Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Grzesiek-84
Samochód: Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Post autor: Grzesiek-84 »

Luk4as pisze:
20 paź 2024, 22:36
Wystepuje w kazdym aucie z silnikiem 1.0 i 1.5
W Cuprze też?

Sponsor

Kalinski

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

W A pisze:
20 paź 2024, 21:30
kmw pisze:
20 paź 2024, 7:09
W A pisze:
19 paź 2024, 23:34

Dealer z Łodzi.
Jutro podjadę na OSKP, aby sprawdzili początkową pozycję . Mam jeszcze cząstkę nadziei, że jest nieprawidłowa i poprawienie jej spowoduje, że będzie można użytkować pojazd po zmroku.
Który? Bo jest dwóch.
Nie wiem jak ten na Brzezińskiej, ale ten na Szczecińskiej wie o problemie.
Kupowałem u tego na Brzezińskiej.
Wizyta w oskp trochę poprawiła sytuację, bo światła okazały się rozregulowane. Diagnosta był zdziwiony, że nowe auto (przejechane 300km) ma je tak ustawione.
Obrazek
Problem oślepiania zmniejszył się, ale niestety nie zniknął w 100%. Dalej podczas jazdy światła się trochę podnoszą, a gdy się zatrzymuję, to opadają. Dokładnie tak, jak na tym filmiku, który udało mi się znaleźć na yt. https://www.youtube.com/watch?v=wdfIsIQxmWc

W instrukcji obsługi jest wzmianka o Światłach autostradowych, których zachowanie jest podobne do tego, które u siebie obserwuję, z tą różnicą, że u mnie światła podnoszą się praktycznie od razu po ruszeniu.
Światła autostradowe
Funkcję tę aktywuje się lub wyłącza za pośrednictwem odpowiedniego menu systemu Infotainment.
● Włączanie: podczas jazdy z prędkością powyżej 110 km/h przez ponad 10 sekund, światła
mijania podnoszą się nieznacznie, aby zwiększyć odległość widoczności dla kierowcy.
● Wyłączanie: po zmniejszeniu prędkości pojazdu poniżej 100 km/h światła mijania natychmiast powracają do normalnego położenia.

Instrukcja wskazuje, że funkcję tę można wyłączyć, ale niestety nigdzie nie znalazłem tego w menu ustawień. Może wiecie, gdzie można tą opcję wyłączyć?
Czytałem we wcześniejszych postach o tej funkcji świateł autostradowych, ale dopiero teraz mnie oświeciło : a może rozwiązanie jest bardziej trywialne niż możemy przypuszczać i ktoś po prostu popełnił błąd i w ustawieniach wewnętrznych (na pewno jest to do sprawdzenia poprzez na przykład OBD11) jest nie 110 km/h, tylko na przykład 10 i dlatego podnoszą się zaraz po ruszeniu i przekroczeniu tej prędkości ?
Ostatnio zmieniony 21 paź 2024, 11:36 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

1285
Samochód: Ateca
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: 1285 »

Grzesiek-84 pisze:
20 paź 2024, 22:51
Luk4as pisze:
20 paź 2024, 22:36
Wystepuje w kazdym aucie z silnikiem 1.0 i 1.5
W Cuprze też?
Kolega który założył ten temat ma właśnie Cupre

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

W A pisze:
20 paź 2024, 21:30

Problem oślepiania zmniejszył się, ale niestety nie zniknął w 100%. Dalej podczas jazdy światła się trochę podnoszą, a gdy się zatrzymuję, to opadają. Dokładnie tak, jak na tym filmiku, który udało mi się znaleźć na yt. https://www.youtube.com/watch?v=wdfIsIQxmWc

W instrukcji obsługi jest wzmianka o Światłach autostradowych, których zachowanie jest podobne do tego, które u siebie obserwuję, z tą różnicą, że u mnie światła podnoszą się praktycznie od razu po ruszeniu.
Światła autostradowe
Funkcję tę aktywuje się lub wyłącza za pośrednictwem odpowiedniego menu systemu Infotainment.
● Włączanie: podczas jazdy z prędkością powyżej 110 km/h przez ponad 10 sekund, światła
mijania podnoszą się nieznacznie, aby zwiększyć odległość widoczności dla kierowcy.
● Wyłączanie: po zmniejszeniu prędkości pojazdu poniżej 100 km/h światła mijania natychmiast powracają do normalnego położenia.

Instrukcja wskazuje, że funkcję tę można wyłączyć, ale niestety nigdzie nie znalazłem tego w menu ustawień. Może wiecie, gdzie można tą opcję wyłączyć?
To nie są autostradowe mijania, jak na filmie jest. Nie może tak wysoko podnieść mijania, bo co, przy autostradowym ustawieniu w oczy może już walić? W moim podnosi delikatnie. To na filmie bardziej wygląda na podniesie mijania jak po włączeniu świateł drogowych, i by się zgadzało, bo u mnie znacząco do góry idą. Różnica jest taka, że przy drogowych nie ma skokowego przestawiania, ustawia dół-góra, góra-dół od razu. Coś namieszali w oprogramowaniu.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2024, 8:15 przez krowka1978, łącznie zmieniany 1 raz.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Czy ktoś, kto ma Atece 2023, czyli nie ma problemu z oślepieniem, może napisać, czy u niego światła mijania obniżają się nieco po zatrzymaniu się, co widać np na karoserii poprzedniego auta?

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

Skylla pisze:
21 paź 2024, 8:14
Czy ktoś, kto ma Atece 2023, czyli nie ma problemu z oślepieniem, może napisać, czy u niego światła mijania obniżają się nieco po zatrzymaniu się, co widać np na karoserii poprzedniego auta?
Opisałem już kilka razy, najnowszy wpis powyżej. Podczas jazdy światła podnoszą się delikatnie po przekroczeniu w górę progu autostradowego, nadal nie oślepiając, no i wracają po przekroczeniu dolnego progu. Powtarzając się, obserwację podnoszenia/opuszczenia mijania przy włączeniu/wyłączeniu drogowych widać od boku, tudzież przy ustawieniu się przodem blisko ściany, bramy garażowej itp. (wtedy widać wiązki dwóch sekcji reflektora, z dalszej odległości już nachodzą na siebie, bo tak działają drogowe i zmiany ustawienia mijania nie widać). W moim nie zdarzyło się opuszczanie świateł po zatrzymaniu w przypadku braku zmiany obciążenia, nigdy na samochodzie z przodu nie zaobserwowałem przestawiania, w obie strony.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

piotr.bawol
Samochód: Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: piotr.bawol »

Tak aktualnie świecą u mnie z obciążonym tyłem:

Obrazek

Na pewno po zatrzymaniu delikatnie się obniżają. Po obciążeniu tyłu, tak jak już wcześniej pisałem, zaczynają po prostu wyżej świecić, na szczęście już tak nie oślepiają.

Co do ATK z 2023 to pytałem dwóch osób i problem nie występuje, prawidłowo obniża się poziom w zależności od obciążenia tylnej belki.
------------------------------------------------------
Superb I 2.0TDI / Ateca 1.5 DSG

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Początek 2024, też nie
Za ten post autor Blues Brothers otrzymał podziękowanie:
piotr.bawol (21 paź 2024, 10:00)
Ocena: 4.76%

W A
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI 2024
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: W A »

Na dzień dzisiejszy, chyba jedynym rozwiązaniem dla mnie, to tak obniżyć pozycję początkową, aby po podniesieniu się reflektorów podczas jazdy, były na prawidłowym poziomie. Przy znacznym dociążeniu pewnie potrzebna byłaby korekta, skoro auto regulacja nie działa prawidłowo (u siebie jeszcze tego nie testowałem, ale z analizy wpisów poprzedników wnioskuję, że problem też mnie będzie dotyczył).
Jako wyposażenie standardowe w felernych modelach powinni dodawać imbus i przyrząd do ustawiania świateł w reflektorach samochodowych.

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

ODPOWIEDZ