Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
maselko
Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 / Seat Arona Style 1.0
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Post autor: maselko »

Coran pisze:
26 paź 2024, 17:49
tak dla porządku - Ateca 1.0 rok produkcji 03.2024 - nie mam problemu z światłami. VIN zaczyna się na "VSS". Ale się wybiorę na regulację świateł.
Ja też mam 1.0 Reference i bez problemów, ale zaczynam się zastanawiać czy Reference ma światła autostradowe. Bo z opcji tego nie kojarzę, problem wygląda jakby z tego wynikał.

Sponsor

Kalinski

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

flash pisze:
26 paź 2024, 15:37
Misiek pisze:
26 paź 2024, 1:22
Właśnie wczoraj, a propos dnia prawidłowo ustawionych świateł (czy coś podobnego) i akcji darmowego sprawdzania i regulacji, słyszałem w którychś wiadomościach, że za takie coś grozi aż 3k zł mandatu. Jakoś mi się nie chce wierzyć, że aż tyle, ale jeżeli to prawda, to może porządnie zaboleć, a za to niestety nikt nie zwróci.

Faktycznie, sprawdziłem : akcja Policji nazywa się "Teraz światła - Nasze bezpieczeństwo" i trwa od 24 października 2024 i rzeczywiście maksymalnie mandat może wnieść aż 3k !
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/mandat- ... zi/90trngf
Szkoda tylko, że na co dzień policja ma w d**** stan oświetlenia aut na drodze. U mnie wystarczy krótki wyjazd na miasto, żeby spotkać kilka pojazdów z brakiem oświetlenia i/lub z za wysoko świecącymi przednimi. Nawet jak stoją z suszarką, to kompletnie nie zwracają na takich uwagi – liczy się łapanie za prędkość... A zaraz będzie wypadek za wypadkiem, bo pochmurno i szybko robi się szarówa. Ale pewnie, lepiej głupio powielać stwierdzenie, że "przyczyną wypadku była prędkość"...
A mnie najbardziej rzuca się w oczy (poza brakiem świateł w ogóle, bo pewnie kierowca / kierowczyni zapomniał włączyć) jest BARDZO duża nierównomierność świecenia wynikająca z kompletnie różnych żarówek (nierówna moc lub jakieś wynalazki), a także włożenie podczas wymiany nowej żarówki odwrotnie, w wyniku czego jedna z lamp świeci w niebo. Aż dziw bierze, że do końca produkcji lamp z żarówkami tradycyjnymi nie wymyślili jakiegoś zabezpieczenia przed nieprawidłowym włożeniem, a to wydaje się takie proste. A poza tym zastanawia mnie to, dlaczego problemy z oświetleniem pojawiają się głównie w okresie jesienno zimowo wiosennym, bo przecież na światach mijania lub DRL już od dobrych kilku lat trzeba jeździć przez całą dobę.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

HEL
Samochód: SEAT ATECA 1,0TSI 115km 2024
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: HEL »

maselko pisze:
26 paź 2024, 20:51
Coran pisze:
26 paź 2024, 17:49
tak dla porządku - Ateca 1.0 rok produkcji 03.2024 - nie mam problemu z światłami. VIN zaczyna się na "VSS". Ale się wybiorę na regulację świateł.
Ja też mam 1.0 Reference i bez problemów, ale zaczynam się zastanawiać czy Reference ma światła autostradowe. Bo z opcji tego nie kojarzę, problem wygląda jakby z tego wynikał.
Ja mam referencje i jest problem

sebi20
Samochód: Cupra Ateca 2.0 TSI
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: sebi20 »

Cześć wszystkim,

W tym tygodniu odbieram Cupre Ateca 2.0, czy w tej wersji 2.0 z wielowahaczem z tyłu również występuje ten problem?

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

Nie ma tego problemu w 2.0

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

sebi20 pisze:
27 paź 2024, 22:04
Cześć wszystkim,

W tym tygodniu odbieram Cupre Ateca 2.0, czy w tej wersji 2.0 z wielowahaczem z tyłu również występuje ten problem?
nie wiem, czy jest potwierdzone to, że w 2.0 nie ma problemu. Na pewno w 2024 roku, gdzie występuje problem jest ich mniej niż wersji 1.5 (sumarycznie Cupra Ateca i Seat Ateca), dla pewności warto sprawdzić przy odbiorze.

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

kmw pisze:
28 paź 2024, 11:46
sebi20 pisze:
Cześć wszystkim,

nie wiem, czy jest potwierdzone to, że w 2.0 nie ma problemu. Na pewno w 2024 roku, gdzie występuje problem jest ich mniej niż wersji 1.5 (sumarycznie Cupra Ateca i Seat Ateca), dla pewności warto sprawdzić przy odbiorze.
" Na pewno w 2024 roku, gdzie występuje problem jest ich mniej niż wersji 1.5 " nikt nigdy nie zgłaszał tego problem w 2.0 a Ty piszesz że jest ich mniej ;) ? Zacznij wymyślać problemy i siej panikę to na pewno poprawi Twoje EGO

Awatar użytkownika
kmw
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Luk4as pisze:
28 paź 2024, 12:16
kmw pisze:
28 paź 2024, 11:46
sebi20 pisze:
Cześć wszystkim,

" Na pewno w 2024 roku, gdzie występuje problem jest ich mniej niż wersji 1.5 " nikt nigdy nie zgłaszał tego problem w 2.0 a Ty piszesz że jest ich mniej ;) ? Zacznij wymyślać problemy i siej panikę to na pewno poprawi Twoje EGO
chodziło mi o to, że wersji 2.0 w 2024 roku było sprzedanych mniej niż 1.5, bo te pierwsze wyleciały z oferty SEATa. To, że nikt nie zgłaszał, nie znaczy że problemu na 100% nie ma. W 1.5 też dużo osób tego nie zgłaszało, bo:
1. czeka aż problem sam się rozwiąże,
2. wydaje im się, że problem ich nie dotyczy,
3. nie są świadomi, że mogą mieć ten problem, bo z reguły jeżdżą bez dodatkowego obciążenia

Nie rozumiem co tutaj ma do tego czyjeś ego, chyba, że Twoje. Ja na wszelki wypadek sprawdziłbym przy odbiorze również w 2.0, Ty byś odebrał w ciemno, a autor pytania pewnie zrobi jak będzie uważał.
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowanie:
piotr.bawol (28 paź 2024, 14:08)
Ocena: 4.76%

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Wszystkim zainteresowanym polecam ramkę "Uwaga" ze strony 108 instrukcji obsługi (2024) , i się do niej zastosować.

arbal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: arbal »

Blues Brothers pisze:
28 paź 2024, 17:52
Wszystkim zainteresowanym polecam ramkę "Uwaga" ze strony 108 instrukcji obsługi (2024) , i się do niej zastosować.
A co ma asystent ŚWIATEŁ DROGOWYCH do świateł mijania, z którym to jest problem?

Uwaga z tabelki na stronie 108 nie rozwiązuje problemu :)

ODPOWIEDZ