Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
sebi20
Samochód: Cupra Ateca 2.0 TSI
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Post autor: sebi20 »

kmw pisze:
28 paź 2024, 13:05
Luk4as pisze:
28 paź 2024, 12:16
kmw pisze:
28 paź 2024, 11:46

nie wiem, czy jest potwierdzone to, że w 2.0 nie ma problemu. Na pewno w 2024 roku, gdzie występuje problem jest ich mniej niż wersji 1.5 (sumarycznie Cupra Ateca i Seat Ateca), dla pewności warto sprawdzić przy odbiorze.
" Na pewno w 2024 roku, gdzie występuje problem jest ich mniej niż wersji 1.5 " nikt nigdy nie zgłaszał tego problem w 2.0 a Ty piszesz że jest ich mniej ;) ? Zacznij wymyślać problemy i siej panikę to na pewno poprawi Twoje EGO
chodziło mi o to, że wersji 2.0 w 2024 roku było sprzedanych mniej niż 1.5, bo te pierwsze wyleciały z oferty SEATa. To, że nikt nie zgłaszał, nie znaczy że problemu na 100% nie ma. W 1.5 też dużo osób tego nie zgłaszało, bo:
1. czeka aż problem sam się rozwiąże,
2. wydaje im się, że problem ich nie dotyczy,
3. nie są świadomi, że mogą mieć ten problem, bo z reguły jeżdżą bez dodatkowego obciążenia

Nie rozumiem co tutaj ma do tego czyjeś ego, chyba, że Twoje. Ja na wszelki wypadek sprawdziłbym przy odbiorze również w 2.0, Ty byś odebrał w ciemno, a autor pytania pewnie zrobi jak będzie uważał.
No i jak to sprawdzić w salonie? To raz, a dwa nie bardzo jest możliwość nie odebrania. Auto jest w leasingu po pierwsze, nie mogę go nie odebrać na tym etapie, po drugie do salonu gdzie odbieram auto mam kawałek.

Jedyna opcja to odebrać i jeśli problem również będzie w 2.0 to przyłącze się do walki razem z Wami. ;-) Nie mam innego wyjścia.

p.s. odbieram najprawdopodobniej w czwartek, dam znać czy w 2.0 problem występuje.

Sponsor

Kalinski

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Grzesiek-84
Samochód: Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Grzesiek-84 »

sebi20 pisze:
28 paź 2024, 20:25
kmw pisze:
Luk4as pisze:
28 paź 2024, 12:16

" Na pewno w 2024 roku, gdzie występuje problem jest ich mniej niż wersji 1.5 " nikt nigdy nie zgłaszał tego problem w 2.0 a Ty piszesz że jest ich mniej ;) ? Zacznij wymyślać problemy i siej panikę to na pewno poprawi Twoje EGO
chodziło mi o to, że wersji 2.0 w 2024 roku było sprzedanych mniej niż 1.5, bo te pierwsze wyleciały z oferty SEATa. To, że nikt nie zgłaszał, nie znaczy że problemu na 100% nie ma. W 1.5 też dużo osób tego nie zgłaszało, bo:
3. nie są świadomi, że mogą mieć ten problem, bo z reguły jeżdżą bez dodatkowego obciążenia

Nie rozumiem co tutaj ma do tego czyjeś ego, chyba, że Twoje. Ja na wszelki wypadek sprawdziłbym przy odbiorze również w 2.0, Ty byś odebrał w ciemno, a autor pytania pewnie zrobi jak będzie uważał.
No i jak to sprawdzić w salonie? To raz, a dwa nie bardzo jest możliwość nie odebrania. Auto jest w leasingu po pierwsze, nie mogę go nie odebrać na tym etapie, po drugie do salonu gdzie odbieram auto mam kawałek.

Jedyna opcja to odebrać i jeśli problem również będzie w 2.0 to przyłącze się do walki razem z Wami. ;-) Nie mam innego wyjścia.

p.s. odbieram najprawdopodobniej w czwartek, dam znać czy w 2.0 problem występuje.
Kiedy zamawiałes samochód?

sebi20

Grzesiek-84 pisze:
29 paź 2024, 8:07
sebi20 pisze:
28 paź 2024, 20:25
kmw pisze:

Kiedy zamawiałes samochód?
29 sierpnia
Za ten post autor sebi20 otrzymał podziękowanie:
Grzesiek-84 (29 paź 2024, 10:46)
Ocena: 4.76%

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Ciekawe, czy po jutrzejszym święcie pojawią się tu nowe osoby z problemem poziomowania świateł i oślepianiem innych kierowców. Warunki niestety będą sprzyjające, załadowane samochody, często powrót po ciemku.
Taka mała refleksja przed długim weekendem i na podtrzymanie wątku, bo się cisza zrobiła w temacie :)
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowanie:
arbal (31 paź 2024, 16:16)

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Jeździłem teraz sporo po zmroku i przy pustym bagażniku oraz 1-3 osobach na pokładzie światła świeciły chyba dobrze, w każdym razie nikt nie mrugał :).

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

Pewnie się pojawia nowi, na dodatek jest duża szansa ,że zabiorą im dowody bo policji będzie pewnie dużo na drogach.
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

sebi20

Cześć,

Dzisiaj odebrałem Cupre Ateca 2.0 sprawdziłem światła i potwierdzam, że w 2.0 problem nie występuje (przynajmniej u mnie). Na odpalonym aucie jak się obciąży bagażnik, widać jak światła się obniżają.
Za ten post autor sebi20 otrzymał podziękowanie:
kmw (31 paź 2024, 20:36)

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

sebi20 pisze:
31 paź 2024, 20:26
Cześć,

Dzisiaj odebrałem Cupre Ateca 2.0 sprawdziłem światła i potwierdzam, że w 2.0 problem nie występuje (przynajmniej u mnie). Na odpalonym aucie jak się obciąży bagażnik, widać jak światła się obniżają.
Lux, ciekawe kiedy posiadacze 1.5 będą mogli normalnie jeździć i cieszyć się z prawidłowo działającego samochodu, choć pewnie niektórym radość z nowego auta ta akcja odebrała bezpowrotnie, a producent raczej nie spieszy się z poprawą tego oprogramowania, niby oprogramowanie, a sprawa trwa już prawie pół roku i nawet jak już będzie ta akcja serwisowa, to istnieje prawdopodobieństwo, że dalej to poziomowanie nie będzie działać tak jak powinno i będziemy czekać kolejne miesiące.
No chyba, że taniej będzie im wstawić manualny regulator i sprawa będzie załatwiona. Na desce po lewej stronie jest takie miejsce, które sugeruje, że kiedyś mogło tam być tradycyjne pokrętło :lol:

Właśnie na telefonie wyświetlił mi się artykuł o wymownym tytule. Zwłaszcza pierwszy jego człon pasuje do tego tematu :)
https://motofilm.pl/2024/10/seat-zakpil ... ym-koniem/

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

Kurde wystarczy porównać oprogramowanie starszych aut z nowymi. Przecież na początku nie było problemu ze światłami. Ciekawe po co w ogóle grzebali w oprogramowaniu jak działało bez zarzutu.
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

Endrju pisze:
31 paź 2024, 22:55
Kurde wystarczy porównać oprogramowanie starszych aut z nowymi. Przecież na początku nie było problemu ze światłami. Ciekawe po co w ogóle grzebali w oprogramowaniu jak działało bez zarzutu.
Jest takie znane powiedzenie : "Lepsze jest wrogiem dobrego". I to się najlepiej sprawdza w programach, bo od zawsze nowsze wersje usuwają błędy starszych, ale przy okazji wprowadzają nowe, które są po zauważeniu usuwane w następnej wersji.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

ODPOWIEDZ