Ja też mam 1.0 Reference i bez problemów, ale zaczynam się zastanawiać czy Reference ma światła autostradowe. Bo z opcji tego nie kojarzę, problem wygląda jakby z tego wynikał.
Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa
-
maselko
- Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 / Seat Arona Style 1.0
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2502 razy
Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa
A mnie najbardziej rzuca się w oczy (poza brakiem świateł w ogóle, bo pewnie kierowca / kierowczyni zapomniał włączyć) jest BARDZO duża nierównomierność świecenia wynikająca z kompletnie różnych żarówek (nierówna moc lub jakieś wynalazki), a także włożenie podczas wymiany nowej żarówki odwrotnie, w wyniku czego jedna z lamp świeci w niebo. Aż dziw bierze, że do końca produkcji lamp z żarówkami tradycyjnymi nie wymyślili jakiegoś zabezpieczenia przed nieprawidłowym włożeniem, a to wydaje się takie proste. A poza tym zastanawia mnie to, dlaczego problemy z oświetleniem pojawiają się głównie w okresie jesienno zimowo wiosennym, bo przecież na światach mijania lub DRL już od dobrych kilku lat trzeba jeździć przez całą dobę.flash pisze: ↑26 paź 2024, 15:37Szkoda tylko, że na co dzień policja ma w d**** stan oświetlenia aut na drodze. U mnie wystarczy krótki wyjazd na miasto, żeby spotkać kilka pojazdów z brakiem oświetlenia i/lub z za wysoko świecącymi przednimi. Nawet jak stoją z suszarką, to kompletnie nie zwracają na takich uwagi – liczy się łapanie za prędkość... A zaraz będzie wypadek za wypadkiem, bo pochmurno i szybko robi się szarówa. Ale pewnie, lepiej głupio powielać stwierdzenie, że "przyczyną wypadku była prędkość"...Misiek pisze: ↑26 paź 2024, 1:22Właśnie wczoraj, a propos dnia prawidłowo ustawionych świateł (czy coś podobnego) i akcji darmowego sprawdzania i regulacji, słyszałem w którychś wiadomościach, że za takie coś grozi aż 3k zł mandatu. Jakoś mi się nie chce wierzyć, że aż tyle, ale jeżeli to prawda, to może porządnie zaboleć, a za to niestety nikt nie zwróci.
Faktycznie, sprawdziłem : akcja Policji nazywa się "Teraz światła - Nasze bezpieczeństwo" i trwa od 24 października 2024 i rzeczywiście maksymalnie mandat może wnieść aż 3k !
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/mandat- ... zi/90trngf
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
HEL
- Samochód: SEAT ATECA 1,0TSI 115km 2024
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ja mam referencje i jest problem
-
sebi20
- Samochód: Cupra Ateca 2.0 TSI
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Cześć wszystkim,
W tym tygodniu odbieram Cupre Ateca 2.0, czy w tej wersji 2.0 z wielowahaczem z tyłu również występuje ten problem?
W tym tygodniu odbieram Cupre Ateca 2.0, czy w tej wersji 2.0 z wielowahaczem z tyłu również występuje ten problem?
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
nie wiem, czy jest potwierdzone to, że w 2.0 nie ma problemu. Na pewno w 2024 roku, gdzie występuje problem jest ich mniej niż wersji 1.5 (sumarycznie Cupra Ateca i Seat Ateca), dla pewności warto sprawdzić przy odbiorze.
-
Luk4as
- Samochód: Skoda
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 53 razy
" Na pewno w 2024 roku, gdzie występuje problem jest ich mniej niż wersji 1.5 " nikt nigdy nie zgłaszał tego problem w 2.0 a Ty piszesz że jest ich mniej
- kmw
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
chodziło mi o to, że wersji 2.0 w 2024 roku było sprzedanych mniej niż 1.5, bo te pierwsze wyleciały z oferty SEATa. To, że nikt nie zgłaszał, nie znaczy że problemu na 100% nie ma. W 1.5 też dużo osób tego nie zgłaszało, bo:Luk4as pisze: ↑28 paź 2024, 12:16" Na pewno w 2024 roku, gdzie występuje problem jest ich mniej niż wersji 1.5 " nikt nigdy nie zgłaszał tego problem w 2.0 a Ty piszesz że jest ich mniej? Zacznij wymyślać problemy i siej panikę to na pewno poprawi Twoje EGO
1. czeka aż problem sam się rozwiąże,
2. wydaje im się, że problem ich nie dotyczy,
3. nie są świadomi, że mogą mieć ten problem, bo z reguły jeżdżą bez dodatkowego obciążenia
Nie rozumiem co tutaj ma do tego czyjeś ego, chyba, że Twoje. Ja na wszelki wypadek sprawdziłbym przy odbiorze również w 2.0, Ty byś odebrał w ciemno, a autor pytania pewnie zrobi jak będzie uważał.
- Za ten post autor kmw otrzymał podziękowanie:
- piotr.bawol (28 paź 2024, 14:08)
- Ocena: 4.76%
-
Blues Brothers
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Wszystkim zainteresowanym polecam ramkę "Uwaga" ze strony 108 instrukcji obsługi (2024) , i się do niej zastosować.
-
arbal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
A co ma asystent ŚWIATEŁ DROGOWYCH do świateł mijania, z którym to jest problem?Blues Brothers pisze: ↑28 paź 2024, 17:52Wszystkim zainteresowanym polecam ramkę "Uwaga" ze strony 108 instrukcji obsługi (2024) , i się do niej zastosować.
Uwaga z tabelki na stronie 108 nie rozwiązuje problemu