Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
arbal
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Post autor: arbal »

Mam Cupra Atece 1.5 kupioną i odebrana w maju 2024, produkcja w kwietniu VSS Czechy. Samochód ma fabryczny hak. Dzisiaj tak naprawdę pierwszy raz jechałem nocą z miasta do miasta i oslepiałem wszystkich po drodze. W samochodzie tylko kierowca i pasażer. Ciągle mi ludzie mrugali swiatlami. Szybko natrafiłem na ten wątek na forum....

Jutro zgłaszam problem do ASO w Toruniu...
Ostatnio zmieniony 22 paź 2024, 12:16 przez arbal, łącznie zmieniany 1 raz.

Sponsor

Kalinski

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

DW 2
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: DW 2 »

Można zgłaszać do ASO ale to nic nie da. Mi niby regulowali zgodnie z procedurą a na końcu na moje pytanie czy teraz już będzie dobrze serwisant odpowiedział że nie bo i tak światła idą maksymalnie w górę. Coś tam pozgrywali i jako kolejni na liście z tą wadą wysyłają moj problem wyżej. Ja wysyłam pisemne żądanie do sprzedawcy o niezwłoczne usunięcie wady fabrycznej. To pierwszy krok moich roszczeń. Bierne czekanie nic nie da. Zgodnie z prawem o wadzie należy powiadomić bezzwłocznie po stwierdzeniu. Radziłem się prawnika. Lubię to auto i liczę że wreszcie coś z tym zrobią.

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Tylko forma pisemna, z zastrzeżeniem sobie wszelkich praw do zwrotu dodatkowych kosztów np wynajem samochodu na czas niesprawności Ateci

Awatar użytkownika
kmw
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

W A pisze:
21 paź 2024, 11:02
Na dzień dzisiejszy, chyba jedynym rozwiązaniem dla mnie, to tak obniżyć pozycję początkową, aby po podniesieniu się reflektorów podczas jazdy, były na prawidłowym poziomie. Przy znacznym dociążeniu pewnie potrzebna byłaby korekta, skoro auto regulacja nie działa prawidłowo (u siebie jeszcze tego nie testowałem, ale z analizy wpisów poprzedników wnioskuję, że problem też mnie będzie dotyczył).
Jako wyposażenie standardowe w felernych modelach powinni dodawać imbus i przyrząd do ustawiania świateł w reflektorach samochodowych.
Taka próba tymczasowego obejścia problemu ma zasadniczą wadę - kiedy jedziesz bez dodatkowego obciążenia, to po zmroku nic nie widzisz, bo światła oświetlają bardzo krótki obszar przed samochodem, a dalej totalna ciemność za sprawą odcięcia światła przez soczewkę. O ile przy miejskich prędkościach i oświetlonych ulicach jeszcze jako tako można jechać, to poza miastem albo na trasie szybkiego ruchu jest to bardzo niebezpieczne i stresujące.
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowanie:
Misiek (23 paź 2024, 0:09)
Ocena: 4.76%

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

Ciekawe czy w innych krajach też mają ten problem ze światłami.

Przeszukałem niemieckie forum i nikt tam nie pisało tym problemie a jest tam zdecydowanie większa społeczność na forum.

arbal

patryk7133 pisze:
22 paź 2024, 17:40
Ciekawe czy w innych krajach też mają ten problem ze światłami.

Przeszukałem niemieckie forum i nikt tam nie pisało tym problemie a jest tam zdecydowanie większa społeczność na forum.

Mają,znalazłem wpis na Redit

arbal

Właśnie wróciłem z ASO
Znali problem od mojego pierwszego zdania ale odrazu powiedzieli że nie mają informacji jak to naprawić. Wzięli samochód ma warsztat, stwierdzili że światła są ustawione za wysoko. Przeprowadzili adaptacje - nastawy podstawowe reflektorów.

Zrobili zgłoszenie do centrali prio high, które podobno wymaga odpowiedzi w 24h. W zgłoszeniu wpisali moje obawy o bezpieczeństwo itd. dostałem wydruki tego zgłoszenia z pieczarkami i podpisami ASO. Czekam na odpowiedź jutro.

Moim zdaniem to co zrobili nic nie dało. Z moich obserwacji światła się podnoszą przy niewielkiej prędkości w czasie jazdy. Widać odrazu po zatrzymaniu za innym samochodem jak się obniżają po chwili.

Także słabo to wygląda....
Zobaczymy co jutro odpowie centrala.

Podejście ASO profesjonalne, zrobili co mogli nie mogę się przyczepić. Twierdzą że mechanicznie wszystko jest sprawne więc to wygląda na problem z oprogramowaniem.

DW 2
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: DW 2 »

Pamiętajcie że kluczowe dla każdego jest pisemne zgłoszenie wady fabrycznej u sprzedawcy. Samo ASO to za mało. Tego nie da się naprawić na ten moment w ASO. Nie wiadomo jak to się dalej potoczy a zgłaszać wadę trzeba niezwłocznie od ujawnienia. Sam telefon do dealera nie wystarczy. Kto chce się asekurować to powinien zgłosić wadę na piśmie bo później mogą stwarzać problemy. To już tak długo trwa I nie widać końca rozwiązania problemu.

maselko
Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 / Seat Arona Style 1.0
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: maselko »

Luk4as pisze:
20 paź 2024, 22:36
Wystepuje w kazdym aucie z silnikiem 1.0 i 1.5
Ja nie mam tego problemu

Vit
Samochód: Ateca 1.5 DSG 2024
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Vit »

Proszę o bezpośredni link do SEAT Polska oraz UOKiK gdzie można zgłaszać i opisywać nasz wspólny problem. Zachęcam wszystkich do wysyłania takich wiadomości , im więcej tym pewnie szybciej będzie jakaś reakcja Producenta.

ODPOWIEDZ