Wymiana Oleju

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Re: Wymiana Oleju

Post autor: Misiek »

Lu_83 pisze:
02 sty 2026, 19:11
Misiek pisze:
31 gru 2025, 15:44
Lu_83 pisze:
31 gru 2025, 10:24

A jak tam są dwie opcje wpisane to którą brać? Ateca 1.5 - 2023r
Trochę się spóźniłeś, bo do 8-01 nie będę miał łatwego dojścia (daleko do garażu i dodatkowo ostatnio u mnie zasypało i zamroziło) do samochodu i nie mogę łatwo sprawdzić co jest u mnie, ale przy tym samym silniku, tyle że rocznik 22, kupuję VW Longlife IV 0W20 508.00/509.00. Zresztą taki zaleca nasz forumowy guru, Sailor, w swoim poradniku olejowym :

https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... 611#p23611

Także prawdopodobnie taki będzie i dla Ciebie. Jakby co, to aktualnie na Allegro bardzo spadła cena, bo jakiś czas temu zapłaciłem prawie 200, a teraz jest po 178. Na zapas nie polecam kupować, mimo że świeży olej może spokojnie postać i dwa lata, ale za jakiś czas prawdopodobnie cena znów spadnie.
Dokładnie tak chcę zrobić, na przegląd na 2 lata/30 tyś kupić jedynie własny olej bo na tym mają straszną przebitkę - nawet 99zł za litr wołają w ASO a na allegro po 35zł. Pytanie tylko czy ten na allegro za 178zł to oryginał? Co prawda sprzedawcą jest AutoRud Stalowa Wola czyli ASO 🤷‍♂️
Sprzedawcy oznaczeni "Super sprzedawca", a także z możliwością dostawy Smart, bo to jest powiązane, nigdy sobie nie pozwolą na sprzedawanie zamienników pod "marką" oryginalnego, bo w razie czego za dużo tracą. Inni, z długim stażem na Allegro także, a tym bardziej ci z dużą ilością pozytywnych ocen. Wystarczy więc tylko omijać sprzedawców nowych, z krótkim stażem, i z dużą ilością negatywnych ocen. A poza tym masz przecież możliwość reklamacji, gdyby jednak przyszedł inny niż na zdjęciu lub był nieoryginalnie zamknięty. Ja niedawno tak zrobiłem z innym towarem i "wygrałem", bo w tym przypadku wygląd miał dla mnie kluczowe znaczenie. Jak widzisz taka cena jest u wielu sprzedawców, więc na pewno nie jest podejrzana, że zamiennik.

Ja uważam, że zawsze warto przyjeżdżać ze swoimi "częściami", bo kosmiczne przebitki mają na wszystkim, a kupić to samo lub równie dobre można bardzo łatwo, głównie właśnie na Allegro. Przykład : filtr kabinowy, ktoś kiedyś pisał, że na fakturze miał coś koło 300 zł, a ja nawet lepszy właśnie kupiłem (dwa) po 68 zł. Darować sobie można ewentualnie jakieś tanizny, jak korek z uszczelką (chociaż 7 zł, zamiast 38 robi wrażenie) i filtr oleju, ale WSZYSTKO inne, teraz i na przyszłość (elementy układu hamulcowego), radziłbym kupować we własnym zakresie.

W razie szczegółów proponowałbym oczytać wątek o wymianach oleju, czy przeglądach okresowych, a znajdziesz tam wszystkie niezbędne informacje.

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek

Maper pisze:
02 sty 2026, 19:40
Lu_83 pisze:
02 sty 2026, 19:11
kupić jedynie własny olej bo na tym mają straszną przebitkę - nawet 99zł za litr wołają w ASO
Nawet trochę więcej. Wymieniałem dwa tygodnie temu olej i policzyli mi około 110 zł/litr.
Nie znają umiaru, a później dziwią się, że klienci po gwarancji uciekają od nich jak najdalej, gdzie pieprz rośnie. A jak by "zmienili politykę cenową", to i opinia o wszystkich ASO byłaby lepsza, a i klientów i roboty mieliby więcej.

Maper
Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: Maper »

Tanio nie jest. Odkąd pamiętam, to wszelkie ASO słynęły z wysokich cen. Ale ja dostrzegam też argumenty, by jednak samochód serwisować w ASO. Przez lata naprawiania swoich poprzednich samochodów w warsztatach u pana Zdzisia, Darka czy Roberta napatrzyłem się na różne nieciekawe sytuacje i kiedy przyjdzie moment, że będzie już po gwarancji, to dwa razy się zastanowię, czy do kogoś innego ze swoim autem się udać, czy może jednak zostać przy ASO.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG graphite grey 2025r. (+ składany hak, ogrzewanie postojowe, pakiet wspomagania XL, navi, kokpit 10,25", elektr. reg. fotela, kamery 360* i kilka innych drobiazgów)

Misiek

Maper pisze:
03 sty 2026, 20:38
Tanio nie jest. Odkąd pamiętam, to wszelkie ASO słynęły z wysokich cen. Ale ja dostrzegam też argumenty, by jednak samochód serwisować w ASO. Przez lata naprawiania swoich poprzednich samochodów w warsztatach u pana Zdzisia, Darka czy Roberta napatrzyłem się na różne nieciekawe sytuacje i kiedy przyjdzie moment, że będzie już po gwarancji, to dwa razy się zastanowię, czy do kogoś innego ze swoim autem się udać, czy może jednak zostać przy ASO.
Masz sporo racji, ale czy na prawdę warto jechać do ASO na coś tak prostego, jak wymiana oleju i kilkukrotnie przepłacać ? W czasie gwarancji, to jest jej koszt przedłużenia, ale po ? Czy da się coś w tym temacie spieprzyć ? Wydaje mi się, że chyba tylko początkujący uczeń może być w tym nieobeznany. Co do poważniejszych napraw, to mogę się zgodzić, chociaż Ateca, to przecież VAG, a to jest chyba jedna z najpopularniejszych marek i najpopularniejsze, najczęstsze naprawy zna już chyba każdy "klepacz". Nie wiem jak bardzo źle i do kogo trafiałeś, że masz aż tak złe zdanie o mechanikach samochodowych, ale zdarza się. Trzeba tylko znaleźć, dopytać na przykład znajomych o najlepszy, najbardziej wiarygodny zakład. Sam byłem kiedyś świadkiem, jak mały, to mały, ale wulkanizator z co najmniej dwudziestoletnim stażem zapomniał dokręcić śrub, nawet do felg, nie mówiąc o kluczu dynamometrycznym, i po kilku przejechanych metrach facetowi zaczęły się telepać koła na boki. A raz nawet i w moim samochodzie "specjalista" poukładał koła przed założeniem nie w taką stronę bieżnika i na moje zwrócenie uwagi, czy przypadkiem ... usłyszałem, no może i tak, więc nigdy więcej tam nie pojechałem, co nie zmieniło mojego ogólnego zdania o mechanikach, bo może akurat tak źle trafiłem i się przytrafiła pomyłka, niedopatrzenie.

Lu_83
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Lu_83 »

Podrzucam świeżutkie ceny na ten rok z dwóch ASO dot. serwisu na 2 lata/30 tyś czyli tak na prawdę olej z filtrem i sprawdzenie komputerem i pieczątka. Warszawa.
1. 1250zł (tu ciekawostka bo wspomnieli o wymianie płynu hamulcowego która przypada w grudniu 2026 r. czyli tak jakby po 3 latach - na miejscu zapytam czy można teraz zrobić). Była też propozycja odgrzybienia klimy za 199zł do zastanowienia.
Zapropnowali tez opcję przyjęcia auta na podnośniku abym mógł obejrzeć sobie spód - miło.
2. 1440zł - olej filtr komputer i pieczątka

Wybór raczej opcji nr 1, swoim olejem pewnie zbije do ok 1000zł.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

Hahaha. Wymiana pynu ale tylko w zbiorniczku a nie ukłądzie. Mnie też tak nacieli. Jak później przy mnie w innym serwisie zlewali płyn z hamulców (tak przy okazji kazałem zrobić podczas wymiany tarcz i klocków) to płyn był brązowy z starości i temperatury.

Co do oleju - kupuj swój, wyjdziesz na tym lepiej. Ważne aby kupić w dobrym sklepie a nie od byle kogo. Ja nawet własny filtr i świece woziłem bo tak se liczyli, że w cenie jednej świecy miałem dwie a filtr to chyba razy 3 walili.

BTW ile teraz kosztuje tzw serwis olejowy (bez materiałów) nadal 370 zł za wymianę oleju i filtra oraz obejście auta dookoła aby sprawdzić czy ma 4 koła? :P
Za ten post autor Lord M otrzymał podziękowanie:
Misiek (14 sty 2026, 22:50)
Ocena: 4.76%
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

Lu_83

Lord M pisze:
14 sty 2026, 17:15
Hahaha. Wymiana pynu ale tylko w zbiorniczku a nie ukłądzie. Mnie też tak nacieli. Jak później przy mnie w innym serwisie zlewali płyn z hamulców (tak przy okazji kazałem zrobić podczas wymiany tarcz i klocków) to płyn był brązowy z starości i temperatury.

Co do oleju - kupuj swój, wyjdziesz na tym lepiej. Ważne aby kupić w dobrym sklepie a nie od byle kogo. Ja nawet własny filtr i świece woziłem bo tak se liczyli, że w cenie jednej świecy miałem dwie a filtr to chyba razy 3 walili.

BTW ile teraz kosztuje tzw serwis olejowy (bez materiałów) nadal 370 zł za wymianę oleju i filtra oraz obejście auta dookoła aby sprawdzić czy ma 4 koła? :P
Jak to tylko w zbiorniczku? Dolewka?

Lu_83

A może ktoś z Was robił ten mały serwis olejowy w Bosch Service? Oni podobno mają wjazd do książki elektronicznej? Znacie koszty?

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

Lu_83 pisze:
15 sty 2026, 10:44
Lord M pisze:
14 sty 2026, 17:15

Jak to tylko w zbiorniczku? Dolewka?
Dziady biorą strzykawkę i odciągają płyn z zbiorniczka i dolewają nowy. Problem w tym, że płyn hamulcowy to nie obwód gdzie płyn cały czas krąży (jak w układzie paliwowy czy chłodzącym) tylko rurka z serwa do zacisku. W zbiorniczku masz czysty płyn a przy zacisku stary syf. U mnie nawet nie ściągali kół (żeby dostać się do zaworów przy zaciskach) a same zaciski wyglądały dziewiczo bo były całe zakurzone, tak jak przyjechałem do serwisu. U rodziców w VW - to samo.

Podobnie jest jak się robi serwis DSG (DQ381). Jak ja robiłem to musiałem ekstra dopłacić aby wymienili filtr skrzyni (jest pod półką akumulatora) bo kiedy ja robiłem serwis, to instrukcja serwisowa nie przewidywała wymiany filtra.

ASO to straszne zdzierstwo a poziom usług mocno wątpliwy. Serwis olejowy, gdzie jedyna praca to wymiana oleju kosztuje kilka razy więcej niż np w Bosch Serwis, który ma dokłądnie te same procedury i narzędzia.

Szczytem podsumowującym to co ASO reprezentuje sobą (a ich twarzą są "doradcy" serwisowi) to jak pojechałem pod koniec gwarancji, bo zauważyłem, że plastikowy wężkyk od odmy się zapocił (puściła uszczelka). Usłyszałem wtedy, że turbo musi się pocić. Ja i mój przyjaciel z ktrórym pojechałem, wymiękliśmy. Pojechałęm do Bosch i zapłaciłem za oryginalny wężyk 260 zł brutto a mechanik wymienił mi przed zakładem bo wystarczył płaski śrubokręt i powiedział, że gratis bo miał iśc i tak na papierosa.
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

Lord M pisze:
16 sty 2026, 9:29

Dziady biorą strzykawkę i odciągają płyn z zbiorniczka i dolewają nowy. Problem w tym, że płyn hamulcowy to nie obwód gdzie płyn cały czas krąży (jak w układzie paliwowy czy chłodzącym) tylko rurka z serwa do zacisku. W zbiorniczku masz czysty płyn a przy zacisku stary syf. U mnie nawet nie ściągali kół (żeby dostać się do zaworów przy zaciskach) a same zaciski wyglądały dziewiczo bo były całe zakurzone, tak jak przyjechałem do serwisu. U rodziców w VW - to samo.

Przy odpowiednich warunkach nie trzeba ściągać kół, żeby dojść do odpowietrzników, wystarczy kanał, czy samochód na podnośniku. Zdjęcie kół może ułatwić/umożliwić podłączenie wężyka w zależności od tego jak dużo miejsca jest pomiędzy felgą a zaworkiem.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

ODPOWIEDZ