”….
Jeżeli ktoś orientuje się jak to jest w praktyce z powyższą sprawą będę wdzięczny za pomoc.
-
patryk7133
- Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 80 razy
Z tego co wiem to ET i średnica otworu musi się zgadzać inne rozmiary tych parametrów to jak napisałeś tracisz homologację ale nie tylko narażasz samochód na uszkodzenia a co najważniejsze obniżasz poziom bezpieczeństwa swój jak i innych jest o tych wymiarach artykuł gdzieś na alegro go widziałem jak szukałem felg i opon dla siebie w ostateczności kupiłem na ebayu
- Janisz
- Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 150KM DSG 4drive
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Zmiana rozstawu kół w zakresie 2% jest dopuszczalna, tak wyczytałem.
Dodatkowo weźmy pod uwagę, że mogłem zamówić Atecę na felgach 19" a tam falga ma szerokość 8" i ET równe 45. W taki przypadku felga 7,5" szerokości z ET 51 zrówna nam się wewnętrzną stroną zaś strona zewnętrzna będzie cofnięta o 12mm.
Przydałby się tu spec od tych spraw
Dodatkowo weźmy pod uwagę, że mogłem zamówić Atecę na felgach 19" a tam falga ma szerokość 8" i ET równe 45. W taki przypadku felga 7,5" szerokości z ET 51 zrówna nam się wewnętrzną stroną zaś strona zewnętrzna będzie cofnięta o 12mm.
Przydałby się tu spec od tych spraw
-
patryk7133
- Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 80 razy
No ja nie znam się na tym tak można mieć 19" jak i 16" czy 17" co do szerokości to wiem że mogą być 7. 7,5 i 8 ale wszystkie z wymienionych rozmiarów mają mieć ET 45 i oś 57,1
Z drugiej strony to faktycznie coś w tym jest cytat: ( felga 7,5" szerokości z ET 51 zrówna nam się wewnętrzną stroną )
Jak szukałem felg da siebie to napotkałem konfiguratory producentów i z tym ET różnie podawali dedykując specjalnie pod Atece
Masz rację przydał by się ktoś kto to ogarnia

Z drugiej strony to faktycznie coś w tym jest cytat: ( felga 7,5" szerokości z ET 51 zrówna nam się wewnętrzną stroną )
Jak szukałem felg da siebie to napotkałem konfiguratory producentów i z tym ET różnie podawali dedykując specjalnie pod Atece
Masz rację przydał by się ktoś kto to ogarnia