Wymiana Oleju

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Re: Wymiana Oleju

Post autor: sailor 88 »

Wojtas_gt pisze:
20 paź 2024, 10:59
Sądziłem, że to oczywistość, której nie trzeba poruszać. Kto będzie zimny silnik odpalał na chwile by za kilka minut sprawdzac. Powagi. Napisałem, że nie ma znaczenia czy po zgaszeniu silnika odczeka się kilka minut czy kilka dni w sensie gaszenia po jezdzie, normalnej, gdy auto się rozgrzało, ale oczywiście jest wykonalne to co powyzej i może tu komus trzeba o tym przypomniec. Wtrąciłem się, bo właśnie taką osobą mogłaby pomyśleć na podstawie paru ostatnich wpisów, że na zi.no bedzie połowa stanu na bagnecie, po rozgrzaniu max, a sprawdzac ma 5 minut po zgaszeniu bo wtedy i tylko wtedy jest prawidłowy odczyt, co oczywiście jest nieprawdą. Moznaby stworzyć tu jeszcze parę innych skrótów myślowych, ale nie ma chyba sensu. Pzdr
Z tą oczywistością nie ma co przesadzać...różne rzeczy ludzie robią, czasem z niewiedzy, czasem z głupoty. Ostatnio znajomy poinformował mnie, że dużo zaoszczędził na wymianie płynu hamulcowego w swojej Toyocie, bo serwis chciał jakieś chore pieniądze, więc on zrobił to sobie sam...wyciągnął strzykawką płyn hamulcowy ze zbiorniczka i uzupełnił świeżym...był święcie przekonany, że to cała procedura. Nie wiem jak to skomentować właśnie, bo to zupełnie ogarnięty facet, prawnik z wykształcenia.
Za ten post autor sailor 88 otrzymał podziękowanie:
Misiek (20 paź 2024, 22:57)
Ocena: 4.76%

...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Boruc79 pisze:
20 paź 2024, 0:13
sailor 88 pisze:
19 paź 2024, 23:18
Boruc79 pisze:
19 paź 2024, 18:11
Masz rację, na ciepłym jest max może nawet minimalnie ciut więcej i teraz nie wiem czy odciągnąć troche czy nic się nie stanie ?
Nie musisz nic odciągać...nawet centymetr ponad stan niczego nie zmienia...aby korby uderzyły w lustro oleju, trzeba przelać bardzo dużo.
Dziękuję bardzo, kumaty z Ciebie Gość
Kumaty, to mało powiedziane, to jest nasz forumowy Mędrzec, nie mylić z mądralą, których tu już kilku było i zostali wielokrotnie "zgaszeni". Popatrz, poczytaj, na Jego przewodnik olejowy i w zasadzie na wszystkie Jego posty, bo mimo że wypowiada się rzadko, ale zawsze z sensem i merytorycznie.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

Misiek pisze:
20 paź 2024, 22:55
Kumaty, to mało powiedziane, to jest nasz forumowy Mędrzec,
Dla Ciebie wręcz prorok :lol:
Swoją drogą za 700km będzie trzeba wczołgać się pod wozidło i wymienić, po raz 3, na odo już prawie 20tyś.km.
Za ten post autor krowka1978 otrzymał podziękowanie:
dzwoniec (21 paź 2024, 13:57)
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Post autor: JACA »

krowka1978 pisze:
21 paź 2024, 8:00
Misiek pisze:
Wiesz, możesz sobie drwić, niemniej Twoje posty świadczą tylko o Tobie :lol:

Są natomiast dwie istotne rzeczy (a może i trzy):
- wiedza, której sailorowi nie sposób odmówić;
- sposób jej przekazania i dzielenia się nią z innymi, gdzie Twój sposób w najmniejszym stopniu nawet nie dorasta do tego;
- skromność - mógłbyś się jej uczyć, ale jak widać nie chcesz, w dalszym ciągu wolisz być internetowym bucem.
Za ten post autor JACA otrzymał podziękowania (w sumie 3):
mczelny2401 (21 paź 2024, 9:54) • Misiek (21 paź 2024, 9:59) • flash (22 paź 2024, 1:33)
Ocena: 14.29%
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

krowka1978

JACA pisze:
21 paź 2024, 8:59
krowka1978 pisze:
21 paź 2024, 8:00
Misiek pisze:
Wiesz, możesz sobie drwić, niemniej Twoje posty świadczą tylko o Tobie :lol:

Są natomiast dwie istotne rzeczy (a może i trzy):
- wiedza, której sailorowi nie sposób odmówić;
- sposób jej przekazania i dzielenia się nią z innymi, gdzie Twój sposób w najmniejszym stopniu nawet nie dorasta do tego;
- skromność - mógłbyś się jej uczyć, ale jak widać nie chcesz, w dalszym ciągu wolisz być internetowym bucem.
Cóż za hipokryzja.
Po pierwsze, nic o wiedzy konkretnej osoby nie napisałem.
Po drugie, Ty wyzywasz, w tym przypadku od buców, nie ja. Nie zniżę się do Twego poziomu.
Po trzecie. Coś oczywistego w temacie świateł jeszcze opisuję. Resztę olewam, bo mnie to kosztowało czas i pieniądze, harmonogramu serwisowego też nie podam, każdy może zapłacić za godzinę erwina i spojrzeć/zapisać (wielkie dywagacje, czy ASO poda, czy nie), dla takich jak Ty nie warto tego co zdobyłem upubliczniać i zapewniam Cię, @sailor tej wiedzy nie ma, chociażby z mojego dochodzenia w temacie błędu kalibracji przedniej kamery 360st., po mojej operacji już nie występuje i nie wystąpi - tym bardziej nie napiszę, po co ktoś, w szczególności z ASO, których pracownicy na pewno tu zaglądają, ma się dowiedzieć jak to zrobić, gdy ja ślęczałem nad elektroniką, oczywiście nie cały czas, z doskoku, kilka dni :?: :mrgreen: Specjalistyczna wiedza już kosztuje.
Za ten post autor krowka1978 otrzymał podziękowanie:
Tomek_KG (21 paź 2024, 19:42)

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Nie chcesz się dzielić wiedzą, to po co tutaj cokolwiek piszesz?
Za ten post autor Skylla otrzymał podziękowanie:
Misiek (22 paź 2024, 1:17)

krowka1978

Skylla pisze:
21 paź 2024, 13:49
Dobra, wkładam kij w mrowisko - rażą mnie błędy techniczne, które @sailor zaprezentował w temacie poprawnego sprawdzaniu poziomu oleju tylko na ciepłym silniku - serio? Nawet po mroźnej nocy będzie złe wskazanie na bagnecie? Silnik kiedyś musiał być ciepły (pomijam odpalenie na kilka sekund), a stygnie na tyle wolno, że 5 minut wystarczy, żeby oliwa, która ma spłynąć, spłynęła. Reszta zostaje w kanałach z powodu zaworu zwrotnego, żeby ponownie silnika nie napełniać - stąd właśnie efekt wylewania oleju z króćca filtra po odkręceniu filtra, czy zlewanie oleju do miski podczas odkręcania nakrętki filtra w wersji z wkładem, czy to odkręceniu śruby pod filtrem (z puga 1.4 kojarzę). Tok rozumowania, że olej sprawdzany tylko po podgrzaniu, przy -30 rozgrzewać silnik bez ogrzewania postojowego typu mokrego (z oczywiście pójdzie znacznie szybciej), żeby za 5 minut poziom sprawdzić, kuriozalny. Nawet jak ścianki "oblepi", to nie będzie to warstwa 0,5cm, na bagnecie tego nikt nie zauważy. Podsumowując, badanie poziomu oleju na zimnym silniku, w szczególności po kilku godzinach postoju, jest jak najbardziej poprawne, za to trzeba już odczekać po wyłączeniu silnika, a ile czasu, to już zależy od "to zależy".
Za ten post autor krowka1978 otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Tomek_KG (21 paź 2024, 19:42) • dzwoniec (21 paź 2024, 20:51)
Ocena: 9.52%

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

krowka1978 pisze:
21 paź 2024, 16:04
Dobra, wkładam kij w mrowisko - rażą mnie błędy techniczne, które @sailor zaprezentował w temacie poprawnego sprawdzaniu poziomu oleju tylko na ciepłym silniku - serio? Nawet po mroźnej nocy będzie złe wskazanie na bagnecie? Silnik kiedyś musiał być ciepły (pomijam odpalenie na kilka sekund), a stygnie na tyle wolno, że 5 minut wystarczy, żeby oliwa, która ma spłynąć, spłynęła. Reszta zostaje w kanałach z powodu zaworu zwrotnego, żeby ponownie silnika nie napełniać - stąd właśnie efekt wylewania oleju z króćca filtra po odkręceniu filtra, czy zlewanie oleju do miski podczas odkręcania nakrętki filtra w wersji z wkładem, czy to odkręceniu śruby pod filtrem (z puga 1.4 kojarzę). Tok rozumowania, że olej sprawdzany tylko po podgrzaniu, przy -30 rozgrzewać silnik bez ogrzewania postojowego typu mokrego (z oczywiście pójdzie znacznie szybciej), żeby za 5 minut poziom sprawdzić, kuriozalny. Nawet jak ścianki "oblepi", to nie będzie to warstwa 0,5cm, na bagnecie tego nikt nie zauważy. Podsumowując, badanie poziomu oleju na zimnym silniku, w szczególności po kilku godzinach postoju, jest jak najbardziej poprawne, za to trzeba już odczekać po wyłączeniu silnika, a ile czasu, to już zależy od "to zależy".
Kto specjalnie grzeje auto zwby olej sprawdzic ? Tok myslowy „sprawdzac na cieplo” dotyczy momentu zatrzymania sie autem, zaparkowania pod domem itp gdy silnik jest cieply i ladnie splynie do miski. Wowczas widac ile go jest, a ponowne sprawdzanie w podobnych warunkach daje mozliwosc porownywalnosci i stwierdzenia czy nam go ubywa czy nie.
Sprawdzanie zimnego oleju po krotkiej jezdzie mija sie z celem bo wolno splywa.
Sprawdzanie na zimno na drugi dzien tez bedzie ok, bo olej ma cala noc na splyniecie, ale kto rano pamieta zeby olej sprawdzac ? Zazwyczaj jest to dzialalnie pod wplywem impulsu, rozmowy itp. stad zazwyczaj sprawdzamy na cieplo.
Za ten post autor Rafiner otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Misiek (22 paź 2024, 1:25) • Lord M (22 paź 2024, 8:14)
Ocena: 9.52%
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Jak by co , to coś na ten temat jest w instrukcji obsługi str 327.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Skylla pisze:
21 paź 2024, 13:49
I jeszcze jak pamiętam wielokrotnie to przypominał, a kiedyś wręcz straszył. Ale nie, on woli atakować ludzi, krytykować i hejtować, a jak dobrze pamiętam, to kiedyś po pamiętnej chryi obiecał, że już więcej tu nie wróci, bo nikt nie chce uszanować i docenić jego wielkiego wkładu "merytorycznego". Więc dodatkowo jest całkowicie niewiarogodny w swoich obietnicach bez pokrycia.
Za ten post autor Misiek otrzymał podziękowania (w sumie 3):
Lord M (22 paź 2024, 8:35) • JACA (22 paź 2024, 9:23) • Rafiner (22 paź 2024, 14:38)
Ocena: 14.29%
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

ODPOWIEDZ