Co serwisować / 103 tyś / 7,5 roku

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Awatar użytkownika
Janisz
Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 150KM DSG 4drive
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: Janisz »

Witam,

Trzymam auto od nowości (7,5 roku), przebieg 103 tysiące. Wersja 1.4 tsi 4 drive (dsg dq 250). Trochę straciłem rachubę kiedy i co serwisować. Poniżej ostatnie serwisy:

10.11.2022 / 73 130km - płukanka, serwis olejowy, filtr powietrza + kabinowy, olej w dsg + filtr (druga wymiana od zakupu), wymiana oleju w haldex + czyszczenie filtra

12.08.2023 / 85 010km - komplet hamulców (przód+tył), płyn hamulcowy, płukanka, serwis olejowy, filtr powietrza + kabinowy, klima (odgrzybianie + sprawdzenie czynnika), geometria, adaptacja dsg

15.04.2024 / 95 760 - serwis olejowy, filtr powietrza + kabinowy, klima (odgrzybianie + sprawdzenie czynnika) , wymiana tulei w przednim wachaczu (tylne wersja rs3), geometria

No i do sedna. Przebieg 103 tysiące. Znów robić serwis dsg+haldex? Robienie tego co 30 tysięcy to nie przesada?

Czy jest coś co trzeba by było zrobić przy takim przebiegu / okresie ponad 7 lat?

Ateca Xcellence | 1.4 TSI 150KM | DSG | 4Drive | Mato Brown | Felgi 18 cali - PERFORMANCE 36/1| Alcantara Brown | Comfort Assistant | Podgrz. przednia szyba | Kamery 360 | Navi | Full Link | Alarm |
Obrazek

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
Grz_Bo
Samochód: Seat Leon
Podziękował: 413 razy
Otrzymał podziękowań: 290 razy

Re: Co serwisować / 103 tyś / 7,5 roku

Post autor: Grz_Bo »

W kwestii dsg i haldex'a to z wiadomych mi informacji producenci zalecają wymianę co 60kkm. Czyli jeszcze 30kkm możesz jeździć. Czy szybsza wymiana zaszkodzi? Nie wiem.

Awatar użytkownika
Janisz

Że serwis zaleca serwis dsg co 60tyś to wiem. Wiem też jak wyglądało sitko filtra haldexu przy wymianie oleju poza serwisem. W serwisie mieli w dupie i pewnie serwis haldexu polegał na zlaniu i ponownym zalaniu oleju. Dlatego staram się dbać lepiej niż serwis zaleca. Do tej pory jedyna rzecz jaka się popsuła to pompka od spryskiwaczy zatem staram się dbać o auto.
Ateca Xcellence | 1.4 TSI 150KM | DSG | 4Drive | Mato Brown | Felgi 18 cali - PERFORMANCE 36/1| Alcantara Brown | Comfort Assistant | Podgrz. przednia szyba | Kamery 360 | Navi | Full Link | Alarm |
Obrazek

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

Janisz pisze:
11 wrz 2024, 12:15
Że serwis zaleca serwis dsg co 60tyś to wiem. Wiem też jak wyglądało sitko filtra haldexu przy wymianie oleju poza serwisem. W serwisie mieli w dupie i pewnie serwis haldexu polegał na zlaniu i ponownym zalaniu oleju. Dlatego staram się dbać lepiej niż serwis zaleca. Do tej pory jedyna rzecz jaka się popsuła to pompka od spryskiwaczy zatem staram się dbać o auto.
Jak Cie stac, to rob tak dalej co 30 tys dsg z haldexem. Olej raz w roku.
Pytanie czy po 7,5 roku nie warto wymienic paska rozrzadu ? VW daje chyba dluzsze okresy itd, ale ja bym przynajmniej obejrzal dokladnie pasek. Dawniej po takim czasie kazali wymieniac.
Nie widzialem plynu hamulcowego wymienionego, serwis wymienia co 3 lata. W sumie nie jest to drogie, warto zrobic.

W sumie to nie ma co nic wiecej robic prewencyjnie, bo oleje i plyny wymieniasz z glowa.

Ja bym jeszcze sprawdzil, przeczyscil i wysmarowal albo wymienil jakies gumki, elementy ruchome i wymienne hamulca elektrycznego z tylu, zeby sie nie przycinal lub zablokowal w razie czego.

7,5 roku to duzo i nieduzo. Sam mam prawie 5 lat auto i dbam bardzo.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Awatar użytkownika
Janisz

Racja co do paska rozrządu, warto go sprawdzić. Płyn hamulcowy był wymieniany już dwukrotnie 🙃
Mam pytanie co do zawieszenia. Co ile tak naprawdę wymienia sie zawieszenie? Wiem, że może ców zacząć tłuc itp ale pewne jest, że zawieszenie po 100tys i prawie 8 latach nie jest już nowe. Co traktować jako wyznacznik?
Obrazek

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

Według ASO pasek rozrządu wymienia się przy 180tys sprawdzenie paska przy 140Tys

ODPOWIEDZ