Glosna praca klimatyzacji

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Kataklazyt
Samochód: Seat ateca 1.5 fr
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Glosna praca klimatyzacji

Post autor: Kataklazyt »

Lord M pisze:
25 maja 2024, 11:26
Moja rada. Jeśli "ten typ tak ma" to zażądaj podstawienia innego auta i porównania. Mnie w ten sposób w Dynamice spuścili pop brzytwie kiedy mi się tłukła dwumasa. Pojechałem do Wrocka do kolegi który ma identyczne auto i bez dyskusji wymienili, a potem okazało się, że dwumasa miała luz osiowy (auto miało 8000 km). Co do klimy i sprężarki. Ja mam 2.0 TSI i na niskich obrotach dmuchawy słyszę u mnie jak pracuje kompresor. Ciężko powiedzieć czy głośniej czy ciszej ale na pewno nie przeszkadza (ja mam Leona a ten jest gorzej wyciszony niż Ateca). Rodzice mają T-Roc'a z tym samym silnikiem co Ty i u nich nic nie słychać.

Ostatnio zauważyłem, że wężyk biegnący od separatora oleju do odmy (taki karbowany) popuszcza olej, pojechałem do ASO bo gwarancję mam do końca sierpnia (byłem z kolegą) i dowiedziałem się, że "zapocenia olejowe" to normalna rzecz i tego na gwarancji nie zrobią. Ku... ten wężyk od Febi kosztuje mniej niż 100 zł i bym nawet zapłacił za niego ale nie było dyskusji. jestem umówiony w Bosch koło mnie i wymienią mi to w przyszłym tygodniu i tam się dowiedziałem, że te wężyki często padają bo są zrobione z marnego plastiku i są zaraz obok turbiny.

Zapamiętaj w ASO są wymieniacze a nie mechanicy. Nikt im nie zapłaci za dochodzenie co się zesrało (na pewno nie importer). Jeśli nawet dojdą co się skichało to muszą się huśtać z importerem (to on jest gwarantem) a to trwa i trwa.

Masz dwie opcje. Opcja nr 1 to jechać do innego ASO (czysta loteria) i może wreszcie się uda ale dobrze mieć drugie auto do porównania. Standardowo ASO odrzuca wszystko z gwarancji na wstępie. Opcja druga. Jeśli Twoje auto ma dwa lata to znaczy, że masz jeszcze 3 lata gwarancji i jeśli to jest np. wada łożyska to padnie ono wcześniej niż później. Może to też być mała ilość czynnika chłodzącego w układzie choć wtedy kompresor brzmi inaczej.

Awansem możesz jechać do jakiegoś zakładu od AC zapłacić parę złotych i niech sprawdzą ilość czynnika oraz sprężarkę.

Dzięki za rady. W czerwcu jestem umówiony w innym aso. W sumie poproszę o dostawienie drugiego auta i porównanie. Pytałem o ilość czynnika to usłyszałem oczywiście: Panie nowe auto , gdzie malo czynnika.. ostatecznie zapłacę i sam to sprawdzę w jakimś zakładzie i wówczas wroce do nich. Ehh, jak nie sprzęgła w poprzedniej skodzie to klima :roll:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Lord M pisze:
25 maja 2024, 11:26
Moja rada. Jeśli "ten typ tak ma" to zażądaj podstawienia innego auta i porównania. Mnie w ten sposób w Dynamice spuścili pop brzytwie kiedy mi się tłukła dwumasa. Pojechałem do Wrocka do kolegi który ma identyczne auto i bez dyskusji wymienili, a potem okazało się, że dwumasa miała luz osiowy (auto miało 8000 km). Co do klimy i sprężarki. Ja mam 2.0 TSI i na niskich obrotach dmuchawy słyszę u mnie jak pracuje kompresor. Ciężko powiedzieć czy głośniej czy ciszej ale na pewno nie przeszkadza (ja mam Leona a ten jest gorzej wyciszony niż Ateca). Rodzice mają T-Roc'a z tym samym silnikiem co Ty i u nich nic nie słychać.

Ostatnio zauważyłem, że wężyk biegnący od separatora oleju do odmy (taki karbowany) popuszcza olej, pojechałem do ASO bo gwarancję mam do końca sierpnia (byłem z kolegą) i dowiedziałem się, że "zapocenia olejowe" to normalna rzecz i tego na gwarancji nie zrobią. Ku... ten wężyk od Febi kosztuje mniej niż 100 zł i bym nawet zapłacił za niego ale nie było dyskusji. jestem umówiony w Bosch koło mnie i wymienią mi to w przyszłym tygodniu i tam się dowiedziałem, że te wężyki często padają bo są zrobione z marnego plastiku i są zaraz obok turbiny.

Zapamiętaj w ASO są wymieniacze a nie mechanicy. Nikt im nie zapłaci za dochodzenie co się zesrało (na pewno nie importer). Jeśli nawet dojdą co się skichało to muszą się huśtać z importerem (to on jest gwarantem) a to trwa i trwa.

Masz dwie opcje. Opcja nr 1 to jechać do innego ASO (czysta loteria) i może wreszcie się uda ale dobrze mieć drugie auto do porównania. Standardowo ASO odrzuca wszystko z gwarancji na wstępie. Opcja druga. Jeśli Twoje auto ma dwa lata to znaczy, że masz jeszcze 3 lata gwarancji i jeśli to jest np. wada łożyska to padnie ono wcześniej niż później. Może to też być mała ilość czynnika chłodzącego w układzie choć wtedy kompresor brzmi inaczej.

Awansem możesz jechać do jakiegoś zakładu od AC zapłacić parę złotych i niech sprawdzą ilość czynnika oraz sprężarkę.
Jak skorzystać z roszczeń gwarancyjnych, to od razu "nie", ale jak nie zrobisz w ogóle lub spóźnisz się z przeglądem, czy wymianą oleju, to z miejsca zabierają gwarancję lub przynajmniej straszą. Czyli jak my musimy coś zrobić za darmo w ramach gwarancji, to nie, ale jak ty musisz zapłacić haracz za przedłużenie gwarancji, to bardzo chętnie.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

Ostatnio mój przyjaciel pojechał na przegląd z Formentorem. 3 godziny później dostał papierki z których wynika, że hamulce działają, migacze raz działają a raz nie (ale to chyba normalne) i resztę tych pierdół (np. głębokość bieżnika w aucie z nalotem 15kkm) i cyk 415 zł. Nie zrobili nic. O przeglądzie olejowym który jest po prostu wyłudzeniem (450 zł o ile pamiętam) już nie wspomnę. Gwarancją to placebo aby klient czuł się dobrze ale jak coś się stanie to spadaj na drzewo banany prostować. Ja mam to szczęście, że w rodzinie mam prawników, którzy umieją ASO postawić do pionu.

To jest tak, że jak coś Wam się tłucze w aucie i pojedziecie do ASO to usłyszycie - "ten typ tak ma", "cecha produktu", "jeździć dalej, obserwować". Jak już wreszcie zdechnie, wyleci dołem albo górą, oznaczy terytorium, to ASO powie - "złe użytkowanie", "niewłaściwe użytkowanie" lub moje ulubione "Panie, sprężarka klimatyzacji to element ekspiacyjny nie podlegający gwarancji". To ostatnie usłyszałem jak mi w poprzednim Leonie (tak, tak miałem przed a teraz mam polifta) pękła obudowa spryskiwaczy przedniej szyby.

Mój szwagier pracuje w Toyocie jako menadżer i takie akcje są też w Toyocie. Wystarczy wspomnieć akcję z akumulatorami. Firmy samochodowe poniosły gigantyczne starty w związku z COVID'em (mój przyjaciel czekał na auto niemal jak za PRL - rok), Eurowariaci dociskają śrubę co wymusza inwestycje w poronione auta elektryczne a każda naprawa gwarancyjna to strata dla importera i dla producenta, więc starają się ciąć koszty jak się da.
Za ten post autor Lord M otrzymał podziękowanie:
Misiek (26 maja 2024, 15:53)
Ocena: 4.76%
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

Capa
Samochód: Seat Ateca 1.5 XP Dsg
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: Capa »

Absolutnie nie słychać u mnie takich odgłosów, więc walcz, jeśli Ci to przeszkadza. Bo o tym jest ten temat, a nie o cenach przeglądu / wymiany oleju :)
Ja np. Miałem już wymienioną w jej ramach kierownicę na nową (szwankował czujnik chyba od lane assist) oraz całą jednostkę radia (Beats) w związku z brakiem dźwięku i koniecznością resetu przynajmniej raz dziennie, co rozwiązało w dużej mierze problem (chyba jako jeden z ostatnich z tego co mówili, bo później już wszystkim kazali na aktualizację czekać).
Reasumując, czasami gwarancja działa, więc jak samochód jeszcze ją ma, to próbuj z tą klimą.

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

U mnie wymienili sprężarke i jest cisza. U ojca to samo.

DawidKOlkuszFR
Samochód: Seat Ateca FR
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: DawidKOlkuszFR »

U mnie słychać tylko sączące się powietrze z nawiewów w 1.5 tsi FR z 2020r
Jedz z tym, bo to nie jest normalne.

Kataklazyt
Samochód: Seat ateca 1.5 fr

Post autor: Kataklazyt »

Kubawojcik pisze:
27 maja 2024, 8:26
U mnie wymienili sprężarke i jest cisza. U ojca to samo.
A wymienili bo padła i nie chłodziło czy niepoprawnie pracowała i hałas?

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

Byla glosna. Zajrzeli i wyszlo ze cos tam rdzewiało. Producent kazał wymienic na chyba Denso.

davidkos87
Samochód: Ateca FR 1.5 TSI Nevada White
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: davidkos87 »

Miałem ten sam problem z głośną pracą klimy. Przy drugim zgłoszeniu wymienili sprężarkę ;)

Rafal2482
Samochód: Ateca FL

Post autor: Rafal2482 »

I udało się rozwiązać problem bo u siebie chyba mam podobną sytuację?

ODPOWIEDZ