Sprzedawcy oznaczeni "Super sprzedawca", a także z możliwością dostawy Smart, bo to jest powiązane, nigdy sobie nie pozwolą na sprzedawanie zamienników pod "marką" oryginalnego, bo w razie czego za dużo tracą. Inni, z długim stażem na Allegro także, a tym bardziej ci z dużą ilością pozytywnych ocen. Wystarczy więc tylko omijać sprzedawców nowych, z krótkim stażem, i z dużą ilością negatywnych ocen. A poza tym masz przecież możliwość reklamacji, gdyby jednak przyszedł inny niż na zdjęciu lub był nieoryginalnie zamknięty. Ja niedawno tak zrobiłem z innym towarem i "wygrałem", bo w tym przypadku wygląd miał dla mnie kluczowe znaczenie. Jak widzisz taka cena jest u wielu sprzedawców, więc na pewno nie jest podejrzana, że zamiennik.Lu_83 pisze: ↑02 sty 2026, 19:11Dokładnie tak chcę zrobić, na przegląd na 2 lata/30 tyś kupić jedynie własny olej bo na tym mają straszną przebitkę - nawet 99zł za litr wołają w ASO a na allegro po 35zł. Pytanie tylko czy ten na allegro za 178zł to oryginał? Co prawda sprzedawcą jest AutoRud Stalowa Wola czyli ASOMisiek pisze: ↑31 gru 2025, 15:44Trochę się spóźniłeś, bo do 8-01 nie będę miał łatwego dojścia (daleko do garażu i dodatkowo ostatnio u mnie zasypało i zamroziło) do samochodu i nie mogę łatwo sprawdzić co jest u mnie, ale przy tym samym silniku, tyle że rocznik 22, kupuję VW Longlife IV 0W20 508.00/509.00. Zresztą taki zaleca nasz forumowy guru, Sailor, w swoim poradniku olejowym :
https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... 611#p23611
Także prawdopodobnie taki będzie i dla Ciebie. Jakby co, to aktualnie na Allegro bardzo spadła cena, bo jakiś czas temu zapłaciłem prawie 200, a teraz jest po 178. Na zapas nie polecam kupować, mimo że świeży olej może spokojnie postać i dwa lata, ale za jakiś czas prawdopodobnie cena znów spadnie.![]()
Ja uważam, że zawsze warto przyjeżdżać ze swoimi "częściami", bo kosmiczne przebitki mają na wszystkim, a kupić to samo lub równie dobre można bardzo łatwo, głównie właśnie na Allegro. Przykład : filtr kabinowy, ktoś kiedyś pisał, że na fakturze miał coś koło 300 zł, a ja nawet lepszy właśnie kupiłem (dwa) po 68 zł. Darować sobie można ewentualnie jakieś tanizny, jak korek z uszczelką (chociaż 7 zł, zamiast 38 robi wrażenie) i filtr oleju, ale WSZYSTKO inne, teraz i na przyszłość (elementy układu hamulcowego), radziłbym kupować we własnym zakresie.
W razie szczegółów proponowałbym oczytać wątek o wymianach oleju, czy przeglądach okresowych, a znajdziesz tam wszystkie niezbędne informacje.