Witam,
Trzymam auto od nowości (7,5 roku), przebieg 103 tysiące. Wersja 1.4 tsi 4 drive (dsg dq 250). Trochę straciłem rachubę kiedy i co serwisować. Poniżej ostatnie serwisy:
10.11.2022 / 73 130km - płukanka, serwis olejowy, filtr powietrza + kabinowy, olej w dsg + filtr (druga wymiana od zakupu), wymiana oleju w haldex + czyszczenie filtra
12.08.2023 / 85 010km - komplet hamulców (przód+tył), płyn hamulcowy, płukanka, serwis olejowy, filtr powietrza + kabinowy, klima (odgrzybianie + sprawdzenie czynnika), geometria, adaptacja dsg
15.04.2024 / 95 760 - serwis olejowy, filtr powietrza + kabinowy, klima (odgrzybianie + sprawdzenie czynnika) , wymiana tulei w przednim wachaczu (tylne wersja rs3), geometria
No i do sedna. Przebieg 103 tysiące. Znów robić serwis dsg+haldex? Robienie tego co 30 tysięcy to nie przesada?
Czy jest coś co trzeba by było zrobić przy takim przebiegu / okresie ponad 7 lat?
Co serwisować / 103 tyś / 7,5 roku
- Grz_Bo
- Samochód: Seat Leon
- Podziękował: 413 razy
- Otrzymał podziękowań: 290 razy
Re: Co serwisować / 103 tyś / 7,5 roku
W kwestii dsg i haldex'a to z wiadomych mi informacji producenci zalecają wymianę co 60kkm. Czyli jeszcze 30kkm możesz jeździć. Czy szybsza wymiana zaszkodzi? Nie wiem.
Pozdrawiam
Grzegorz
- Janisz
- Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 150KM DSG 4drive
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Że serwis zaleca serwis dsg co 60tyś to wiem. Wiem też jak wyglądało sitko filtra haldexu przy wymianie oleju poza serwisem. W serwisie mieli w dupie i pewnie serwis haldexu polegał na zlaniu i ponownym zalaniu oleju. Dlatego staram się dbać lepiej niż serwis zaleca. Do tej pory jedyna rzecz jaka się popsuła to pompka od spryskiwaczy zatem staram się dbać o auto.
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Jak Cie stac, to rob tak dalej co 30 tys dsg z haldexem. Olej raz w roku.Janisz pisze: ↑11 wrz 2024, 12:15Że serwis zaleca serwis dsg co 60tyś to wiem. Wiem też jak wyglądało sitko filtra haldexu przy wymianie oleju poza serwisem. W serwisie mieli w dupie i pewnie serwis haldexu polegał na zlaniu i ponownym zalaniu oleju. Dlatego staram się dbać lepiej niż serwis zaleca. Do tej pory jedyna rzecz jaka się popsuła to pompka od spryskiwaczy zatem staram się dbać o auto.
Pytanie czy po 7,5 roku nie warto wymienic paska rozrzadu ? VW daje chyba dluzsze okresy itd, ale ja bym przynajmniej obejrzal dokladnie pasek. Dawniej po takim czasie kazali wymieniac.
Nie widzialem plynu hamulcowego wymienionego, serwis wymienia co 3 lata. W sumie nie jest to drogie, warto zrobic.
W sumie to nie ma co nic wiecej robic prewencyjnie, bo oleje i plyny wymieniasz z glowa.
Ja bym jeszcze sprawdzil, przeczyscil i wysmarowal albo wymienil jakies gumki, elementy ruchome i wymienne hamulca elektrycznego z tylu, zeby sie nie przycinal lub zablokowal w razie czego.
7,5 roku to duzo i nieduzo. Sam mam prawie 5 lat auto i dbam bardzo.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
- Janisz
- Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 150KM DSG 4drive
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Racja co do paska rozrządu, warto go sprawdzić. Płyn hamulcowy był wymieniany już dwukrotnie 
Mam pytanie co do zawieszenia. Co ile tak naprawdę wymienia sie zawieszenie? Wiem, że może ców zacząć tłuc itp ale pewne jest, że zawieszenie po 100tys i prawie 8 latach nie jest już nowe. Co traktować jako wyznacznik?
Mam pytanie co do zawieszenia. Co ile tak naprawdę wymienia sie zawieszenie? Wiem, że może ców zacząć tłuc itp ale pewne jest, że zawieszenie po 100tys i prawie 8 latach nie jest już nowe. Co traktować jako wyznacznik?
-
patryk7133
- Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 80 razy
Według ASO pasek rozrządu wymienia się przy 180tys sprawdzenie paska przy 140Tys