Wymiana Oleju

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Boruc79
Samochód: Seat Ateca FR 2.0 TDI 150 km 2023
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Wymiana Oleju

Post autor: Boruc79 »

Witam
Wymieniłem pierwszy raz olej przy przebiegu 10tyś, 0w20 millers, powiedzcie mi jedną rzecz weszło 5 L i stan oleju jest mniej więcej na połowie bagnetu a może nawet ciut niżej, w opisie pokazuje że wchodzi 4,6, więc o co chodzi ? Ateca FR 2.0 TDI 150 km 2023 rok

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Dolicz pojemność filtra

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Post autor: sailor 88 »

Boruc79 pisze:
18 paź 2024, 20:08
Witam
Wymieniłem pierwszy raz olej przy przebiegu 10tyś, 0w20 millers, powiedzcie mi jedną rzecz weszło 5 L i stan oleju jest mniej więcej na połowie bagnetu a może nawet ciut niżej, w opisie pokazuje że wchodzi 4,6, więc o co chodzi ? Ateca FR 2.0 TDI 150 km 2023 rok
Do tego silnika wchodzi równo 5 litrów z filtrem...na bagnecie jest wtedy max. Zmierz na ciepłym silniku, po odczekaniu 5 minut. To bardzo dziwne co piszesz, wręcz niemożliwe powiedziałbym...
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Boruc79

Masz rację, na ciepłym jest max może nawet minimalnie ciut więcej i teraz nie wiem czy odciągnąć troche czy nic się nie stanie ?

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Olej sprawdzamy 5 minut po zgaszeniu silnika.

Wojtas_gt
Samochód: Seat Ateca Xp FL 2020 1.5 TSI DSG nevada white
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: Wojtas_gt »

Blues Brothers pisze:
19 paź 2024, 19:08
Olej sprawdzamy 5 minut po zgaszeniu silnika.
Wtrącę się do ostatniego stwierdzenia. Rozszerzalność temperaturowa 5 litrów oleju nie jest na tyle duża, by na bagnecie było to dostrzegalne, a już na pewno nie w zakresie połowy stanu. Kontrola poziomu moze odbywać się na kilka minut po zgaszeniu, albo kilka dni. Ważny jest też dobry poziom podłoża pod samochodem. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
sailor 88

Boruc79 pisze:
19 paź 2024, 18:11
Masz rację, na ciepłym jest max może nawet minimalnie ciut więcej i teraz nie wiem czy odciągnąć troche czy nic się nie stanie ?
Nie musisz nic odciągać...nawet centymetr ponad stan niczego nie zmienia...aby korby uderzyły w lustro oleju, trzeba przelać bardzo dużo.

Awatar użytkownika
sailor 88

Wojtas_gt pisze:
19 paź 2024, 19:32
Wtrącę się do ostatniego stwierdzenia. Rozszerzalność temperaturowa 5 litrów oleju nie jest na tyle duża, by na bagnecie było to dostrzegalne, a już na pewno nie w zakresie połowy stanu. Kontrola poziomu moze odbywać się na kilka minut po zgaszeniu, albo kilka dni. Ważny jest też dobry poziom podłoża pod samochodem. Pozdrawiam
Tu chodzi o zupełnie inne zjawisko...lepkość względem temperatury, a nie rozszerzalność cieplna. Sprawdź poziom oleju na zimnym silniku po nocy, następnie uruchom silnik na krótką chwilę i sprawdź ponownie poziom oleju, stan będzie niższy, a po mroźnej nocy dużo niższy. Lepkość oleju zimnego jest dużo większa, więc będzie oblepiał ścianki silnika i wolniej spływał do miski olejowej, powodując pozorny niedobór. Dlatego poziom oleju sprawdzamy po osiągnięciu przez silnik temperatury roboczej.
Za ten post autor sailor 88 otrzymał podziękowanie:
Misiek (20 paź 2024, 22:51)
Ocena: 4.76%

Boruc79

sailor 88 pisze:
19 paź 2024, 23:18
Boruc79 pisze:
19 paź 2024, 18:11
Nie musisz nic odciągać...nawet centymetr ponad stan niczego nie zmienia...aby korby uderzyły w lustro oleju, trzeba przelać bardzo dużo.
Dziękuję bardzo, kumaty z Ciebie Gość

Wojtas_gt
Samochód: Seat Ateca Xp FL 2020 1.5 TSI DSG nevada white
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: Wojtas_gt »

sailor 88 pisze:
19 paź 2024, 23:41
Wojtas_gt pisze:
19 paź 2024, 19:32
Tu chodzi o zupełnie inne zjawisko...lepkość względem temperatury, a nie rozszerzalność cieplna. Sprawdź poziom oleju na zimnym silniku po nocy, następnie uruchom silnik na krótką chwilę i sprawdź ponownie poziom oleju, stan będzie niższy, a po mroźnej nocy dużo niższy. Lepkość oleju zimnego jest dużo większa, więc będzie oblepiał ścianki silnika i wolniej spływał do miski olejowej, powodując pozorny niedobór. Dlatego poziom oleju sprawdzamy po osiągnięciu przez silnik temperatury roboczej.
Sądziłem, że to oczywistość, której nie trzeba poruszać. Kto będzie zimny silnik odpalał na chwile by za kilka minut sprawdzac. Powagi. Napisałem, że nie ma znaczenia czy po zgaszeniu silnika odczeka się kilka minut czy kilka dni w sensie gaszenia po jezdzie, normalnej, gdy auto się rozgrzało, ale oczywiście jest wykonalne to co powyzej i może tu komus trzeba o tym przypomniec. Wtrąciłem się, bo właśnie taką osobą mogłaby pomyśleć na podstawie paru ostatnich wpisów, że na zi.no bedzie połowa stanu na bagnecie, po rozgrzaniu max, a sprawdzac ma 5 minut po zgaszeniu bo wtedy i tylko wtedy jest prawidłowy odczyt, co oczywiście jest nieprawdą. Moznaby stworzyć tu jeszcze parę innych skrótów myślowych, ale nie ma chyba sensu. Pzdr

ODPOWIEDZ