Lord M pisze: ↑25 maja 2024, 11:26Moja rada. Jeśli "ten typ tak ma" to zażądaj podstawienia innego auta i porównania. Mnie w ten sposób w Dynamice spuścili pop brzytwie kiedy mi się tłukła dwumasa. Pojechałem do Wrocka do kolegi który ma identyczne auto i bez dyskusji wymienili, a potem okazało się, że dwumasa miała luz osiowy (auto miało 8000 km). Co do klimy i sprężarki. Ja mam 2.0 TSI i na niskich obrotach dmuchawy słyszę u mnie jak pracuje kompresor. Ciężko powiedzieć czy głośniej czy ciszej ale na pewno nie przeszkadza (ja mam Leona a ten jest gorzej wyciszony niż Ateca). Rodzice mają T-Roc'a z tym samym silnikiem co Ty i u nich nic nie słychać.
Ostatnio zauważyłem, że wężyk biegnący od separatora oleju do odmy (taki karbowany) popuszcza olej, pojechałem do ASO bo gwarancję mam do końca sierpnia (byłem z kolegą) i dowiedziałem się, że "zapocenia olejowe" to normalna rzecz i tego na gwarancji nie zrobią. Ku... ten wężyk od Febi kosztuje mniej niż 100 zł i bym nawet zapłacił za niego ale nie było dyskusji. jestem umówiony w Bosch koło mnie i wymienią mi to w przyszłym tygodniu i tam się dowiedziałem, że te wężyki często padają bo są zrobione z marnego plastiku i są zaraz obok turbiny.
Zapamiętaj w ASO są wymieniacze a nie mechanicy. Nikt im nie zapłaci za dochodzenie co się zesrało (na pewno nie importer). Jeśli nawet dojdą co się skichało to muszą się huśtać z importerem (to on jest gwarantem) a to trwa i trwa.
Masz dwie opcje. Opcja nr 1 to jechać do innego ASO (czysta loteria) i może wreszcie się uda ale dobrze mieć drugie auto do porównania. Standardowo ASO odrzuca wszystko z gwarancji na wstępie. Opcja druga. Jeśli Twoje auto ma dwa lata to znaczy, że masz jeszcze 3 lata gwarancji i jeśli to jest np. wada łożyska to padnie ono wcześniej niż później. Może to też być mała ilość czynnika chłodzącego w układzie choć wtedy kompresor brzmi inaczej.
Awansem możesz jechać do jakiegoś zakładu od AC zapłacić parę złotych i niech sprawdzą ilość czynnika oraz sprężarkę.
Dzięki za rady. W czerwcu jestem umówiony w innym aso. W sumie poproszę o dostawienie drugiego auta i porównanie. Pytałem o ilość czynnika to usłyszałem oczywiście: Panie nowe auto , gdzie malo czynnika.. ostatecznie zapłacę i sam to sprawdzę w jakimś zakładzie i wówczas wroce do nich. Ehh, jak nie sprzęgła w poprzedniej skodzie to klima