Gąbka w nadkolach a rdza

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Gąbka w nadkolach a rdza

Post autor: YoursTruly »

Usłyszałem ostatnio, że wszystkie VAGi mają problem z rdzewiejącym nadkolem przez gąbkę nasiąkającą wodą i nie dającą jej uciec (patrz: zdjęcie). To jest ponoć element zabezpieczający przed “wessaniem” nadkola gdyby się urwało i zostało przeciągnięte przez koło.
Szukałem na forum ale nie znalazłem nic w tym temacie. Słyszeliście o czymś takim? Robiliście coś z tą gąbką?
Obrazek

Sponsor

Kalinski

Gąbka w nadkolach a rdza

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Gąbka w nadkolach a rdza

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Re: Gąbka w nadkolach a rdza

Post autor: Misiek »

YoursTruly pisze:
05 maja 2025, 11:16
Usłyszałem ostatnio, że wszystkie VAGi mają problem z rdzewiejącym nadkolem przez gąbkę nasiąkającą wodą i nie dającą jej uciec (patrz: zdjęcie). To jest ponoć element zabezpieczający przed “wessaniem” nadkola gdyby się urwało i zostało przeciągnięte przez koło.
Szukałem na forum ale nie znalazłem nic w tym temacie. Słyszeliście o czymś takim? Robiliście coś z tą gąbką?
...
Pamiętam, że jakiś czas temu, dość dawno, z rok lub nawet i więcej, ktoś coś pisał na ten temat przy okazji własnoręcznego wytłumiania nadkoli i ze zdziwieniem znalazł właśnie tą gąbkę całkowicie nasiąkniętą wodą. Na szczęście u niego jeszcze nic nie rdzewiało, ale na wszelki wypadek usunął ją całość wysuszył i zabezpieczył gąbką od wytłumiania. Jeśli dobrze widzę, to Ty chyba też wziąłeś się za wytłumianie nadkoli i stąd to "znalezisko" ?
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
TomeL
Samochód: Ateca FR 2.0 TSI FL
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Post autor: TomeL »

Hmm. Nie słyszałem o tym problemie rdzy, więc wcisnąłem ją spowrotem.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: YoursTruly »

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

Kolejny urban legend. Niech sie wypowiedza wlasciciele poczatkiwych Atek czy im cos rdzewieje.
Ja mam 5 lat i nic. Nie boje sie o to.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

7 lat i nic

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

Atecę mam za krótko, żeby o rdzy pisać, ale w moim byłym GP przez 18 lat "gąbki" nic nie zrobiły, w dziewięcioletniej pincecie również brak problemu spowodowanego "gąbkami".
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

krowka1978 pisze:
06 maja 2025, 8:23
Atecę mam za krótko, żeby o rdzy pisać, ale w moim byłym GP przez 18 lat "gąbki" nic nie zrobiły, w dziewięcioletniej pincecie również brak problemu spowodowanego "gąbkami".
A czy to nie jest tak, że w Fiacie i tyle lat temu były / są inne, lepsze zabezpieczenia antykorozyjne ?
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

Ta gąbka jak to nazywasz, to u mnie jest raczej pianka o gęstej strukturze na bazie kauczuku i ten materiał nie przyjmuje wody. Jedyne, co zbiera wodę z solą, to przyklejona fabrycznie mata wygłuszająca na plastykowym nadkolu i od tego właśnie może robić się rdza, ale jak wygłuszysz matą z bitumem to dodatkowo zabezpieczysz.
Moja Ateca ma 8 lat nie widziała garażu i nic się nie dzieje, nie widać rdzy.

Ps: Nie radzę wywalać tej pianki, bo jak ją wywalisz to dopiero narazisz się na rdzę, bo ta pianka zapobiega dostawaniu się brudu i liści do tej wnęki. Poza tym woda jest tam cały czas bo ta wnęka to też kanał odprowadzania wody z podszybia.

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

Misiek pisze:
06 maja 2025, 10:41
krowka1978 pisze:
06 maja 2025, 8:23
A czy to nie jest tak, że w Fiacie i tyle lat temu były / są inne, lepsze zabezpieczenia antykorozyjne ?
Fiat i zabezpieczenie antykorozyjne to dwa sprzeczne slowa. Na pewno nie sa lepsze zabezpieczenia. Widzisz gdzies na ulicach Fiata Brovo i Brava ? Nie ma ich bo ich ruda zjadla, takie to sa zabepieczenia.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

ODPOWIEDZ